Jelved efter tre årtier i Folketinget: Mit statsministerkandidatur var min største fejl

Den tidligere radikale leder Marianne Jelved kører som 79-årig på sine sidste måneder i Folketinget. Hun er ikke i tvivl, da hun skal nævne sin største politiske succes, men hendes kandidatur til statsministerposten ærgrer hende stadig. Og så handlede den sag i virkeligheden om noget helt andet.

Marianne Jelved poserer med den berømte håndtaske efter Radikale Venstres store fremgang i 2005.
Marianne Jelved poserer med den berømte håndtaske efter Radikale Venstres store fremgang i 2005. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Hun sad på den magtfulde økonomiministerpost i næsten ni år, hun var leder af sit parti i 17 år, og hun har været i Folketinget siden 1987. Men selv efter 35 år ser hun ikke primært sig selv som politiker. Hendes vigtigste mission lå et andet sted, mener den mangeårige radikale leder Marianne Jelved.

”Jeg ser stadig mig selv som lærer. Jeg var god til at tage de vanskeligste børn i klasserne, og for mig er det stadig mere værd, at jeg var stand til at løfte de børn end, at jeg har været økonomiminister,” siger Marianne Jelved.

Hun konstaterer lakonisk, at der er sket nogle ”kæmpe forandringer med Folketinget” i den tid, hun har været medlem: 

For mig er det stadig mere værd, at jeg var stand til at løfte de børn end, at jeg har været økonomiminister.

”Da jeg kom i Folketinget, havde næsten alle medlemmer erhvervserfaring, men i dag er der mange, der kommer direkte fra universitetet,” konstaterer Jelved.

Hun lægger ikke skjul på, hvad hun foretrækker:

”Jeg er glad for, jeg havde 20 års erfaring som lærer med i bagagen. Det gav mig en helt anden ballast, og det gav en bevidsthed om, hvad jeg duede til. Det betød, at jeg ikke på samme måde var afhængig af, om jeg fik succes eller fiasko i den politiske verden.” 

Den ballast har der været brug for. For den tidligere leder har gennem årene oplevet både meriterende sejre og smertefulde nederlag.