"Ingen af dem er ovenpå": Det skal du holde øje med, når Frederiksen, Carsten Nielsen og Messerschmidt møder baglandet

Bliver der sendt venlige hilsner eller spydigheder mellem Socialdemokratiet og Radikale? Kan Pia Kjærsgaard holde sig i skindet? Og bliver der udskrevet valg? Altinget politiske kommentator guider dig til en vild weekend i dansk politik.

"Forholdet mellem Socialdemokratiet og Radikale er noget af det, jeg vil kigge mest efter. Stemningen mellem de to partier er blevet ekstremt dårlig," siger Erik Holstein.
"Forholdet mellem Socialdemokratiet og Radikale er noget af det, jeg vil kigge mest efter. Stemningen mellem de to partier er blevet ekstremt dårlig," siger Erik Holstein. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Erik Holstein Malte Bruhn

Der er lagt i kakkelovnen til en weekend med underholdning i særklasse, hvis man ikke kan få nok af dansk politik.

Både Mette Frederiksen (S), Sofie Carsten Nielsen (R) og Morten Messerschmidt (DF) skal nemlig se partifællerne i øjnene på det sidste årsmøde inden folketingsvalget.

Men hvad skal man holde øje med, når man sidder i sofaen og følger med på fjernsynet?

Vi har spurgt Altinget politiske kommentator Erik Holstein.

Erik Holstein, hvad kommer du særligt til at holde øje med i løbet af weekenden?

"Forholdet mellem Socialdemokratiet og Radikale er noget af det, jeg vil kigge mest efter. Stemningen mellem de to partier er blevet ekstremt dårlig, og det er helt syret at tænke på, at de måske skal i regering sammen. Hos Radikale mener mange, at Socialdemokraterne helt har valgt populismens vej og ingen hæmninger har i udlændingepolitikken, og i Socialdemokratiet ser man det som om, at de mere moderate folk hos Radikale har mistet styringen, og at partiet dikteres af Zenia Stampe og hendes woke-segment. Hvis de to partier ender i regering sammen, tegner det til at blive historiens ulykkeligste ægteskab."

Hvilket af de tre partier er mest oven på frem mod weekenden?

"Ingen af dem er ovenpå, men deres nedtur har unægtelig forskellige grader: DF står midt i katastrofen, Radikale er i krise, mens socialdemokraterne indtil videre kun har fået et lille tilbageslag, der godt kan hentes i valgkampen."

Forventer du, at der kommer konkrete politiske udspil?

"For både Mette Frederiksen og Messerschmidt vil det være oplagt at komme med udspil, der kan tage noget af trykket for de danskere, der er hårdest ramt af inflationen i almindelighed og de stigende energipriser i særdeleshed. DF kommer givetvis også med udspil på udlændingeområdet, udspil der målrettet ligger uden for konventionerne, så man her kan understrege kanten til Støjberg."

I Aalborg mødes statsminister Mette Frederiksen med sine partifæller. Hvad skal hun bruge årsmødet til?

"Årsmødet i Aalborg skal bruges til flere ting af Mette Frederiksen. Internt skal hun have banket en masse kampgejst ind i den socialdemokratiske organisation, så maskinen kan køre for fuld kraft, når valget formelt er udskrevet om et par uger. Og så skal hun have sat nogle dagsordener, der for alvor tegner frontlinjen over for de borgerlige op. Hun skal droppe alt muligt taktisk snak om et samarbejde over midten og i stedet hamre løs på de borgerlige med udgangspunkt i de konservatives økonomiske plan. Her har hun fået foræret en unik ammunition. I krogene vil der nok blive snakket om Sofie Hæstorps elendige start i København, men det vil være henvist til baren i år, fordi folketingsvalget er lige om hjørnet."

Tror du, at Mette Frederiksen udskriver folketingsvalg?

"Jeg tror ikke, Mette Frederiksen udskriver valg på kongressen, men det kan selvfølgelig ikke udelukkes. Hun har nok brug for 14 dage mere før valgudskrivelsen, så jeg vil højst sætte 25 procent på en valgudskrivelse i weekenden."

Radikale holder landsmøde i Nyborg. Hvad kan vi forvente her?

"Sofie Carsten Nielsen vil få opbakning af baglandet til sine ultimatummer mod regeringen, ja faktisk var det baglandet, der tvang ultimatummet om valgudskrivelsen frem. Men hun skal passe på, at hun ikke lader sig forføre af, hvad baglandet gerne vil høre. Hvis den radikale leder lægger sig mere yderligt end Enhedslisten i værdipolitikken, kan det give bragende klapsalver på landsmødet, men det vil gøre Radikales parlamentariske ørkenvandring endnu længere. Rwanda-meldingen er en reel blokering for, at Radikale kan komme i regering efter valget, selvom partiet i den grad længes efter det. Sofie Carsten Nielsen mangler stadig et finde det gyldne snit mellem de politiske principper og den realpolitiske virkelighed - og det bliver spændende at se, om det bliver Zenia Stampe-linjen eller Martin Lidegaard-linjen, der kommer til at tegne landsmødet."

Hvad er på spil for Dansk Folkepart, der mødes i Herning?

"For DF er det kommende valg et skæbnevalg, og der må absolut intet gå galt på deres årsmøde. Der må ikke være mere internt fnidder, og det burde også kunne undgås, for stort set alle Morten Messerschmidts modstandere har nu forladt partiet. Det er også vigtigt, at Pia Kjærsgaard optræder kontrolleret, og ikke bliver fanget i udtalelser, der skader partiet. Hendes engang så sikre boldøje har svigtet hende i de senere år."

"Endelig skal DF have sat en dagsorden, så vælgerne kan se en grund til at stemme DF fremfor Danmarksdemokraterne. Messerschmidt får ikke meget ud af at udfordre Støjberg på udlændingepolitikken, så hvis jeg var ham, ville jeg forsøge at brande DF som blå bloks sociale garant. Problemet er bare, at den dagsorden ikke ligger særlig godt til en dandy-type som Messerschmidt."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Fungerende statsminister, MF, partiformand (S), kongelig undersøger
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Sofie Carsten Nielsen

Politisk leder (R), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)