James Bond, Titanic og verdenskort af is: Se kreative valgplakater gennem tiden

VALG: Årets plakater byder på referencer til Top Gun og en smeltende klode. Det er ikke første gang, at valgkampe byder på finurlige og sjove plakater for at opnå vælgernes gunst. Her får du et par af dem.

Alternativets valgplakat af is fra i år skal sætte klimaet øverst på dagsordenen og signalere, at der er brug for en hurtig og ambitiøs grøn omstilling.
Alternativets valgplakat af is fra i år skal sætte klimaet øverst på dagsordenen og signalere, at der er brug for en hurtig og ambitiøs grøn omstilling.Foto: Alternativet
Sine Riis Lund

Lørdag kom startskuddet til at hænge valgplakater op i lygtepæle og master til det forestående folketingsvalg.

Mens det for de fleste kandidater og partier er lig med parti-bogstaver og photoshoppede politikere, så har eksempelvis Alternativet lagt hjernen i de kreative folder med en valgplakat af is, der viser et verdenskort, der smelter og slår revner.

Også Socialdemokratiets Benny Engelbrecht har forsøgt sig med en valgplakat af de mere utraditionelle af slagsen.

Referencer til film
De er ikke de første, der har udtænkt kække eller utraditionelle valgplakater. 

Særligt de politiske ungdomspartier har gennem tiden slået sig løs, for eksempel med plakater, der skal lede tankerne hen på konkrete film.

Tilbage i 1987 lavede Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) en valgplakat, der præsenterede den daværende socialdemokratiske formand, Anker Jørgensen, som James Bond. Nu blot udstyret med en rose i stedet for en pistol.

Samme ungdomsorganisation lavede i 2001 en plakat, der viste de to partiformænd Anders Fogh Rasmussen (V) og Pia Kjærsgaard (DF) ombord på Titanic med kurs mod en katastrofe for det danske velfærdssamfund.

 

Foto: Henholdsvis Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix og DSU/Ritzau Scanpix

Også Dansk Folkeparti har afprøvet plakater inspireret af filmuniverset.

I 2001 lavede ungdomsorganisationen, inspireret af en tidligere valgplakat fra DSU, en plakat med titlen "Forført af fjenden", hvor daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) danser intimt med en anonym tilhyldet kvinde. Valgplakaten var tydeligt inspireret af filmen Iskoldt Begær med skuespillerne Michael Douglas og Sharon Stone i hovedrollerne.

I år har Dansk Folkeparti desuden lavet en plakat med tre af partiets kandidater til europaparlamentsvalget, hvor der synes at være tydelige paralleller til filmen Top Gun.

 
 Foto: Henholdsvis Claus Fisker/Ritzau Scanpix og Dansk Folkeparti

Det er ikke kun ved valg til Folketinget og Europa-Parlamentet, at partier har foldet sig ud.

Da Danmark i 1992 skulle stemme om Maastrichttraktaten, lavede SF en valgplakat med det fængende slogan "Holger og konen siger nej til Unionen", der har brændt sig fast i mange danskeres bevidsthed.

I 1963 var det Konservative*, der klart sagde nej på illustrativ vis med en plakat. Det skete, da Venstre og Konservative satte SR-regeringens lovforslag om jordlove til folkeafstemning.

  
 Foto: Henholdsvis Bjarke Ørsted/Ritzau Scanpix og Geert Bardrum/NF/Ritzau Scanpix

I 2015 udkom en bog om valgplakaternes historie skrevet af professor i statskundskab på Københavns Universitet Peter Nedergaard og lederen af Dansk Plakatmuseum, Elsebeth Aasted Schanz.

Forfatterne har undersøgt i alt 2.000 plakater fra de sidste 100 år og har valgt de 100 vigtigste ud til bogen. Se to af de udvalgte plakater her fra henholdsvis Venstre i 1949 og Radikale Venstre.

 * Retsforbundet er blevet ændret til Konservative. Altinget beklager fejlen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Holger K. Nielsen

Fhv. MF (SF), minister og partiformand
cand.mag. i samfundsfag og dansk (Københavns Uni. 1979)

0:000:00