KD-formand vil holde møde med Pape og Ellemann: "Vi er kommet for at blive"

LANDSMØDE: Kristendemokraterne vil give de borgerlige partier en mere "pragmatisk, midtersøgende og anstændig" linje, lyder det fra Isabella Arendt i sin tale ved partiets landsmøde. 

Artiklen er opdateret kl. 18.05

Kristendemokraterne vil være en del af det parlamentariske grundlag for en borgerlig regering efter næste folketingsvalg. 

Derfor bør de borgerlige partiledere Søren Pape Poulsen (K) og Jakob Ellemann-Jensen (V) allerede nu række ud efter Kristendemokraterne. 

Det var opfordringen, da Kristendemokraternes landsformand Isabella Arendt lørdag indtog talerstolen ved partiets landsmøde i Middelfart. 

"Kære Søren (Pape, red.) og Jakob (Ellemann-Jensen, red.). Kristendemokraterne er opstillet igen, og vi er kommet for at blive. Vi fik næsten et mandat sidste gang. Mit råd er, at I tager os med allerede nu. Lad os mødes og se, hvad vi kan blive enige om," lød det fra Isabella Arendt. 

"Vi har en fælles interesse i, at vi får to procent og ikke 1,9 procent af stemmerne," fortsatte hun.  

Ved valget i juni sidste år fik Kristendemokraterne 1,7 procent af stemmerne. I Vestjylland var kandidaten Kristian Andersen 194 stemmer fra at få et kredsmandat. 

Ingen ultimative krav 
I talen slog KD-formanden desuden fast, at partiet ikke vil stille ultimative krav til en kommende blå regering.

"Vi er et borgerligt midterparti, og vi står fast på vores mærkesager og vores politik. Men vi står ikke fast på ultimative krav. For hvis man står fast på én sag, så risikerer man at vige for andre vigtige sager."

Kristendemokraterne kan hjælpe Venstre og Konservative i armlægningen med Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, hvis partiet kommer i Folketinget, forklarede Isabella Arendt. 

"Uden os er Venstre yderfløjen hos de borgerlige. Vi kan sikre en politik, der lander mere pragmatisk, midtersøgende og anstændigt."

Hvem partiet peger på som statsminister, fremgik ikke af talen.* 

Mærkesag nummer et 
Isabella Arendt har været formand for Kristendemokraterne siden oktober 2019. Hun blev landskendt, da hun overtog rollen som partiets spydspids få dage inde i valgkampen i juni 2019. 

I sin periode som formand har hun især fokuseret på at skabe kendskab til partiets vigtigste mærkesag, familiepolitikken. Den skal skabe kant til de andre blå partier. 

"For os er familien mærkesag nummer et. Søren Pape har ikke familien med i hans fem borgerlige pejlemærker. Der er brug for os til at fremhæve de værdier, som andre partier glemmer." 

Konkret vil Kristendemokraterne give et tilskud på 85 procent til forældre, der ikke vil sende deres børn i institution. Forældrene skal også have 30 årlige børnesygedage per barn. Og så støtter partiet op om rød bloks minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver. 

Flere kvoteflygtninge 
Isabella Arendt benyttede også talen til at takke DF's næstformand Morten Messerschimdt for at have åbne debatten om kristne værdier. 

I et interview i Politiken foreslår Messerschimdt blandt andet at skrue op for kristendomsundervisningen i folkeskolen. 

"DF har genstartet debatten om danske værdier. Tak for det. Men vi kan ikke reducere vores værdier til pensum i skolen. De skal gennemsyre al vores politik."

Hun pegede på flygtninge- og udviklingspolitikken som oplagte områder. 

"Danmark bør tage et større ansvar i forhold til kvoteflygtninge. Og så skal vi skrue ulandsbistanden op," lød det fra Isabella Arendt.

Kristendemokraterne har ikke været i Folketinget siden 2005.

*Kristendemokraterne oplyser i en mail til Altinget, at partiet peger på en borgerlig ledet regering. De skriver, at "som det er nu, er Jakob Ellemann-Jensen eneste kandidat til posten."  

Forrige artikel Krænkelses-sager blev et våben i den radikale magtkamp Krænkelses-sager blev et våben i den radikale magtkamp Næste artikel Læs hele Isabella Arendts landsmødetale