Intern uenighed i DF om fixerum

FIXERUM: Dansk Folkeparti trækker nu lidt i land efter at have talt positivt om fixerum. Partiet er gået i tænkeboks og kan både ende med et ja og et nej.
Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) understreger, at regeringen stadig er modstandere af fixerum til narkomaner.
Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) understreger, at regeringen stadig er modstandere af fixerum til narkomaner.Foto: Rasmus Flindt/Altinget.dk
Ida Skytte

Internt er medlemmerne af Dansk Folkepartis Folketingsgruppe uenige om, hvorvidt der skal etableres fixerum til narkomaner, erfarer Altinget.dk.

Derfor trækker partiet i land på de udmeldinger, som socialordfører Dennis Flydtkjær og sundhedsordfører Liselotte Blixt kom med her på Altinget.dk i sidste uge.

Ifølge DF's pressetjeneste havde de to ordførere ikke "fået clearet" sine udmeldinger med Folketingsgruppen. Og den officielle DF-holdning er altså, at man vil afvente erfaringerne med den lægeordinerede heroin, inden man tager endelig stilling til fixerum.  

Det betyder formentlig, at oppositionen ikke skal regne med opbakning til sit beslutningsforslag, som allerede er sendt af sted.

Fixerum ikke er løsningen på, hvordan vi hjælper de her narkomaner. Narkotika er ulovligt, så vi skal ikke ud og finde zoner, hvor ulovlig adfærd pludselig bliver lovlig."

Jakob Axel Nielsen
Sundhedsminister (K)

Men det betyder også, at partiet er uafklaret, og at det derfor kan ende både med et ja og et nej afhængigt af erfaringerne.  

Kanyler, guldøl og champagne
I fredags var der officiel åbning af sundhedsrummet på Vesterbro - og her var sundhedsminister Jakob Axel Nielsen blandt talerne. Han gentog, at regeringen klart afviser fixerum.

"Fixerum ikke er løsningen på, hvordan vi hjælper de her narkomaner. Narkotika er ulovligt, så vi skal ikke ud og finde zoner, hvor ulovlig adfærd pludselig bliver lovlig."

Blandt de fremmødte, som blandt andre talte en flok stofmisbrugere, foreningen Dugnad og Københavns socialborgmester Mikkel Warming fra Enhedslisten, stod Jakob Axel Nielsen tydeligvis alene med sin modstand mod fixerum.

"Jeg ved jo godt, at det hverken er det mobile værested eller forsøget med sundhedsrum, der har stået øverst på Københavns Kommunes og Dugnads ønskeliste. I har aldrig lagt skjul på, at I helst ville have haft et fixerum," sagde han i sin åbningstale og fik øjeblikkeligt medhold fra tilhørerne i teltet, hvor der i dagens anledning var gratis guldøl og champagne.

Hvor går grænsen?
Ministeren anerkender argumenterne imod fixerum og forstår på baggrund af Altingets meningsmåling godt, at man umiddelbart kan være for tanken. Men "går man et spadestik dybere", som han siger, så er emnet på ingen måde uproblematisk.

"Hvor skal grænsen være? Medfører det en total lovliggørelse af de her forfærdelige stoffer," spørger han.

Jakob Axel Nielsen henviste desuden i sin tale til en ny rapport fra FN, som fortsætter sin linje og siger, at etablering af fixerum er i strid med FN's narkotikakonventioner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Axel Nielsen

Direktør, Cryos International, fhv. minister (K) & MF
cand.jur. (Aarhus Uni. 1994)

Dennis Flydtkjær

MF (DD)
datamatiker (Erhvervsakademi Midtjylland 2002)

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

0:000:00