Om  
Tuk Bagger

Justitsministeren nedsætter Tibet-kommission

Justisminister Søren Pind (V) har netop præsenteret den kommission, som skal undersøge politiets indgriben overfor demonstrationer i forbindelse med det kinesiske statsbesøg.

Minna Møbjerg Stevnhoved

Det stod i starten af oktober måned klart, at Folketinget sandsynligvis er blevet givet urigtige oplysninger i den såkaldte Tibet-sag.

Derfor besluttede justitsminister Søren Pind (V) sig for at nedsætte en undersøgelseskommission, og den blev i dag præsenteret.

Formand for kommissionen bliver landsretsdommer Tuk Bagger, der er udpeget på vegne af Østre og Vestre Landsret. Derudover udgøres kommissionen af yderligere to medlemmer: advokat Ole Spiermann, som er udpeget af Advokatsamfundet og professor, dr. jur. Michael Hansen Jensen, som er udpeget af justitsministeren.

Desuden er advokat Jakob Lund Poulsen udpeget som udspørger for undersøgelseskommissionen.

Tibetsagen stammer tilbage fra 2012, hvor den kinesiske præsident Hu Jintaos aflagde statsbesøg i Danmark. Her fjernede politibetjente tibetanske flag fra demonstranter og tilbageholdt enkelte mod deres vilje, hvilket mødte hård kritik.

I oktober blev justitsministeren så bekendt med, at der havde ligget en decideret operationsbefaling, hvoraf det fremgik, at politiet skulle sørge for, at eventuelle demonstranter ikke kunne ses fra den kinesiske præsidents kortege.

Derfor besluttede ministeren at igangsætte en undersøgelse:

"En undersøgelseskommission er det stærkeste våben i arsenalet af undersøgelsesmuligheder, og det er med henblik på at sikre, at vi har ytrings- og forsamlingsfrihed i Danmark," lød det dengang fra Søren Pind.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tuk Bagger

Landsdommer, Østre Landsret
cand.jur. (Københavns Uni. 1984)

0:000:00