K om landbrugspakken: Vi vil bare gerne have svar

KVÆLSTOF: Konservative vil ikke kræve miljøministerens hoved på et fad, men kræver til gengæld svar og tal, der viser konsekvenserne ved den nye landbrugspakke. Det fortæller landbrugsordfører Rasmus Jarlov, der mandag var til møde i Miljøministeriet.

Skader eller gavner landbrugspakken miljøet? Det spørgsmål er igen kommet til diskussion på Christiansborg, hvor Konservative nu kræver svar fra miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Det fortæller Konservatives landbrugsordfører, Rasmus Jarlov, efter der er sået tvivl om, hvorvidt Eva Kjer Hansen har talt usandt om konsekvenserne ved landbrugspakken.

LÆS OGSÅ: Landbrugspakke: Sådan ser miljøregnkabet ud

”Vi er ikke som oppositionen optaget af at kræve ministerens hoved på et fad, men vi er optaget af få svar og være på sikker grund, så vi ved, at Folketinget og vi selv har fået rigtige oplysninger, og at landbrugspakken er forsvarlig overfor miljøet,” skriver Rasmus Jarlov på sin facebookside.

”Vi forestiller os bestemt ikke, at landbrugspakken bliver droppet, eller at ministeren skal gå. Vi vil bare gerne have nogle svar, og så konkluderer vi, når vi har fået dem,” tilføjer han.

Forringer miljøet de første år
Mandag var Konservative og Dansk Folkeparti inviteret til teknisk gennemgang af landbrugspakken i Miljøministeriet, hvor de to partier blev orienteret om sagen. Og ifølge Berlingske lød beskeden her, at landbrugspakken samlet set vil betyde større kvælstofudledning og en forringelse for miljøet det første stykke tid. Også selv om man tager højde for den såkaldte baselineeffekt.

Baseline betyder, at man i det store miljøregnestykke også tager hensyn til, at der sker en række andre indsatser, der bidrager til at reducere kvælstof. Først omkring 2019 forventes det, at miljøet med den nye landbrugspakke og medregnet baselineeffekt vil gå i plus.

Mandagens orientering står i kontrast til tidligere meldinger fra miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen. Hun har nemlig flere gange blandt andet over for Folketinget oplyst, at landbrugspakken vil gavne miljøet, ligesom regeringen har udleveret en oversigt til Folketingets partier, som viser, at mængden af kvælstof vil reduceres i alle år fra 2016 til 2021.

Forventer møde i denne uge
Konservatives landbrugsordfører, Rasmus Jarlov, mener, at Miljø- og Fødevareministeriet har brugt en lidt kreativ måde at regne på.

”Ja, for os er det vigtigt, at vandmiljøet ikke skades. Men dette er ny oplysning for os, som vi må forholde os til. Det er også et andet indtryk end det, vi blev efterladt med under forhandlingerne. Derfor vil vi nu overveje, hvad vi skal gøre. Men først skal ministeren have lov at forklare sig,” siger han til Berlingske, og han forventer et møde med Eva Kjer Hansen senere i denne uge.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen var ikke selv tilstede ved orienteringen mandag eftermiddag, da hun var til møde i Bruxelles.

Forrige artikel DF-borgmester sikrer musik på 44 plejehjem DF-borgmester sikrer musik på 44 plejehjem Næste artikel Asylsøgere bremser storstilet byudvikling Asylsøgere bremser storstilet byudvikling