K: Meget, meget lang rejse mod regering

FORHANDLINGER: Hverken Konservative eller Dansk Folkeparti tror på en flertalsregering, som Lars Løkke Rasmussen netop nu er ved at undersøge muligheden for. Uenighederne er simpelthen for store, lyder det. 

Søren Pape Poulsen på vej til forhandlinger med partifællerne Mai Mercado og Brian Mikkelsen. 
Søren Pape Poulsen på vej til forhandlinger med partifællerne Mai Mercado og Brian Mikkelsen. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Cecilie Gormsen

"Det ser svært ud."

Sådan lød beskeden, da Konservatives formand Søren Pape Poulsen kom ud efter forhandlinger med Lars Løkke Rasmussen om en flertalsregering bestående af alle de blå partier. 

"En flertalsregering ser svært ud. Der er forskellene mellem de fire partier simpelthen for store til at kunne sidde i én regering," sagde han. 

Selv om den konservative formand tidligere har sagt, at partiet ikke skulle i regering, hvis Konservative gik tilbage ved dette valg, vil han ikke afvise regeringsdeltagelse.

"Det sagde jeg, og det står jeg sådan set ved. Men der er bare det, at når man bliver inviteret til forhandlinger, så nytter det ikke noget at melde sig ud på forhånd," sagde han og fortsatte:

"Vores rejse mod en regeringsdeltagelse er meget, meget lang – men vi skulle da være et mærkeligt parti, hvis vi ikke fortalte Løkke, hvad vi mener."

DF: Tror ikke på flertalsregering
Hos Dansk Folkeparti lød beskeden, at man heller ikke her tror på en flertalsregering. Formand Kristian Thulesen Dahl var sammen med partifællerne Peter Skaarup og Søren Espersen de første til forhandlinger hos Lars Løkke Rasmussen i Landstingssalen på Christiansborg.

”Jeg tror ikke på en borgerlig flertalsregering. Der er nogle uenigheder mellem os og nogle af de andre partier, og det gør, at det ser svært ud,” sagde Kristian Thulesen Dahl.

Dansk Folkeparti har fire mærkesager, som partiet gennem valgkampen har gentaget igen og igen, og de står stadig ved magt, understregede Kristian Thulesen Dahl. De fire krav er genindførelse af grænsekontrollen, en stram EU-linje, en strammere udlændingepolitik og en offentlig vækst på 0,8 procent.

”Jeg er ikke principielt hverken for eller imod en flertalsregering. Det er en politisk vurdering. Vi skal vurdere, hvordan vi stiller os, så vi kommer længst muligt i retning af vores politiske ønsker. Og vi tror ikke, at en flertalsregering vil være den rigtige vej at gå,” lød det fra DF-formanden.

Store forskelle
Og forskellene er da også til at tage og føle på blandt de blå partier. Selv om de har fremlagt fælles udspil, blandt andet om EU, og har fremsat 24 fælles forslag, er der også store uenigheder. Mens Dansk Folkeparti vil hæve den offentlige vækst med 0,8 procent, er Venstre og Konservative gået til valg på nulvækst, mens Liberal Alliance vil indføre minusvækst. Og selv om ingen lørdag ville kalde deres krav hverken ultimative eller ufravigelige, er der ingen tvivl om, at de fire partier får svært ved at finde et kompromis, der vil gøre alle glade.

Lars Løkke Rasmussen ville inden forhandlingerne lørdag ikke give sit bud på, hvor realistisk en flertalsregering er. 

"Det vil vise sig. Formålet med de her forhandlinger er stille og roligt at snakke med partierne et for et og høre deres prioriteter. Det må stå alle klart, at der ikke er nogen, som har vundet valget på en måde, at de alene repræsenterer 90 mandater," sagde Lars Løkke Rasmussen og fortsatte:

"Folk kommer med hver deres udgangspunkt, og det, vi skal se, er, om man kan bøje sammen på en måde, at der kommer en manøvredygtig regering ud af det – en regering, som har en klar politik – men også en regering, som kan manøvrere rundt i Folketinget med de andre partier."

LA: Måske vil vi i regering
Liberal Alliance brugte fredag de særlige regler for en dronningerunde til at tvinge Lars Løkke Rasmussen til at undersøge muligheden for en flertalsregering med alle de blå partier. Efter mødet ville Anders Samuelsen dog ikke give et bud på, om det er muligt med en regering, hvor både Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er med.

”Det er ikke mig, der skal konkludere, om det er realistisk med en flertalsregering. Det er Lars Løkke, som er kongelig undersøger, og han har fået det opdrag at prøve at afsøge det,” sagde Anders Samuelsen.

Anders Samuelsen vil hverken sige ja eller nej til, om Liberal Alliance vil gå i regering. Det afhænger nemlig fuldstændig af, hvad grundlaget er

”Om vi vil i regering, afhænger fuldstændig af indholdet, og sådan skal det være. Det skal ikke være sådan, at man på forhånd siger, at det vil man gerne, eller det vil man ikke. Alle skal kunne se sig selv tydeligt i en regering,” siger Anders Samuelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00