Jyske mænd sidder tungt på transportpolitik i Folketinget

NAVNE: Folketingets nye transportpolitiske bannerførere er stort set alle mænd fra Jylland. Der er ofte en særlig jargon og kultur i mandedominerede udvalg, lyder det.  

Både Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti (<i>til venstre</i>) og socialdemokraten Thomas Jensen (<i>kan lige skimtes til højre</i>) overtager opgaven som transportordfører efter jyden med mange år på posten.&nbsp;
Både Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti (til venstre) og socialdemokraten Thomas Jensen (kan lige skimtes til højre) overtager opgaven som transportordfører efter jyden med mange år på posten. Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Syv ud af ti af Folketingets transportordførere bor eller er valgt i Jylland, og transportminister Benny Engelbrecht (S) er sønderjyde.

Og de er sjovt nok alle mænd, viser Altingets opgørelse over nøglepolitikerne på transportområdet.

I Venstre er det ikke overraskende Kristian Pihl Lorentzen, der fortsætter på posten, som han i forvejen har bestredet siden 2006. Han kommer fra et parti, hvor interessen for transportpolitik er meget stor.

I hvert fald ifølge partiformand Lars Løkke Rasmussen, der på et pressemøde ved Venstres sommergruppemøde fredag sagde, at interessen for at komme med i Transportudvalget var så stor i partiet, "at Venstre alene kunne have besat alle udvalgets pladser".

Jeg elskede at sidde i transportudvalget, men det er klart, at der var der store skulderklap, når man kunne spise en stor wienerschnitzel.

Lea Wermelin (S)
Miljøminister og tidligere medlem af transportudvalget

Historisk set har mændene altid siddet tungt på pladserne i transportudvalget. Og i 80'er opstod der endda en betegnelse for det: Den jyske trafikmafia. "Trafikmafiaen" bestod af mænd fra flere folketingspartier, som stod bag en lang række store trafikprojekter, blandt andet nye motorveje i Jylland. 

Nuværende miljøminister Lea Wermelin, der tidligere har siddet i transportudvalget, forklarede sidste år i august til Altinget, at hun ikke mener, at der er stor forskel på de politiske beslutninger, der bliver truffet i henholdsvis de mande- og kvindedominerede udvalg.

Men hun mener, at jargonen og kulturen varierer fra udvalg til udvalg.

"Jeg elskede at sidde i transportudvalget, men det er klart, at der var der store skulderklap, når man kunne spise en stor wienerschnitzel. Det er rigtig fint, men det siger noget om, at der kan være forskelle i kulturerne og det sociale i udvalgene," sagde Lea Wermelin sidste år til Altinget

Her er de nye transportordførere

 Anne Valentina BerthelsenAnne Valentina Berthelsen (SF) 
1.304 stemmer

24-årige Anne Valentina Berthelsen er nyvalgt medlem af Folketinget for SF. Hun har tidligere været formand for SF i Bispebjerg, og stillede op til kommunalvalget i 2017, men blev ikke valgt ind. Hun stammer fra Lolland, bor i København, er valgt i Sjællands Storkreds og har tidligere arbejdet som danselærer.

 

Hans Kristian SkibbyHans Kristian Bundgaard-Skibby (DF)
2.834 stemmer

50-årige Hans Kristian Bundgaard-Skibby var indtil folketingsvalget erhvervs- og vækstordfører for Dansk Folkeparti. Han er valgt i Østjyllands Storkreds og er desuden viceborgmester i Hedensted Kommune. Han har beskæftiget sig med lokalpolitik siden 1997, hvor han første gang blev valgt ind i det daværende Tørring-Uldum Byråd. Han er uddannet speditør og har arbejdet med logistik og som transportchef i en virksomhed. 

 

Thomas JensenThomas Jensen (S)
7.192 stemmer

48-årige Thomas Jensen er partiets mand i Silkeborg og tidligere erhvervsordfører. Han har tidligere været blandt andet europaordfører, skatteordfører og boligordfører. Jensen har været medlem af Folketinget siden 2007. Han han en bachelor i statskundskab fra Københavns Universitet og har tidligere arbejdet for LO. 

