International bistand til udviklingslande faldt i 2018

BISTAND: OECD-landenes samlede udviklingsbistand faldt med 2,7 procent i 2018. Det gør det svært at nå verdensmålene, siger flere.

OECD-landene er med et gennemsnitligt bidrag på 0,31 procent af BNI langt under FN-målsætningen på 0,7 procent.
OECD-landene er med et gennemsnitligt bidrag på 0,31 procent af BNI langt under FN-målsætningen på 0,7 procent.Foto: Colourbox
Rasmus Dahl Løppenthin

De rige landes samlede udviklingsbistand faldt i 2018 med 2,7 procent i forhold til året før.

Det viser en ny rapport fra OECD.

"Donorlandene lever ikke op til deres 2015-løfte om at øge udviklingsbudgettet, og det lover dårligt for vores evne til at nå 2030 Sustainable Development Goals (verdensmålene, red.)," siger generalsekretær i OECD Angel Gurría i en pressemeddelelse. 

Den samlede bistand lød på 153 milliarder dollars, hvilket efterlader OECD-landene milevidt fra den officielle FN-målsætning på 0,7 procent af BNI. Danmark giver 0,72 og er ét af fem lande, som lever op til målsætningen. Det gennemsnitlige bidrag er nu på 0,31 procent.

Donorlandene lever ikke op til deres 2015-løfte om at øge udviklingsbudgettet, og det lover dårligt for vores evne til at nå 2030 Sustainable Development Goals

Angel Gurría
Generalsekretær i OECD

Lever ikke op til løfter
Det er bekymrende, mener seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Helle Munk Ravnborg.

"Op til vedtagelsen af verdensmålene forpligtede de rige lande sig endnu engang på at give 0,7 procent i udviklingsbistand. Samtidig forpligtede de sig til at støtte op om landenes indsats for selv at mobilisere ressourcer gennem at få bedre styr på skattegrundlag og skatteopkrævning og alle de andre ting, som skal til for at få verdensmålene gennemført. Og så gør vi præcis det modsatte," siger hun.

Det lykkedes ikke Altinget at få en kommentar fra udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) før artiklens publicering.

Også private aktører er blevet mere tilbageholdende med at investere i de fattigste lande. Få et bud på hvorfor i den fulde artikel på Altinget: udvikling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Munk Ravnborg

Seniorforsker, DIIS, forperson for Initiativgruppen for Bornholms Havvindmøllepark, kommunalbestyrelsesmedlem, Bornholms Regionskommune, forperson, Bornholms Energi og Forsyning (BEOF)
ph.d. (RUC 1993)

Rasmus Stuhr Jakobsen

Adm. direktør og generalsekretær, Care Danmark, forperson, Globalt Fokus
cand.scient.soc., (RUC 2003)

0:000:00