KL-direktør om embedsmænds magt: Det er noget, vi skal have talt om

Der er et problem, der skal adresseres, når hver anden lokalpolitiker oplever, at embedsmændene har for meget magt. KL vil skabe grundlag for lokale løsninger med vejledninger og kurser, fortæller administrerende direktør Kristian Vendelbo.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Der er rum til forbedringer af samspillet mellem embedsmænd og politikere i kommunerne.

Det vurderer KL’s administrerende direktør Kristian Vendelbo i kølvandet på, at Altinget kunne fortælle, at hver anden lokalpolitiker i en rundspørge peger på, at embedsværket i deres kommune har for meget magt.

Ifølge Kristian Vendelbo er det svært ud fra en ren talmæssig opsummering af besvarelserne fra godt 1.000 kommunalpolitikere at vurdere, om der reelt er grundlag for at kritik af embedsværket i de enkelte kommuner.

Men det er heller ikke afgørende for, om det skal tages alvorligt eller ej.

”Det ringer en klokke i forhold til, at der er noget her, vi skal tale om. Hvis hver anden politiker går rundt med det billede, så er der jo et problem uanset, hvad substansen er i det,” siger Kristian Vendelbo.

Han peger på, at man som lokalpolitiker og dermed typisk også fritidspolitiker er på en stor opgave.

Flere med chefkasket

Ganske ofte sidder man med komplekse svære sager, hvor man er meget afhængige af det materiale og de forklaringer, som kommunens embedsmand leverer.

”Tit er det bare svært stof. Det er en stor investering af sin tid at skulle læse op på sådan en dagsorden, når man er politiker i sin fritid. Og nogle gange kunne det måske også være skrevet væsentlig mere pædagogisk,” siger Kristian Vendelbo.

 

Læs også

Han peger på, at samarbejdet mellem embedsmænd og politikere kræver noget andet af kommunale end af ministerielle embedsmænd. I et ministerium er ministeren den eneste politiske chef, mens det i en kommune er hele kommunalbestyrelsen, der skal serviceres af administrationen.

”Derfor må man også sørge for at få taget en snak om, hvordan man som politikere gerne vil betjenes. Det er der sikkert også mange udgaver af, for det der giver mening for nogen, er ikke nødvendigvis det samme, som giver mening for andre,” siger Kristian Vendelbo.

Politikere skal være klar til at sige fra

Konkret peger han – ikke så overraskende – på de såkaldte Kattegatkurser, der afholdes i regi af KL’s kursusvirksomhed Komponent, som et sted, hvor man kan påbegynde en diskussion, som kan fortsættes hjemme i den enkelte kommunalbestyrelse.

Og herudover udarbejder KL både vejledninger og andet skriftligt materiale om det lokalpolitiske arbejde til de nyopstartede kommunalbestyrelser, som trækker i arbejdstøjet til januar.

Hvis man decideret har følelse af, at der er nogle embedsmænd, som fylder for meget, så er man i sin gode ret til at sige fra.

Kristian Vendelbo
Administrerende direktør i KL

Han understreger samtidig, at hvis man vitterligt har en oplevelse af, at embedsmændene i ens kommune bestemmer for meget, og at det er et problem, så skal man også som politiker være klar til at sige fra over for det.

”Det er jo i sidste ende politikerne og det politiske flertal som – inden for lovens rammer – bestemmer. Hvis man decideret oplever, at der er nogle embedsmænd, som fylder for meget, så er man i sin gode ret til at sige fra og stille krav om, at det skal være anderledes,” siger Kristian Vendelbo.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Vendelbo

Adm. direktør, KL, formand for udviklingscentret Komponent
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00