 

Ole Birk OlesenOle Birk Olesen (LA)
2.020 stemmer

46-årige Ole Birk Olesen sikrede sig også en ekstra medlemsperiode i Folketinget trods tilbagegangen. Det bliver hans tredje periode, siden han blev valgt ind i 2011. I den seneste valgperiode har han især gjort sig bemærket for sit hverv som transportminister, hvor han blandt andet har kæmpet med Postnord, taxalovgivning og alternative flertal og vakt Kattegatbroen til live igen. Før sin tid i politik har Ole Birk Olesen arbejdet som journalist på Ekstrabladet, Berlingske og sit eget medie 180grader. 

 

Mette ThiesenMette Thiesen (NB)
4.354 stemmer

37-årige Mette Thiesen har været Pernille Vermunds højre hånd og løjtnant gennem etableringen af Nye Borgerlige. Hun blev valgt til byrådet i Hillerød Kommune ved kommunalvalget i 2017. I 2013 blev hun valgt til samme byråd, men for Det Konservative Folkeparti. Thiesen er uddannet lærer og arbejder til daglig som folkeskolelærer i Lyngby-Taarbæk Kommune.  

 

Niels Flemming HansenNiels Flemming Hansen (K)
3.780 stemmer

Den 44-årige erhvervsdrivende Niels Flemming Hansen er et forholdsvist ubeskrevet blad i landspolitisk sammenhæng. Til daglig er han medejer af skoforretningen Holst Sko og har tidligere i et enkelt år været markedschef på Politiken. Han er gået til valg på at få flere selvstændigt erhvervsdrivende i Folketinget og på, at folkeskolereformen skal have et serviceeftersyn. Han er valgt i Sydjyllands Storkreds og er desuden søn af den tidligere konservative transportminister Flemming Hansen.

 

Her er de velkendte transportordførere

Andreas SteenbergAndreas Steenberg (R)
4.444 stemmer

35-årige Andreas Steenberg fra Aarhus er forhenværende formand for Radikal Ungdom og har været medlem af Folketinget siden 2011. Han er uddannet i statskundskab fra Aarhus Universitet i 2011. I den seneste periode har, ud over rollen som transportordfører, også været Radikales skatteordfører og udlændingeordfører. Steenberg har tidligere været formand for Radikal Ungdom og er valgt i Vestjyllands Storkreds.

 

Kristian Pihl LorentzenKristian Pihl Lorentzen (V)
6.963 stemmer

58-årige Kristian Pihl Lorentzen fra Ans ved Silkeborg får endnu en runde både i Folketinget og som transportordfører. Her han siddet siden 2005 og har siden 2015 været en del af Folketingets Præsidium. Siden 2006 har han været Venstres transportordfører. Inden han blev valgt til Folketinget, har Pihl Lorentzen blandt andet været ansat i Forsvaret, og han har rang af major. Lorentzen gjorde sig under valgkampen uheldigt bemærket ved at antænde ti småbrande, da han kørte rundt i Midtjylland med et damplokomotiv.

 

Henning HyllestedHenning Hyllested (EL)
2.349 stemmer

65-årige Henning Hyllested har siddet i Folketinget siden 2011 og var også inden valget Enhedslistens transportordfører. Han har været medlem af bestyrelsen for Havnearbejdernes Landsklub fra 2003 til 2012 og medlem af bestyrelsen for 3F Esbjerg Transport fra 2006 til 2012, og inden han blev valgt til Folketinget, var han havnearbejder i Esbjerg. I sine yngre dage var Hyllested rejsesekretær i Danmarks Kommunistiske Ungdomsforbund. 

 

Dokumentation

Den jyske trafikmafia var en betegnelse for en gruppe danske trafikpolitikere: Venstres tidligere mangeårige trafikordfører Svend Heiselberg, den konservative Kaj Ikast, Arne Melchior fra Centrumdemokraterne samt Jens Risgaard Knudsen og Helge Mortensen fra Socialdemokratiet.

Betegnelsen mafia blev brugt første gang under en debat i folketingssalen i 1986 af Keld Albrechtsen (VS): "Det er jo de rene mafiametoder".

Politikerne fik som betingelse for deres støtte til Storebæltsforbindelsen gennemført forskellige motorvejsprojekter i Jylland. Motorvejene nord for Nørresundby havde ret sparsom trafik, og nogle mente derfor, at pengene kunne være blevet brugt bedre andre steder.

Den jyske trafikmafia har været med til at få motorveje til Esbjerg, Herning, Hjørring og Frederikshavn.

Kilde: Wikipedia


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)

Anne Valentina Berthelsen

MF (SF)

Hans Kristian Skibby

MF (DD)
shippingmand (DFDS Transport 1992)









0:000:00