Om  
Sebastian Mernild
Henrik Øregaard Dam

Internationalt kendt klimaforsker bliver ny prorektor på SDU

Professor i klimaforandringer og glaciologi Sebastian H. Mernild er ny prorektor på Syddansk Universitet.

Peter Bjørnbak Hansen

Mens ikke bare diskussionen om håndteringen af fænomenet, men også fænomenet i sig selv, i de senere år er blevet mere og mere ophedet, er Sebastian H. Mernilds ekspertise samtidig blevet mere og mere aktuel.

Han er nemlig professor i klimaforandringer og glaciologi og administrerende direktør for det norske forskningsinstitut Nansen Center, men derudover er han også medlem af FN's klimapanel (IPCC) og hovedforfatter på den sjette IPCC-rapport, som udkommer næste år.

Og nu er han også prorektor for Syddansk Universitet.

Det oplyser universitetet i en pressemeddelelse.

"Det er mit klare mål, at jeg med mine forsknings-, uddannelses- og ledelsesmæssige kompetencer kan give SDU’s ambitiøse verdensmålsdagsorden endnu mere momentum – og dermed forøge den værdi, som universitetet skaber for samfundet," siger Sebastian H. Mernild om sin nye titel.

SDU-rektor Henrik Dam er glad for tilkomsten af den nye prorektor.

"Med Sebastian H. Mernild får vi en inspirerende og visionær prorektor, som har evnerne, viljen, ambitionerne og det nødvendige internationale udsyn til at demonstrere universitetets relevans og værdi for det omgivende samfund gennem uddannelse, forskning og vidensdeling," siger han.

Sebastian H. Mernild har en lang karriere i ikke bare akademia, men også forsvaret, bag sig.

I 2006 fik han sin ph.d. og i 2016 sin dr.scient.-grad i klimaforandringer, glaciologi og hydrologi fra Københavns Universitet. I de ti mellemliggende år har han arbejdet i Fairbanks i Alaska ved International Arctic Research Center frem til 2009, Los Alamos National Laboratory i New Mexico i USA frem til 2013 og derefter Center for Scientific Studies i Chile frem til 2016.

Fra 2016 har han haft sit arbejdsliv i Bergen og internationalt ved de fem internationale Nansen Centre i Kina, Rusland, Indien, Sydafrika og Bangladesh.

Den militære erfaring stammer fra en titel som kaptajn i forsvaret med udsendelser til både Kosovo og Afghanistan.

At Sebastian H. Mernild er en kendt og respekteret stemme i klimadebatten både inden for og uden for klimavidenskabens sfære, blev i 2018 håndgribeliggjort, da han modtog Rosenkjærprisen, som er DR’s traditionsrige formidlingspris, som siden 1963 er blevet givet til fremtrædende videnskabsmænd og kulturpersonligheder, der har formået at formidle et kompliceret videnskabeligt emne særlig godt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sebastian Mernild

Professor i klimaforandringer og glaciologi, leder af SDU Climate Cluster, forfatter, FN’s klimapanel (IPCC).
kaptajn af reserven, ph.d. (Københavns Uni. 2006), dr.scient. (Københavns Uni. 2016)

Henrik Øregaard Dam

direktør, PLO bestyrelsesformand, Odense Bys Museer, fhv. formand, Det Kriminalpræventive Råd
cand.jur. (Københavns Uni. 1991), Ph.d. (Københavns Uni. 1996), dr.jur. (Københavns Uni. 2005)