Jeppe Kofod sætter sig i spidsen for ny koalition: Vil gøre op med lukkethed i EU

ÅBENHED: Europæerne skal have et bedre indblik i, hvordan lovgivning bliver til i EU. Det mener udenrigsminister Jeppe Kofod (S), der vil stå i spidsen for et nyt samarbejde for at lægge fornyet pres på åbenhedsdagsordenen.

Det er de færreste forundt at få det fulde indblik i, hvordan EU-regler og aftaler bliver til i EU-samarbejdet.

Men det bør laves om.

Det mener den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S).

”Der er simpelthen brug for, at både medier og menigmand får et bedre indblik i, hvordan beslutninger bliver taget af de 27 EU-lande og de tre EU-institutioner, Europa-Parlamentet, Ministerrådet og Europa-Kommissionen,” skriver han i et debatindlæg hos Altinget.

For at komme lukketheden til livs vil udenrigsministeren nu stille sig i spidsen for en ny koalition. Den skal bestå af både regeringer, europaparlamentarikere og nationale parlamentsmedlemmer, der alle har et ønske om at gøre op med EU’s nuværende mere lukkede lovgivningsprocesser.

I dag er der meget begrænset indblik i beslutningsprocessen, når medlemslandene forhandler med Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen om ny EU-lovgivning.

”Ambitionen med koalitionen er først og fremmest at skabe fornyet momentum i arbejdet med at øge åbenheden i EU. Helt konkret er formålet at sætte en klar åbenhedsdagsorden for den kommende konference om EU’s fremtid. Men også helt generelt at skubbe på for en fornyet indsats til at forbedre åbenheden i EU’s lovgivningsproces, herunder i Rådet,” uddyber Jeppe Kofod til Altinget i en skriftlig kommentar.

Læs hele indlægget her:

EU-dokumenter skal i højere grad offentliggøres
Konferencen om EU’s fremtid dækker over en serie af borgerhøringer, der skal løbe over to år. Her skal EU’s borgere drøfte en række emner, der er blevet udvalgt af EU-Kommissionen, medlemslandene og Europa-Parlamentet. Programmet er endnu ikke fastlagt, og derfor er der stadig mulighed for, at Jeppe Kofods koalition kan få åbenhed på dagsorden.

Hvad er det konkret, der ikke er åbenhed om i dag, som du vil sikre mere åbenhed om?

”Udgangspunktet bør fremover være, at EU-dokumenter er offentlige og kun må holdes tilbage for offentligheden, hvis der er konkrete og vægtige grunde til det. Der er i nogle tilfælde lidt en kultur af det modsatte, altså hvor man i systemet rutinemæssigt tilbageholder dokumenter nærmest per automatik,” skriver Jeppe Kofod og peger på, at der er behov for en revurdering af EU’s praksis for klassificering af dokumenter.

Han tilføjer, at EU også skal offentliggøre hidtil tilbageholdte dokumenter lige så snart, de væsentlige grunde til at mørklægge dem ikke gælder længere.

”For det tredje skal EU gøre forhandlinger om lovgivning mere åbne, for eksempel ved at langt flere lovgivningsmæssige dokumenter automatisk lægges frem og ved at sikre større åbenhed omkring de såkaldte trilogforhandlinger,” skriver udenrigsministeren.

Forrige artikel Folketinget et skridt tættere på at finde mere plads til partier og politikere Folketinget et skridt tættere på at finde mere plads til partier og politikere Næste artikel Minister: Disse ti studieture var for dyre Minister: Disse ti studieture var for dyre
Holstein: Ny post er et tveægget sværd for Messerschmidt

Holstein: Ny post er et tveægget sværd for Messerschmidt

ANALYSE: Med sin nye titel som næstformand er Morten Messerschmidt nu ubetinget Dansk Folkepartis kronprins. Men det giver ham også et medansvar for partiets fremtid, der kan ende med at trække ham ned sammen med Kristian Thulesen Dahl, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.