Kim Valentin: En ny europapolitisk aftale bør være et krav for at gå i regering

Regeringen har ikke levet op til planen om at finde et nyt fælles EU-fodslag. Hvis Venstre skal gå i regering, bør man stille det som betingelse, at en ny aftale skal skrives ind i et kommende regeringsgrundlag. Det mener EU-ordfører og formand for Europaudvalget, Kim Valentin (V).

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lærke Møller Hansen

BRUXELLES: Flere politiske partier har længe været enige om, at det er på høje tid at revurdere Danmarks EU-politiske linje, som snart runder 15 lange år.

Faktisk var målet om at genforhandle den europapolitiske aftale i den forhenværende valgperiode en del af grundlaget for, at Enhedslisten, SF og Radikale valgte at støtte Mette Frederiksen som statsminister i 2019.

Men tiden for regeringen er rindet ud, for ingen aftale er landet.

Det vækker ærgrelse hos Venstres EU-ordfører og formand for Folketingets Europaudvalg, Kim Valentin, der mener, at Venstre skal stille det som en betingelse for et kommende regeringsgrundlag, hvis partiet skal overveje at gå ind i et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

”Vi manglede en europapolitisk aftale i store dele af sidste valgperiode, siger han til Altingets EU-podcast og tilføjer:

”Venstre pressede på for at få en europapolitisk aftale, fordi den giver Folketingets strategi med arbejdet i Europa i EU. Men det fik vi ikke.”

{{toplink}}

I forbindelse med valget i 2019 blev regeringen enige med de øvrige partier fra rød blok om, at den europapolitiske aftale, som stammer tilbage fra 2008, kræver en opdatering. Det blev udformet som grundlag for at kunne støtte valget af Mette Frederiksen (S) som statsminister.

Retningen for den danske ageren i det europæiske samarbejde skulle laves om med henblik på blandt andet at arbejde for en mere ambitiøs klimapolitik, en styrket indsats mod skattespekulation og skattely og ikke mindst et eftersyn af Schengen-reglerne.

0:000:00