Justitsministeren fremlægger mails fra PET

TERROR: Justitsministeriet har tirsdag offentliggjort en række mails fra politiet til regeringstoppen, der blev sendt i forbindelse med Helle Thorning-Schmidts omdiskuterede pressemøde 16. februar efter terrorangrebet i København.

Det var på dette pressemøde, 16. februar, at Thorning fortalte den internationale presse, at sikkerheden ved synagogen øjeblikkeligt blev øget efter terrorangrebet. 
Det var på dette pressemøde, 16. februar, at Thorning fortalte den internationale presse, at sikkerheden ved synagogen øjeblikkeligt blev øget efter terrorangrebet. Foto: Jacob Crawfurd/Scanpix
Cecilie Gormsen

Justitsminister Mette Frederiksen (S) har tirsdag fremlagt en stribe mails, der blev sendt mellem Justitsministeriet og PET i dagene efter terrorangrebet i København 14. februar. 

Der er i de seneste dage blevet rejst spørgsmål fra flere sider om, hvilke oplysninger regeringen havde om bevogtningen af jødiske institutioner. 

Af mailene fremgår det, at politiet 16. februar klokken 13.29 netop havde modtaget et opkald fra Justitsministeriet, der bad om om en briefing inden statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) internationale pressemøde. Her bad Justitsministeriet om at få at vide, om der var andre til stede foran synagogen end den jødiske vagt og de to politimænd, der blev skudt. 

Klokken 14.20 får Justitsministeriet følgende besked:

"Vi kan med den kort tid frist oplyse, at det af disponeringsskemaer fremgår, at der ca. kl. 19.30 blev disponeret 2 patruljer med i alt 5 mand til fast bevogtning ved/i umiddelbar nærhed af Synagogen i Krystalgade."

Mailen videresendes til Statsministeriet seks minutter senere - fire minutter før pressemødet - ledsaget af teksten:

"Bemærk at oplysningerne er fremskaffet med kort varsel, og de skal nok derfor ikke meldes alt for bombastisk ud."

Mail blev aldrig behandlet
På det internationale pressemøde sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt, at beredskabet ved synagogen var blevet øget øjeblikkeligt - hvilket ifølge Rigspolitiets egen redegørelse ikke er sandt, da der gik næsten fire timer. Men ifølge Mette Frederiksen kom politiets besked 16. februar om den sene bevogtning aldrig under videre behandling. Det fremgår af det svar, hun tirsdag har sendt til Folketingets Retsudvalg:

"Statsministeriet har oplyst, at da mailen fra Justitsministeriet blev modtaget få minutter før pressemødet, blev den aldrig undergivet nærmere behandling i Statsministeriet. I Justitsministeriet blev mailen bortset fra videresendelse til Statsministeriet ligeledes ikke undergivet yderligere behandling," skriver Mette Frederiksen.

Hun peger også på, at fordi spørgsmålet handlede om polititilstedeværelsen på tidspunktet for angrebet ved synagogen, blev politiets svar 16. februar af sagsbehandleren kun læst i den kontekst.

Thorning: Gengav bare, hvad jeg vidste
Statsminister Helle Thorning-Schmidt holdt mandag fast i, at hun på pressemødet kun gengav de oplysninger og det billede, hun havde fået i dagene efter terrorangrebet. Men hun ville dog ikke komme nærmere ind på, hvem der havde givet hende oplysningerne. 

I en pressemeddelelse siger justitsminister Mette Frederiksen tirsdag, at det er vigtigt, at man følger op og lærer af erfaringerne fra terrorangrebet.  

"Det er min opfattelse, at jeg som justitsminister bør træffe beslutninger på baggrund af de fakta, der kommer fra myndighederne – og ikke på baggrund af mediehistorier. Derfor har jeg afventet myndighedernes evaluering," siger hun.

Hun understreger, at svaret til Retsudvalget ikke ændrer på de svar, hun gav på pressemødet sidste uge i forbindelse med offentliggørelsen af Rigspolitiets redegørelse, 

Helle Thorning-Schmidt vil tirsdag eftermiddag blive udfrittet af Folketingets partiledere om, hvad hun vidste og hvor hun vidste det fra til statsministerens spørgetime. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00