K fylder 100 år: Sådan ligger det konservative land

STATUS: Det Konservative Folkeparti kan fejre 100 års jubilæum i dansk politik. Tre konservative stemmer gør status på partiet og dets fremtid.

Mandag har Det Konservative Folkeparti 100 års jubilæum i dansk politik. Tidligere har partiet været Folketingets største, men formåede kun lige at nå over spærregrænsen ved det seneste folketingsvalg. Det tidligere regeringsparti er nu det mindste parti i Folketinget.

Men hvad vil det sige at være konservativ i dag, og hvad er fremtiden for det 100-årige parti?

Altinget har bedt ungdomsformanden, en tidligere formand og en konservativ debattør om at gøre status på jubilaren.

Mikkel Ballegaard Pedersen Mikkel Ballegaard Pedersen, formand for Konservativ Ungdom

Hvad vil det sige at være konservativ i dag?

"At være konservativ vil sige, at man tager udgangspunkt i familien, at man ønsker en mindre offentlig sektor, og at flere opgaver skal varetages af det private erhvervsliv og civilsamfundet."

Hvad er Det Konservative Folkepartis største udfordring?

"Det er en udfordring i det daglige at være seks mandater ud af 179, når vi har rigtig mange holdninger, vi gerne vil se gennemført. Det er jo heldigvis noget, vi kan gøre noget ved."

Hvad har Det Konservative Folkeparti betydet for Danmark?

"Det Konservative Folkeparti har defineret en kritik og et alternativ til den socialdemokratiske model og sikret en lang række private initiativer og udliciteringer fra det offentlige. Dannelse, uddannelse og generationskontrakten er nogle af de fodspor, vi har sat på Danmark."

Hvor er Det Konservative Folkeparti om 100 år i dansk politik?

"At vi er lykkedes med at gennemføre vores ideologiske planer om en anden socialpolitik. Dermed vil 90 procent af borgerne ikke modtage penge fra staten, men kun omfordele til landets mest udsatte borgere. Det er Det Konservative Folkeparti, der kommer til at stå i spidsen for det."

Lars Barfoed Lars Barfoed, tidligere formand for Det Konservative Folkeparti

Hvad vil det sige at være konservativ i dag?

"Det er en livsindstilling, hvor man er optaget af, at der er balance i tingene, at der er et stærkt fælleskab i vores samfund og at vi bygger videre på de traditioner, generationer før os har bygget op. Frihed for mennesker, men ansvar over for hinanden."

Hvad er Det Konservative Folkepartis største udfordring?

"De sidste mange år har det ikke lykkedes partiet at fange dem op, som naturligt og værdimæssigt burde stemme konservativt. Det er, selvom rigtig mange mennesker deler den konservative grundtanke."

Hvad har Det Konservative Folkeparti betydet for Danmark?

"De sidste 100 år har partiet spillet en stor rolle og haft stor indflydelse på, hvordan samfundet ser ud i dag. Et regeringsbærende parti, et parti, der har taget ansvar, et parti, der har sikret balance og sammenhold."

Hvor er Det Konservative Folkeparti om 100 år i dansk politik?

"Til hvilket som helst tidspunkt i et samfund vil der være mange mennesker, der har konservative værdier og et ønske om at bevare det fundament, tidligere generationer har bygget op. Om det kommer til udtryk gennem Det Konservative Folkeparti er ikke til at vide."

Kasper Støvring Kasper Støvring, konservativ forfatter og debattør

Hvad vil det sige at være konservativ i dag?

"At værne om nationalstatens suverænitet og sørge for, at den sammenhængskraft, der er blevet opbygget gennem mange hundreder af år, bliver vedligeholdt. Desuden at værne om traditioner, institutioner, kultur, dannelse og kristendommen."

Hvad er det Konservative Folkepartis største udfordring?

"Den største udfordring er at sikre den nationale sammenhængskraft. Heri er der to hovedudfordringer. Det første er hele EU-systemet og dets fejlslagne eksperiment i Europa, og det andet er at sikre en kulturel homogenitet i Danmark, som ellers er truet på grund af masseindvandringen."

Hvad har det Konservative Folkeparti betydet for Danmark?

"Traditionelt har partiet stået meget på den nationale dagsorden, på monarkiet som en vigtig ting og på kristendommen som en kulturbærende faktor. Derfor er Det konservative Folkeparti et vigtigt parti."

Hvor er det Konservative Folkeparti om 100 år i dansk politik?

"Hvis Det Konservative Folkeparti forstår at lave en ren konservativ politik, så er der helt sikkert et sted for partiet i dansk politik om 100 år. Hvis de kan tilbageerobre den nationale dagsorden fra Dansk Folkeparti og samtidig fastholde en økonomisk dagsorden. Det nationale kommer ikke til at betyde mindre i fremtiden – tværtimod."

Forrige artikel Forsker advarer: Ny teknologi gør os dovne Forsker advarer: Ny teknologi gør os dovne Næste artikel Det sker i dansk politik: Dramaet om landbrugspakken Det sker i dansk politik: Dramaet om landbrugspakken