K ignorerer egen lukkelovsrapport

ÅBNINGSTIDER: De Konservatives udspil til lukkeloven kommer fjorten dage før en analyse af handelen, som de selv har ventet på siden sidste forlig i 2005. Oppositionen undrer sig, og S kalder det løftebrud.
Søndag kan nu blive den helt store shoppingdag. Bedre mulighed for søndagsåbent var en del af De Konservatives udspil til en ændring af lukkeloven.
Søndag kan nu blive den helt store shoppingdag. Bedre mulighed for søndagsåbent var en del af De Konservatives udspil til en ændring af lukkeloven.Foto: colourbox
Marie Dissing Sandahl
Vi venter på en analyse af detailhandelen. Sådan har det lydt, når De Konservatives er blevet spurgt til lukkeloven. Ved sidste evaluering af lukkeloven i 2005 enedes forligspartierne om, at en detailhandelsanalyse skulle foreligge inden næste evaluering. Den bliver offentliggjort i starten af september.

Men i tirsdags kom De Konservatives eget udspil til en ændring af lukkeloven. Og det vækker undren hos oppositionen.

"Jeg kan godt forstå, at handelen spiller ud, men i forhold til Folketinget, så er ministerens håndtering meget betænkelig. Detailhandelsanalysen er afgørende, fordi den var et løfte, der blev afgivet i forbindelse med den seneste revision af lukkeloven i 2005. Det er mangel på respekt over for det parlamentariske arbejde, der finder sted. Det kan godt være, at regeringen har flertal, men det understreger, at regeringen ikke tager det parlamentariske arbejde særligt seriøst," siger erhvervsordfører Orla Hav (S).

Hovsa-løsning fra Lene E
Med udspillet fra De Konservative har Lene Espersen forløbet sig, mener Orla Hav.

"Der er gået hovsa i det fra ministerens side. Hun lader sig rive med af en stemning, som pludselig opstår, og dermed skaber et gab i forståelsen mellem de politiske partier. Vi har alle ventet på den evaluering, der skulle finde sted, for vi har brug for at analysere, hvilke tendenser, der er - og hvilke af dem, vi gerne vil fremme eller begrænse."

Der er gået hovsa i det fra ministerens side. Hun lader sig rive med af en stemning, som pludselig opstår, og dermed skaber et gab i forståelsen mellem de politiske partier. Vi har alle ventet på den evaluering, der skulle finde sted, for vi har brug for at analysere, hvilke tendenser der er - og hvilke af dem, vi gerne vil fremme eller begrænse.

Orla Hav (S)
Erhvervsordfører

Hos SF er forundringen over det utidige udspil til en ændring af lukkeloven stor.

"Det tyder på, at der både er argumenter for og imod i analysen, og at den ikke er så simpel endda. Og jeg er ikke i tvivl om, at et af argumenterne imod er, at det vil betyde butiksdød i udkantsområder. Det er problematisk, hvis vi ønsker at holde liv i små butikker rundtom i landet og vil have et mangfoldigt butiksudvalg," siger forbrugerordfører Pia Olsen Dyhr.

Et ideologisk korstog
Frank Aaen, erhvervsordfører for Enhedslisten, er ikke overrasket. Først nu bekender De Konservative kulør, mener han.

"Dagsordenen har i lang tid været at eliminere lukkeloven, og det er den strategi, som regeringen har kørt, og nu melder De Konservative helt klart ud. De burde have ventet på analysen, for det ville give et bedre beslutningsgrundlag. Men det har aldrig handlet om at have et seriøst beslutningsgrundlag - det har altid været en politisk og ideologisk beslutning om at ville lukke lukkeloven," siger Frank Aaen.

Og overordnet set er De Konservatives erhvervsordfører, Mike Legarth, ikke uenig.

"Uanset hvilke konsekvenser rapporten vil beskrive, så har vi den holdning på grund af nogle et overordnet synspunkt, nemlig at sætte konkurrencen fri. Vi mener, tiden er løbet fra lukkeloven, og vi skal som politisk parti følge med tiden og være i trit med befolkningens ønsker og forventninger. Vi skal skrue et samfund sammen, hvor det ikke er staten, der regulerer, hvornår man kan handle," siger han.

Men løfter har De Konservative ikke brudt, mener Mike Legarth.

"Vi har hørt, hvad branchen selv mener. Og det er dog dem, der ved mest, og det er jo også det, som rapporten vil udtrykke. Og det er den reelle faglige viden, der er afgørende, og eftersom det er branchen selv, der er involveret i oplægget, så har vi ikke brudt nogen løfter," lyder det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Orla Hav

Fhv. MF (S)
lærer (Aalborg Seminarium 1976)

Mike Legarth

Stifter, ejer og administrerende direktør i Connection Finans
diplomuddannelse i bestyrelsesarbejde, (INSEAD 2011), diplomuddannelse i ledelse, strategi og innovation (INSEAD 2010), politiassistent (København 1988), sergent (Livgarden 1982), delingsfører UN-Cypern (1981)

Lene Espersen

Fhv. direktør, Danske Arkitektvirksomheder, bestyrelsesformand, Green Hub Denmark, bestyrelsesmedlem, M. Goldschmidt Holding, DSB, Green Building Council Denmark/rådet for bæredygtigt byggeri, Comundo, KV Fonden
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990)

0:000:00