K-borgmestre: Problemet ligger på Christiansborg

KOMMUNALVALG: Det går godt lokalt, men landspolitikerne har ikke fået profileret partiet, mener flere konservative borgmestre, der kræver, at partiet frigør sig fra Venstre.

Viborgs borgmester Søren Pape Poulsen er en af de konservative borgmestre, der ønsker en langt mere selvstændig profil i forhold til Venstre.
Viborgs borgmester Søren Pape Poulsen er en af de konservative borgmestre, der ønsker en langt mere selvstændig profil i forhold til Venstre.Foto: Viborg Kommune
Lasse LangeErik Holstein

De konservative folketingspolitikere har ikke kommunikeret godt nok, og lillebrorrollen i forhold til Venstre skader partiet. Det mener en række K-borgmestre, Altinget.dk har interviewet i anledning af udsigterne til endnu en vælgerlussing til partiet ved næste års kommunalvalg.

"Man må kalde en spade for en spade og en skovl for en skovl: Det er på Christiansborg, at vi konservative ikke gør det godt nok. Der er man rimeligt klemt fra alle sider," siger Gribskovs konservative borgmester Jan Ferdinandsen.

Også på Samsø peger kommunens konservative borgmester på Christiansborg-politikerne:

"Det er helt klart på Christiansborg, at man ikke gør det godt nok. Det er jo folketingspolitikerne, der skal trække partiet fremad. Ikke kommunalpolitikerne," siger Samsø-borgmesteren.

Vi har haft et folketingvalg, hvor partiet har fået en ordentlig lussing. Det er folketingsgruppen, der er ansvarlig for det. Sådan er det.

Søren Pape Poulsen
Borgmester, Konservative, Viborg

Viborgs markante K-borgmester Søren Pape Poulsen udtrykker det på denne måde:
"Vi har haft et folketingvalg, hvor partiet har fået en ordentlig lussing. Det er folketingsgruppen, der er ansvarlig for det. Sådan er det."

00 for kommunikation
De Konservative står til at få et historisk ringe kommunalvalg, viser en Altinget-prognose, der er udarbejdet af professor Søren Risbjerg Thomsen. Prognosen viser at De Konservative vil få 5,4 pct. af stemmerne, hvis der var kommunalvalg i dag - mod 11,0 pct. ved kommunalvalget i 2009.

Forklaringen på de dårlige tider er blandt andet, at man fra centralt hold har kommunikeret alt for dårligt, mener flere af de konservative borgmestre.

"Landspolitisk har vi fået gode resultater, men formidlingen har haltet. Politikken har været til 12, men formidlingen har været til 00, altså ikke bestået," siger Allerød-borgmester Erik Lund.

Samsøs borgmester Jørn C. Nissen:
"Lars Barfoed gør det godt nok. Vi mangler bare at få nogle mærkesager, som folk kan se. Vi skal lade være med at tale så meget om skattelettelser. Det er der ingen, der interesserer sig for. Alle ved, at det hjælper ikke noget at sænke skatten, når man har for få kroner at lave service for. De Konservative har en rigtig social profil, og vi vil gerne hjælpe de svageste i samfundet, men det er der ikke nogen af vælgerne, der forstår."

Skal frigøre sig fra Venstre
Erik Lund fra Allerød mener, at man burde have været mere offensiv.

"Vi er blevet trampet meget hårdt af Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og til dels Venstre. Vi har været de pæne og flinke samarbejdspartnere i en regering igennem en meget lang periode, der har lagt ryg til næsten alt. Mange af de ting, vi har foreslået på efterlønsområdet, skattelettelser og så videre bliver nu taget op af de andre partier," siger Erik Lund.

Viborgs Søren Pape Poulsen er enig i, at det tætte parløb med Venstre bør stoppe. Han ønsker en skarpere profil.

