Karsten Lauritzen overvejer skatte-amnesti

SKATTELY: I kølvandet på skattely-sagen har en skatteadvokat foreslået at indføre et såkaldt skatte-amnesti. Skatteminister Karsten Lauritzen vil ikke afvise, at det bliver aktuelt, men det skal overvejes grundigt.

Foto: Nikolai Linares/Scanpix
Emma Qvirin HolstCecilie Gormsen

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) overvejer at indføre et såkaldt skatte-amnesti i Danmark. Men han understreger samtidig, at forslaget kræver en grundig overvejelse.

”Det korte svar er, at det er en af de ting vi overvejer. Det lidt længere svar er, at det er noget man skal overveje grundigt af en række forskellige årsager,” siger Karsten Lauritzen til TV 2 News.

Skatteadvokat Torben Bagge har foreslået, at Danmark indfører en amnesti-ordning, der giver mulighed for, at danskere kan hente deres formuer hjem fra skattely og indbetale deres manglende skattebetaling til skattemyndighederne, uden de efterfølgende får en fængselsdom for skattesnyd.

Forslaget kommer i kølvandet på et omfattende dokumentlæk fra den Panama-baserede advokatvirksomhed Mossack Fonseca. Virksomheden er berygtet for at hjælpe sine kunder med skattely, og i de mange millioner dokumenter bliver en række danske velhavere sat i forbindelse med advokatvirksomheden.

Skatteministeren fremhæver to årsager til, at amnesti-forslaget skal overvejes grundigt. Fra 2012 til 2013, hvor man havde en lignende ordning, kom der færre penge tilbage til statskassen, end man havde regnet med, og derfor er det måske ikke det mest effektfulde redskab, lyder det fra ministeren.

”Det andet handler om, at der er nogen, der ellers skulle i fængsel, fordi de har unddraget skat, som så slipper billigere. Hvordan forholder man sig til politikeres såvel som borgeres retsfølelse i den forbindelse,” siger han.

Regeringen har flere gange understreget, at den gerne ser, at en løsning på skattely-sagen bliver fundet internationalt.

Skatte-amnesti kan ikke stå alene
Onsdag afholdte Skatteudvalget en hastehøring om skattely. Skatteadvokat Torben Bagge deltog i høringen, hvor han blandt andet argumenterede for sit forslag om at indføre en amnesti-ordning for skatteunddragerne.

I følge ham risikerer man meget nemt en fængselsdom, som reglerne er i dag, selvom man selv kommer og lægger alle kortene på bordet.

”Det er min bedste vurdering, at det er få mennesker, som frivilligt vælger at gøre rent bord hos Skat, hvis svaret og prisen er at rykke direkte i fængsel,” sagde Torben Bagge.

Skatte-amnesti omtales også som frit lejde. Og den ordning kan ikke stå alene, lød det fra juraprofessor fra Københavns Universitet Rasmus Kristian Feldthusen i Altinget, lige efter Panama Papers-sagen brød ud i starten af april.

”Det ville være godt, hvis vi laver frit lejde og får alt ind, og så visker vi tavlen ren med nogle regler, der ændrer det her. Ellers bliver det bare en ceremoniel øvelse, vi laver hver gang, der er et medie, der tager det her op til debat,” sagde Rasmus Kristian Feldthusen til Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00