Inkontinens, elitefeminister og en skål for Benny: Set og hørt på Folkemødets første dag

Altingets journalister holder øjne og ører åbne og rapporterer fra Folkemødet, når eliten og folket samles. Her er observationerne fra første dag.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

ALLINGE: Det er let at inddele torsdagens første folkemødegæster i tre groftskårede grupper: Der er dem, der tracker morgenkilometer i Strava. Dem, der sover længe, fordi de straffede dansegulvet lidt for hårdt i Toga-teltet aftenen før. Og så er der resten, som forsøger at nyde gadernes relative ro, inden det hele går løs.

I løbet af få timer er Strandvejen, Havnegade, Nørregade og alt imellem overrendt af det sædvanlige klientel bestående af rygsækslæbende pensionister og genbrugsklædte, skævtklippede højskoleelever med røde muleposer fra Information samt horder af konsulentfarvede outfits fra alskens lobbyorganisationer og public affairs-bureauer.

To blå skjorter fra sidstnævnte hold bruger noget tid på en slentretur gennem Allinges snoede gader, hvor de beundrer flere af de hyggelige huse og haver. "Men der er sikkert bopælspligt," bemærker den ene nedslået.

Læs også

Omkring klokken 11.00 står de fleste scener klar. Mette Frederiksen skulle have åbnet ballet med en tale, men hun har aflyst. I stedet er det kulturminister Jakob Engel-Schmidt, der byder velkommen. Om det er årsagen til, at Rasmus Paludan har afblæst sin demonstration vides ikke. Det kan selvfølgelig også bare skyldes, at Stram Kurs alligevel har scoret en teltplads i Danchells Anlæg.

Moderaternes andenmand får i stedet selskab af en flok frustrerede klimaaktivister. De er trætte af regeringens fodslæberi. There's no planet B, som man siger! De larmer dog ikke – modsat visse andre.

Under Alex Vanopslaghs tale er der en ung gut i publikum, der slår en bøvs så høj, at alle drejer hovederne

På hovedscenen agerer Danmarksdemokraternes Susie Jessen opvarmningsband for sin formand, Inger Støjberg, der skal holde den første af årets partiledertaler. Hun benytter taletiden til at sende en hamdirrende svada mod de såkaldte "elitefeminister". "De bekymrer sig ikke om andre", og de vender det blinde øje til den sociale kontrol, som unge piger oplever i muslimske miljøer.

I Tirsdagsanalysen er duoen Mogensen og Kristiansen også klar. Fra TV 2-scenen ved havnekajen serverer de garvede kommentatorer et skarpt, analytisk oplæg til talen. Hvis man ikke vidste bedre, skulle man næsten tro, de havde læst hele talen på forhånd.

Noget, der gælder på tværs af det folkelige spektrum, er higen efter kaffe. Og så alligevel ... "hvad er en flat white", googler en dame på sin telefon, mens Margrethe Vestager gæster Altingets live-podcast for at fortælle om sine ti år som benhård tax-lady i Bruxelles.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

I publikum står også Helge. Han er på fornavn med "Margrethe", og ligesom i 2014 og 2019 har han medbragt sit hjemmelavede skilt med slagordene 'Hallo Europa kalder Vestager' for at få hende valgt som kommissær. Hun er blevet valgt, hver gang han har været der med skiltet, bemærker han. Resten af dagen vil han følge hende rundt med skiltet i tykt og tyndt – så længe han "holder til det" i hvert fald.

En ældre kvinde sidder og venter på, at Alex Vanopslagh indtager hovedscenen. "Jeg har ikke set så meget sikkerhed, siden vi var i Israel for halvandet års tid siden," siger hun til sin veninde. Tæt på sidder også et andet pensionistvennepar. De har godt hørt om Liberal Alliances lunkne valgresultat og de stagnerede meningsmålinger. "Jeg tror, han kommer til at adressere det. Han slår mig som den modige type," siger den ene. "Narj, når det går dårligt, så holder man mund," siger den anden.

Under Alex Vanopslaghs tale er der en ung gut i publikum, der slår en bøvs så høj, at alle drejer hovederne. En politikvinde taber kortvarigt fatningen, og fyrens vennegruppe kæmper med at undertrykke deres latter. EU-valget bliver ikke nævnt i talen.

Ved middagstid går det ned hos Forsikring & Pension. Ja, du læste rigtigt. Her skal rapperne 'Klaskefar' og 'Ham den lange' dyste i en rap-battle. Men hvad vil de ældre gerne høre 'bars og beats' om? "Inkontinens!" råber en mand i publikum. Få sekunder senere er der rap "om at tisse i bukserne", "stiv dolk uden viagrapiller" og "et kateter, der holder mange kilometer". I naboteltet er der alvorlig debat om Danmarks konkurrenceevne. Det gør stemningen en smule mindre akavet, at hele panelet kun taler engelsk.

Læs også

På en anden nærliggende scene er der dømt all-male panel i en borgerlig hyggesnak mellem Berlingske Media-boss Anders Krab-Johansen og chefredaktørerne Tom Jensen, Martin Krasnik og Simon Richard Nielsen. "Når man går ind på bt.dk, ligner det nogle gange en rebus uden en løsning," driller Tom Jensen sin tabloide kollega. 

"Hvis jeg var statsminister for en dag, ville jeg ..." står der skrevet på en tavle mellem den borgerlige kvartet og Rud Pedersens telt. Anerkende Palæstina, free Palestine, stoppe folkedrab. Genindføre store bededag. Og afskaffe folkepensionen og tage Skåne tilbage – naturligvis.

I den geopolitiske gårdhave ved Rasmussen Global er der også mediebosser i samtale. Moderatoren beder publikum om at præsentere sig med navn, og hvor de kommer fra, inden de stiller deres spørgsmål. "Jeg er bare borger," pipper de tre første gæster, der får ordet. "Det er altså også godt at være borger," forsikrer en chefredaktør.

Under et enormt banner af Alex Vanopslagh ligger daddy himself i en havestol foran Altingets podcaststudie i Nørregade. Han suger eftermiddagens sidste solskinsstråler. Han prøver i hvert fald. Som TikTok-idol er du aldrig alene i det offentlige rum, og det er svært at få fred, når endnu en fan – denne gang en ung fyr iklædt skrigpink bøllehat og kække knæshorts – tigger om et selfie.

Gæstgiveren rundes dagen af med en skål for Benny Engelbrecht, "der desværre ikke kunne være her".

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susie Jessen

MF, politisk ordfører (DD)
journalist (DMJX 2010)

Rasmus Paludan

Stifter, Stram Kurs, advokat
cand.jur. (Københavns Uni. 2008)

Inger Støjberg

MF, partiformand (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024