Kendisser har gode muligheder i politik

KENDISEFFEKT: Der er bedre chance for at blive valgt til Folketinget, hvis du er kendt, end hvis du ikke er. Det viser en ny opgørelse.

Mads Holger er et af de kendte ansigter, der vil prøve kræfter med dansk politik. 
Mads Holger er et af de kendte ansigter, der vil prøve kræfter med dansk politik. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Cecilie Gormsen

Fitnessdronningen Charlotte Bircow, debattøren Mads Holger og standup-komikeren Anders Stjernholm er nogle af de kendte danskere, som stiller op til det kommende folketingsvalg. 

Og kigger man tilbage i tiden, har berømtheder gode chancer for et godt valg og en plads på tinge, viser en ny opgørelse. Ugebladet A4 har gennemgået de seneste kandidatlisterne fra de fire seneste folketingsvalg og set på, hvordan det er gået de kendte ansigter, som valgte at prøve kræfter med en politisk karriere op til et valg.   

I alt 18 kendisser prøvede at blive valgt til Folketinget, og heraf blev ni valgt. De tæller blandt andet Connie Hedegaard (K), Joachim B. Olsen (LA) og Louise Frevert, der blev valgt for Dansk Folkeparti. 

Gode odds
Og den statistik er god, noterer Johannes Andersen, samfundsforsker og lektor ved Aalborg Universitet. 

"50 procents chance for at blive valgt ind er gode odds sammenlignet med almindelige kandidater til Folketinget, der stiller op første gang," siger Johannes Andersen til Ugebladet A4.

Han peger på, at de fleste kandidater skal være opstillet to eller tre gange, før de kan gøre sig forhåbninger om at komme i Folketinget. 

Omkring 800 kandidater kæmpede ved folketingsvalget i 2011 om de 175 danske sæder i Folketinget. Det betyder, at den gennesnitlige chance for at få en plads i Folketinget er 22 procent, hvilket er noget lavere end de kendtes 50 procent. 

Til det kommende folketingsvalg stiller fem - og måske seks - kendte ansigter op. Komiker Anders Stjernholm stiller op for Alternativet, debattør Mads Holger stiller op for Konservative, fitnessinstruktør Charlotte Bircow, sociolog Henrik Dahl stiller op for Liberal Alliance, og USA-ekspert Mads Fuglede stiller op for Venstre. Når det nye parti Nationalpartiet at få samlet nok vælgererklæringer sammen, vil vi også se digteren Yahya Hassan kæmpe for en plads i Folketinget. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johannes Andersen

Lektor emeritus
cand.mag. i samfundsfag og nordisk sprog og litteratur (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00