Jarlov: Finanstilsynet stolede for meget på Danske Banks oplysninger

SAMRÅD: Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) roser Finanstilsynet for selvindsigt, men vil nu se på, hvilke værktøjer, ressourcer og hjemmel der skal til for at undgå lignende situationer fremadrettet.

Sebastian Risbøl Jacobsen

Finanstilsynet skulle have forholdt sig mere kritisk over for de oplysninger, de fik af Danske Bank.

Det vurderer erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i et skriftligt svar til Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget forud for onsdagens samråd.

"Finanstilsynet erkender, at tilsynet stolede for meget på de oplysninger, Danske Bank afgav," skriver ministeren i sit svar.

Finanstilsynet, der fører tilsyn med den finansielle sektor, har i forbindelse med undersøgelsen af Danske Bank indhentet oplysninger i form af blandt andet beslutningsoplæg, mødereferater og e-mails.

Det er altså disse oplysninger, man har stolet for meget på.

"Der er et problem i, at Finanstilsynet i høj grad fører tilsyn ved at spørge bankerne. Derfor har jeg spurgt Finanstilsynet, hvordan vi kommer ud over den situation, hvor man får forkerte svar tilbage. Det fremstår for mig som en central problemstilling. Det skal vi lære af," sagde erhvervsministeren og tilføjede:

"Vi skal finde ud af, hvordan vi undgår den situation. Hvilke værktøjer, hjemmel og ressourcer skal der til"? 

Sagen genåbnet
Finanstilsynet valgte i september at genåbne undersøgelsen af Danske Bank, og i den anledning vil tilsynet også undersøge, om banken har afgivet urigtige oplysninger til den uafhængige myndighed.

Det skriver ministeren i det skriftlige svar.

For at lignende sager fremadrettet kan undgås, har ministeren åbnet op at tilføje flere ressourcer og indgrebsbeføjelser til Finanstilsynet. Han erkender, at det ville være "underligt", hvis ikke Finanstilsynet har brug for flere ressourcer.

"Derfor har jeg spurgt dem efterhånden mange gange, om de ikke har brug for flere ressourcer. Der er et åbent tilbud om, at de kan få flere ressourcer," sagde Rasmus Jarlov.

Foruden et åbent tilbud om flere ressourcer, har ministeren bedt Finanstilsynet om en redegørelse af, hvad der er læringspunkter. Redegørelsen skal dog være grundig, og derfor vil der gå nogle måneder, siger ministeren. Når arbejdet er færdigt, kan det blive bragt op i forligskredsen.

Ministeren understregede, at erkendelsen ikke har noget at gøre med den undersøgelse af Danske Bank, som Finanstilsynet indledte i maj, da de blev bekendt med mulig hvidvask i bankens estiske filial.

Det drejer sig i stedet om oplysninger, som er blevet tilsendt Finanstilsynet tidligere i forløbet.

Hele samrådet kan ses her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Rasmus Jarlov

MF (K), formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)

0:000:00