Kassen er tom: Ikke råd til militære udrykninger

PENGE: Kassen med penge til akut international udsendelse af danske soldater i 2021 er allerede næsten tom. Venstre og Dansk Folkeparti er dog parate til at finde flere penge, hvis det brænder på.

Dansk EH101-helikopter i Mali.
Dansk EH101-helikopter i Mali.Foto: Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Regeringen har allerede nu disponeret over langt hovedparten af de penge, der er sat af til at Forsvaret næste år med kort varsel kan rykke ud i verden til pludseligt opståede konflikter og brændpunkter. Samtidig er der udsigt til at bruge flere penge i år, end der er budgetteret med.

Det viser et notat, som forsvarsminister Trine Bramsen (S) har sendt til Forsvarsudvalget over den særlige reserve til internationale operationer.

Reserven er i 2020 og 2021 på 600 millioner kroner om året. Ifølge notatet fra ministeren forventes Forsvarets ekstraudgifter til internationale operationer i år at løbe op i 625 millioner kroner. Og de opgaver, som regeringen allerede har lagt op til skal løses næste år, beløber sig til 586 millioner kroner.

Der er således allerede nu kun meget få penge tilbage på reserven for 2021 til at udsende soldater, hvis der skulle opstå et akut behov for at deltage i missioner i internationale brændpunkter. Men det bekymrer ikke Venstre.

”Så ville vi finde nogle ekstra ressourcer. For det er helt afgørende, at Danmark har mulighed for at deltage i internationale operationer og gøre sig gældende,” fastslår Venstres forsvarsordfører, Lars Christian Lilleholt.

Størrelsen af rammen til internationale operationer blev fastlagt som en del af forsvarsforliget 2018-2023, som den daværende VLAK-regering i januar 2018 indgik med Socialdemokratiet, De radikale og Dansk Folkeparti.

I sidstnævnte parti er man også parat til at sprænge rammen, hvis det skulle blive nødvendigt.

”Vi er enige med Venstre. Vi skal finde de nødvendige penge,” understreger Dansk Folkepartis forsvarsordfører Søren Espersen. 

Særligt dyre helikoptere
Den største post i 2020 er udsendelsen af to EH101-troppetransporthelikoptere til Mali, hvor de sammen med omkring 70 soldater indgik i den franske antiterrormission Operation Barkhane. Det beløber sig til 152 millioner kroner ved siden af Forsvarets normale udgifter til helikopterkapaciteten, viser en opgørelse Forsvarsministeriet har udleveret til Altinget.

Suverænt største post i 2021 ser ud til at blive Danmarks ledelse af Nato's træningsmission i Irak. Med en budgetteret udgift på 314 millioner kroner udgør den operation knap 54 procent af de 586 millioner kroner, som de internationale missioner, der er planlagt indtil videre, forventes at løbe op i næste år.

EH101-helikoptere indgår både i bidraget i Mali og i træningsmissionen i Irak. Og netop helikopterne er særligt dyre at indsætte, påpeger Trine Bramsen.

”Idet denne kapacitet ekstraordinært indsættes i både 2020 (Barkhane) og medio 2021 til medio 2022 (NATO Mission Iraq), er råderummet på reserven udfordret i både 2020 og 2021,” pointerer Trine Bramsen i notatet til Folketingets forsvarsudvalg og fortsætter:

”Da der ikke på tilsvarende vis forudses meget omkostningstunge bidrag i henholdsvis 2022 og 2023 må det forventes, at der i disse år er et større råderum på reserven, end der er kapaciteter til at udsende.”

Stiger til 700 millioner
I forsvarsforliget for 2018-2023 er det aftalt, at rammen for reserven til internationale operationer stiger til 700 millioner kroner i 2022 og 750 millioner kroner i 2023. Af rammen for 2022 er der indtil videre budgetteret med at bruge 371 millioner kroner. Heraf 129 millioner kroner til Nato's Resolute Support Mission i Afghanistan og 216 millioner kroner til træningsmissionen i Irak.

Danmarks deltagelse i Nato' Resolute Support Mission i Afghanistan beløber sig til mere end 130 millioner kroner om året i 2020 og 2021. Til sammenligning forventes udsendelsen af en fregat til Hormuz-strædet i Mellemøsten kun at beløbe sig til 63 millioner kroner og 14 millioner kroner i henholdsvis 2020 og 2021.

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Søren Espersen

MF (DD), formand for Kirkeudvalget, kulturordfører
journalist (DJH 1980)

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00