Kan politik være positiv?

KLUMME: Hvis demokratiet igen skal opleves som den mindst ringe styreform, må beklikkelse af politikere og medier erstattes med konstruktive løsninger og borgerinddragelse, skriver Altingets chefredaktør Rasmus Nielsen.

Rasmus Nielsen

POLITIK I DEN frie verden er foruroligende i denne tid. Det har alle fået øje på. Uanset hvad man må mene om Trump som person og som projekt, er det også foruroligende, hvor hårdt man – ikke mindst i Europa – går til USA's valgte præsident. Spændinger og modsætninger opbygges. En mulig afspænding engang vil tage årevis.

Herhjemme er politikerleden også i top. Tilliden til de uafhængige medier i bund. Mistrøstigheden har næring.

Men så: Forleden tog jeg til "Velfærdens Innovationsdag" i København med over 1.100 deltagere. Skriver elleve hundrede deltagere! Hvor kom de dog fra, alle disse samfundets arbejdsmyrer?

Årsdagen er traditionsrig, og – bare lige for at bringe varedeklarationen på plads – den arrangeres af Mandag Morgen, der nu drives sammen med Altinget. Men jeg kom uden andel i den store forberedelse ... bare for at lytte og opleve.

DET VAR EN helt anden tilgang til politik og samfundsopbygning end den daglige dosis påståelighed og beklikkelse af politikernes motiver, man som vælger udsættes for.

Hér var dagsordenen – på tværs af partiskel – hvordan kan vi få mere velfærd for pengene? Hvordan kan vi få robotterne til at give os mennesker mere velfærd, uden at vi selv mister beskæftigelse? Det er befriende. Det er en positiv, nødvendig tilgang til politik – i videste forstand, hvis skatteborgernes betalingsvilje, ja, hele demokratiet, skal overleve.

Så store konferencer med tilhørende messestande må deles op i flere små grupper hen over dagen. Jeg deltog i en tæt proppet mødesal, hvor tre borgmestre, sekunderet af deres kommunaldirektører, fortalte om deres projekt "borgerinddragelse". Hedensted, Skanderborg og Gentofte kommuner har alle valgt at åbne deres politiske maskinrum for at lytte på borgere, der ved noget, mener noget, vil noget.

Gentofte-veteranen Hans Toft (K) kendes i den brede offentighed gerne som den vrede velstiller-borgmester, der særligt – som nu – op til kommunalvalgene afslår at tage flere flygtninge.

Hér på dagen var han ganske anderledes. Konsensus-søgende. Virkede oprigtigt interesseret i at lytte på gode råd fra borgerne. Over 100 borgere i kommunen hjælper i såkaldte "opgaveudvalg" politikere og embedsmænd med at finde løsninger. Der flyttes tid fra kommunalbestyrelsesmøder til udvalg med borgerinddragelse. Eksperter forudser, tendensen vil sprede sig til hele landet,  også ud over Hedensted og Skanderborg.

I Hedensted kan en arbejdsdag bestå i dialogmøde med borgerne kl. 14-16 og så temamøde i byrådet kl. 15-17. Nærdemokrati i praksis.

VI ØNSKER ALLE demokrati som den mindst ringe styreform. Vi ønsker alle fred mellem nationerne og frihandel over vandene. Men mange frygter for det opbrud, der sker i disse måneder. Hvad bliver det næste? En bro midt ude i Atlanterhavet?

Så må man krybe lidt ind i sig selv og se på det nære. Jeg gik opløftet fra Innovationsdagen, fordi den gav håb om et bedre samfund i fremtiden, hvor teknologien ikke bruges til at overvåge og bekrige hinanden; men den bruges til at sikre os alle mere velfærd. For de samme penge.

Mindre beklikkelse – flere løsninger, tak. Så kan vi igen med stolthed sige, at demokratiet er den mindst ringe styreform. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Toft

Fhv. borgmester, Gentofte (1993-2021), advokat
cand.jur. (Aarhus Uni. 1976)

0:000:00