Jens Rohde forlader EU til fordel for Folketinget: "Man bliver ikke på samme måde taget alvorligt"

INTERVIEW: Det er svært at vække interesse for sine mærkesager, når man sidder i Bruxelles. Det mener Radikales Jens Rohde, der nu tager konsekvensen og i stedet stiller op til Folketinget.

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Efter næsten ti år i Europa-Parlamentet mener Radikales medlem af Europa-Parlamentet, Jens Rohde, at tiden er inde til at vende snuden hjemad, hvis han skal have indflydelse.

Han har torsdag meddelt, at han ikke vil genopstille til næste Europa-Parlamentsvalg. Han vil i stedet i Folketinget for Radikale.

Her håber han, at han vil have større succes med at få gennemslagskraft på sine mærkesager. I hans optik bliver medlemmer af Europa-Parlamentet ikke taget seriøst på samme måde som de politiske kollegaer i det danske folketing.

"Der mangler i Folketinget en vilje og lyst til at diskutere, hvordan EU skal reformeres. Der vil jeg bidrage til diskussionen om, hvad vi egentlig skal med det europæiske samarbejde, og hvad er det for nogle reformer, der skal til," siger Jens Rohde til Altinget og tilføjer:

"Jeg har allerede lavet et forslag til en reform af det europæiske samarbejde, hvilket jeg håber, at jeg som folketingskandidat og folketingsmedlem kan mønstre en lidt større interesse for, end det har været muligt for mig som medlem af Europa-Parlamentet."

Hvorfor kan du ikke kæmpe den kamp i Bruxelles?

"Det kan jeg sådan set også, og jeg har altid kæmpet den på et europæisk plan. Men jeg må bare sande, at hvis man ønsker at løfte debatten på et dansk niveau, er det vanskeligere, når man sidder i Europa-Parlamentet, fordi man ikke på samme måde bliver taget alvorligt i diskussionerne. De ni år, jeg sad i Folketinget, har jeg aldrig været til en forhandling, hvor der ikke stod en masse journalister ved forhandlingslokalet bagefter. I Bruxelles har jeg aldrig oplevet, at der stod en journalist ude foran et forhandlingslokale. Det er altså bare stilbilledet på den asymmetri, der er. Det tager jeg så konsekvensen af."

"EU er aldrig andet, end det medlemslandene gør det til"
Selv om du gerne vil tage de samme sager med hjem, er det jo et andet beslutningsorgan, du vil hjem til. Det må alt andet lige være nogle andre sager, du skal beskæftige dig med og nogle andre beslutninger, du kan tage?

"Nej, for der er ikke nogen beslutninger, der kan træffes i EU udenom medlemslandene. EU er aldrig andet end det, medlemslandene gør det til. Det er et spørgsmål om, hvad Danmark bidrager med i forhold til diskussionen af EU's udvikling. Den debat har jeg taget ni år i Europa-Parlamentet, og nu føler jeg mig godt rustet til at komme tilbage og tage den fra Folketinget, også fordi jeg trods alt har ni års erfaring fra Folketinget."

Du trak dig som kandidat til kommunalvalget 2017 med henvisning til, at der var nogle meget vigtige sager såsom immigration, som du skulle prioritere at bruge tid på i Bruxelles. Er de sager ikke også vigtige nu?

"Jo, men vi har ikke kompetencerne til det på EU-plan, og der er det vigtigt, at vi begynder at diskutere i Danmark og ikke bare i Europa-Parlamentet, hvad vi skal."

"For mig er det ikke afgørende, hvor man tager diskussionen. For mig er det afgørende, at jeg kan være med til at bidrage til, at det Radikale Venstre bliver styrket ved næste folketingsvalg. Og så tager jeg debatten med det udgangspunkt i indenrigspolitik, men med et andet udsyn end det, der udspiller sig i Folketinget i dag."

Foruden diskussionen om en reform af EU er der også en anden mærkesag, der får Jens Rohde til at forsøge at få indflydelse i dansk politik.

"Der er en skæv og bekymrende udvikling i Danmark i forhold til vores liberale demokrati og vores retsstatsprincipper. Der er opstået en kultur i det danske folketing, hvor flertallet mener at have ret til at gøre med mindretallet, som man vil. Man lovgiver med tilbagevirkende kraft, og man er gud hjælpe mig begyndt at lave kollektiv strafudmåling. Altså, hvis nu en søn laver noget kriminelt i et bestemt boligområde, kan straffen også tilfalde forældrene. Det har for mig intet med et liberalt demokrati at gøre," siger Jens Rohde.

Det ene radikale mandat
Ved Europa-Parlamentsvalget i 2014 vandt Radikale et enkelt mandat, der tilfaldt partiets spidskandidat Morten Helveg. I december 2015 steg mandattallet, da Jens Rohde forlod Venstre til fordel for Radikale i protest over sit gamle partis asylpolitik. Jens Rohde havde på det tidspunkt siddet i Europa-Parlamentet for Venstre siden 2009.

Alle de gange, hvor det er lykkes for Radikale at blive valgt til Europa-Parlamentet, har det kun udløst et mandat, og der er blevet sået en del tvivl om, hvorvidt det kunne lykkes for både Morten Helveg og Jens Rohde at genvinde deres mandat, hvis de begge genopstillede for Radikale.

Morten Helveg har allerede meldt ud, at han agter at gå efter at blive genvalgt som partiets spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget i maj 2019. Modsat har Jens Rohde indtil offentliggørelsen af sit folketingskandidatur været mere tavs om sine ambitioner.

Har du gjort dig nogen overvejelser, inden du besluttede dig for at vende hjem til dansk politik, om hvorvidt du overhovedet havde mulighed for at blive genvalgt til Europa-Parlamentet?

"Jeg er i den grad sikker på, at jeg kunne blive genvalgt. Men jeg har truffet en anden beslutning, og man kan ikke være begge steder på en gang. Nu har jeg været hernede i snart ti år, og så tænkte jeg, at når jeg konstant er så indigneret over, hvad der sker i Danmark, er jeg nødt til at påtage mig et ansvar for at være med til at påvirke den danske dagsorden, og det kan jeg bedre gøre fra det danske parlament end fra Europa-Parlamentet."

Du vender ikke hjem til dansk politik, for at det skal være nemmere for Morten Helveg at genvinde sit mandat?

"Nej, det er jo ... Alle de der matematikspekulationer giver ingen mening. Radikale har endnu ikke engang opstillet nogen, det gør man til landsmødet. Så det har ikke noget at gøre med min beslutning. Det har handlet om, hvad jeg synes var rigtigt, og hvad jeg var klar til at prøve kræfter med igen."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Rohde

Fhv. MF
student (Viborg Katedralskole 1989)

0:000:00