"Det er meget vigtigt, at vi helt frigør os fra Venstre. Vi skal have et godt samarbejde med dem, men vi skal køre vores egen linje. Vi skal ikke være for pæne, og vi skal turde gøre op med nogle af de kameler, vi har slugt, da vi var i regering. Hvis det ikke er nu, vi skal sige nøjagtig, hvad vi mener, så ved jeg ikke, hvornår det er," siger Søren Pape Poulsen.

Flere af borgmestrene understreger, at der ikke er plads til flere skæverter i folketingsgruppen - i stil med retsordfører Tom Behnkes opsigtsvækkende udtalelser om tortur i forrige uge.

Profilen skal være skarpere
Konservatives politiske ordfører, Benedikte Kiær, er ikke så urolig for Altingets prognose, der indikerer, at partiets stemmetal vil blive halveret ved næste års kommunalvalg. Hun lægger vægt på, at vælgerne ofte stemmer efter andre præmisser ved de lokale valg end ved kommunalvalgene:

"Personer har en enorm stor indflydelse i kommunalvalg. Har man en kommune med en vellidt borgmester, der slås for kommunen, vil det ikke påvirke særlig meget, hvordan det går partiet på landsplan. Men er det en kommune uden profiler, kan de landspolitiske tendenser selvfølgelig slå igennem," siger hun.

Benedikte Kiær tilføjer:
"I 2009 havde alle kommentatorer spået os et dårligt kommunalvalg, men de glemte at tage hensyn til det parameter, der hedder personer."

Den politiske ordfører anerkender dog, at der er visse problemer:
"Jeg er enig i, at profilen skal være skarpere, men det er ikke mål at finde konfliktflader med Venstre. Det er ikke langtidsholdbart. Der er klart, at der er et enormt negativt fokus på os lige i øjeblikket. Men der er ikke andet at gøre end at arbejde os hårdt igennem det her."

Dokumentation


(Kilde: Danmarks Statistik og Søren Risbjerg Thomsen)

KONSERVATIVE BORGMESTRE
Frederiksberg: Jørgen Glenthøj
Valgresultat i 2009: 39,7 pct.
Mandater: 12 ud af 25
Konstituering: Med V og R

Gentofte: Hans Toft
Valgresultat i 2009: 45,5 pct.
Mandater: 10 ud af 29
Konstituering: Absolut flertal

Greve: Hans Barlach
Valgresultat i 2009: 15,9 pct.
Mandater: 4 ud af 21
Konstituering: Med S og SF

Gribskov: Jan Ferdinandsen
Valgresultat i 2009: 7,7 pct.
Mandater: 2 ud af 23
Konstituering: Med S og SF

Høje Taastrup: Michael Ziegler
Valgresultat i 2009: 38,8 pct.
Mandater: 9 ud af 21
Konstituering: Med DF, V og R

Hørsholm: Morten Slotved
Valgresultat i 2009: 36,0 pct.
Mandater: 7 ud af 19
Konstituering: Med SF og Borgerlisten

Samsø: Jørn C. Nissen
Valgresultat i 2009: 19,7 pct.
Mandater 2 ud af 11
Konstituering: Med S, SF og Fælleslisten

Vallensbæk: Henrik Rasmussen
Valgresultat i 2009: 53,0 pct.
Mandater: 8 ud af 15
Konstituering: Absolut flertal

Vesthimmerland: Knud Vældgaard Kristensen
Valgresultat i 2009: 33,4 pct.
Mandater: 9 ud af 27
Konstituering: Med V

Viborg: Søren Pape Poulsen
Valgresultat i 2009: 10,2 pct.
Mandater: 3 ud af 31
Konstituering: Med S, SF og DF

Ærø: Karsten Landro
Valgresultat i 2009: 24,5 pct.
Mandater: 4 ud af 15
Konstituering: Med Ærø Borgerliste


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Lund

Byrådsmedlem og fhv. borgmester (K), Allerød Kommune, regionsrådsmedlem, Region Hovedstaden
Pantefoged, skatterevisor

Jørn C. Nissen

Fhv. byrådsmedlem (K), fhv. borgmester, Samsø Kommune
driftsleder, jordbrug (Næsgård Landbrugsskole 1971)

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00