Ingen kritik af dansk listeria-indsats

LISTERIA: Danske og internationale eksperter har ikke fundet anledning til kritik af Fødevarestyrelsens indsats efter sidste års voldsomme udbrud af listeria. Det fremgår af en rapport, som Fødevareministeriet har bestilt.

Eksperter fra indland og udland har en række anbefalinger, der kan styrke Danmarks listeria-indsats.
Eksperter fra indland og udland har en række anbefalinger, der kan styrke Danmarks listeria-indsats.Foto: Colourbox
Lise-Lotte Skjoldan

"De internationale eksperter har ikke kunnet pege på generelle kritiske forhold i den danske indsats mod listeria."

Det er hovedkonklusionen i en rapport om den danske indsats mod listeria, som eksperter fra både Danmark og udlandet netop har færdiggjort. Undersøgelsen af indsatsen kommer efter sidste års voldsomme udbrud af den farlige bakterie, som kostede 17 mennesker livet.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) glæder sig over eksperternes dom over listeria-indsatsen.

"Efter det alvorlige listeriaudbrud sidste år var det mig magtpåliggende at få gået den danske listeriaindsats efter i sømmene. Det er nu gjort, og jeg er meget tilfreds med, at de internationale eksperter konkluderer, at der ikke er fundet anledning til kritik af den måde, vi gør tingene på i Danmark. Oven i købet får vi ros for at være i front på en række parametre," siger Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

Nye anbefalinger
Eksperterne har dog alligevel en række anbefalinger til forbedringer af listeria-indsatsen. I rapporten oplister de 23 konkrete forslag fordelt på seks hovedområder. Anbefalingerne går hovedsageligt på, at der skal være bedre viden, blandt andet om listeria i køkkener, der laver mad til højrisikogrupper, og listeria i fødevarevirksomheder og fødevarekontrollen.

Dan Jørgensen vil lytte til rapportens anbefalinger.

"Jeg mener, vi skal lytte til eksperternes rådgivning. Og jeg er derfor glad for, at vi nu har et solidt fagligt grundlag, vi kan bruge som afsæt til de politiske drøftelser om prioriteringen af den danske listeriaindsats," siger Dan Jørgensen.

Også Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen, hæfter sig ved rapportens råd.

"De udenlandske og danske eksperter, der har analyseret den danske listeriaindsats, peger i en ny rapport på behovet for en styrket dansk indsats. Efter min opfattelse er der ikke nogen tvivl om, at vi bør følge disse anbefalinger, og det vil også være et krav fra Enhedslistens side i de kommende forhandlinger om fødevaresikkerheden i Danmark," udtaler Per Clausen.

Dan Jørgensen vil på baggrund af rapporten nu indkalde de politiske partier til forhandlinger om et nyt fødevareforlig, hvor listeriaindsatsen indgår som en del af forhandlingerne, oplyser Fødevareministeriet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00