Jubel over Dongs farvel til kul

KUL-STOP: Der er glæde både hos industrien og hos politikerne over Dongs beslutning om at udfase kullene på de danske kraftværker.

Hvid røg: Fra 2023 vil Dong ikke længere bruge kul.
Hvid røg: Fra 2023 vil Dong ikke længere bruge kul.Foto: Torben Christensen/Scanpix
Cecilie Gormsen

Fra 2023 skal det være slut med at bruge Kul på Dong Energys kraftværker. Sådan lyder meldingen fra energiselskabet, der har en vision om at være førende inden for omstillingen til et bæredygtigt energisystem.

Og den beslutning skaber glæde.

Energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) skriver på det sociale medie Twitter, at han glæder sig over Dongs beslutning.

”Stærk melding fra DONG om at droppe kul fra 2023. Kul er fortiden, vedvarende energi er fremtiden. Danmark viser vejen,” skriver energi- og klimaministeren.

Han bakkes op af Radikales energi- og miljøordfører Ida Auken, der gerne ser et fuldstændigt kulstop. Hun vil nu med energiforligskredsen diskutere mulighederne for en slutdato for kul, der gælder alle værker.

"Nu skal det være helt slut med kul i Danmark. Kul forurener luften for borgerne og skaber en stor del af klimaproblemet. Tiden er inde til at gå helt over til grøn varme og el. Derfor er jeg glad for DONGs beslutning i dag,” siger Ida Auken og fortsætter:

"Lad os sætte en slutdato i 2025. Hvis DONG kan omstille sig og være fri for kul i 2023, så kan de resterende værker også være det i 2025."

Fremtiden er vedvarende energi
Dong har siden 2006 sænket sit kulforbrug med 73 procent, og i 2023 skal det altså være helt slut med at fyre med kul. I stedet skal kraftværkerne bruge bæredygtig biomasse.

”Vi har besluttet at tage det sidste skridt og udfase al brug af kul på alle vores kraftværker. Fremtiden tilhører de vedvarende energikilder, og derfor omlægger vi nu de sidste af vores kulkraftværker til bæredygtig biomasse. Det er en beslutning, som er i tråd med vores vision om at føre an i omstillingen til et bæredygtigt energisystem og skabe et førende grønt energiselskab,” siger administrerende direktør Henrik Poulsen.

Dong overhaler Folketinget
Beslutningen skaber også glæde i industrien. Hos DI peger man på, at Dong er beviset for, at det på kort sigt kan lade sig gøre at skabe en energisektor, der kører næsten udelukkende på vedvarende energi.

”Med beslutningen om et kulstop i 2023 overhaler Dong politikerne i Folketinget. Udviklingen går stærkere, end nogen forestillede sig, da energiforliget blev indgået for fem år siden,” siger Troels Ranis, der er branchedirektør i DI Energi.

”DONG sætter med sin beslutning en helt ny dagsorden inden forhandlingerne om et kommende energiforlig,” tilføjer han.

Fra 4. til 5. gear
Også hos Dansk Fjernvarme falder det i god jord, at Dong nu vil udfase kullene.

Ifølge direktør Kim Mortensen er det et stort skridt mod den grønne omstilling og en sejr for det grønne Danmark.

”Vi går simpelthen fra 4. til 5. gear med at omstille varmesektoren til vedvarende energi. Det er især glædeligt, da det samtidig er et udtryk for, at de bæredygtige og miljøvenlige løsninger også er de billigste for forbrugerne,” siger Kim Mortensen.

Verdensnaturfonden WWF glæder sig også over kulstoppet:

"Stor glæde hos WWF: Om 6 år er det slut med at fyre med kul i DONG Energys kraftværker," skriver verdensnaturfonden på Twitter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Poulsen

Seniorrådgiver, A.P. Møller Holding, bestyrelsesformand, Carlsberg
cand.merc. i finansiering (Aarhus 1994)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00