Jordemødre og sundhedsøkonom advarer: Blå bloks løfte om frit valg til fødende kan forværre "grundstammen i vores sundhedsvæsen"

Vinder blå blok valget, vil kommende forældre få frihed til at vælge mellem at føde i det offentlige og private. Men det vil forværre forholdene på de offentlige fødegange, lyder kritikken fra Enhedslisten, SF, jordemødre og sundhedsøkonom.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Julie Schønning

Hvis fødende frit kan vælge en privat fødeklinik, kan det udhule de offentlige fødegange for ressourcer og personale.

Sådan lyder kritikken af blå bloks nye valgløfter om at fremme danskerne frie valg fra SF, Enhedslisten, jordemødre og sundhedsøkonom Jes Søgaard.

Formand for Jordemoderforeningen Lis Munk mener, at det vil forværre forholdende i det offentlige, hvis der kommer flere private fødsler, uden man samtidig laver en mertilførsel til området.

”I værste tilfælde kan det gøre forholdene på de offentlige fødegange værre, hvis man ikke samtidig tilfører fødeafdelingerne flere midler, så der er ressourcer til at varetage det antal fødsler, der samlet set er,” siger Lis Munk.

Øget privatisering vil tage ressourcer fra sygehusene, der samtidig skal varetage mere akutte og komplicerede opgaver, vurderer Jes Søgaard, der er sundhedsøkonom og professor ved Syddansk Universitet. 

”Hvis vi fortsætter med at lade de offentlige sygehuse bløde, som vi har gjort, så vil det udhule det, som jeg mener er grundstammen i vores sundhedsvæsen, nemlig det gode offentlige sygehus,” siger Jes Søgaard.

Det var en samlet opposition, der tirsdag formiddag stimlede sammen på Christiansborg for at præsentere fem forslag til at fremme danskernes frie valg.

“Vi har et ønske om, at I borgere i langt højere grad skal have mulighed for at vælge selv. Om det er behandling i sundhedsvæsenet, uddannelse eller hvordan, man skal bo og leve som ældre, er vi enige om, at du bedst ved, hvordan du vil leve,” lød det fra Jakob Ellemann-Jensen (V), der som den første greb ordet ved pressemødet. 

Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne ønsker at tilbagerulle indkomstfordelingen på gymnasier, etablere friplejehjem i alle kommuner, give ældre mulighed for selv at vælge madordning, hjemmehjælper og bosted, gøre fertilitetsbehandling en del af behandlingsgarantien og endelig give gravide frit valg mellem private og offentlige tilbud.

0:000:00