KL-formand: Regeringen skal respektere kommunerne

TOPMØDE: Der var både ris og ros til regeringen, da KL-formand Martin Damm (V) talte ved Kommunalpolitisk Topmøde.

KL's formand, Martin Damm, på talerstolen i Aalborg.
KL's formand, Martin Damm, på talerstolen i Aalborg.Foto: Lars Horn/Scanpix
Lasse Lange

AALBORG: Regeringen skal blive bedre til at lytte til kommunerne, når store beslutninger skal træffes.

Det sagde KL-formand Martin Damm i sin tale til Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg torsdag.

“Regeringen og Folketinget skal i højere grad respektere kommunernes del af opgaven, når reformer skal gennemføres,” sagde han.

Samtidig gentog han det budskab, som flere kommunale topfolk har turneret med den seneste tid: Kommunerne har gjort deres, når det kommer til effektiviseringer og den slags. Nu må det også være statens tur.

“Vi vil lægge op til, at vi ser kritisk på, hvordan der prioriteres på tværs af stat, regioner og kommuner. Det er selvfølgelig regeringen og Folketinget, der står for den nationale prioritering. Men med budgetloven er det også blevet legitimt, at vi udtrykker vores holdning til den prioritering,” sagde Martin Damm.

Konkret foreslog han, at staten skal afgive opgaver til Udbetaling Danmark, på samme måde som kommunerne er blevet pålagt at gøre det. Og så skal uddannelsesområdet kigges efter i sømmene.

“De seneste år er det den kommunale velfærdsservice, der har måttet holde for. Vi har fået flere brugere per medarbejder. Jeg vil opfordre finansministeren til at undersøge, hvordan den tilsvarende udvikling har været i uddannelsessektoren.”

Der var dog også rosende ord til regeringen, der efter Martin Damms mening er blevet bedre til at have øje for implementeringen af de store reformer.

“Vi kritiserer ofte landspolitikerne, men de skal også have ros, når de fortjener det. Jeg vil gerne rose Folketinget og kvittere for, at der er lagt et nyt spor på reformområdet. Historisk set har landspolitikerne ikke interesseret sig ret meget for det, der skulle ske, når blækket på en ny lovgivning var tørt. Så var det videre til det næste. Og så måtte kommunerne selv rode med det praktiske. Ofte med urimelige tidsfrister,” sagde han.

Også beskæftigelsesreformen, folkeskolereformen og beredskabsreformen fik pæne kommunale karakterer med på vejen fra KL-formanden. Igen er det dog vigtigt at fokusere på implementeringen, betonede KL-formanden.

“Vi holder øje med, at regeringen får ført intentionerne (i beskæftigelsesreformen, red.) ud i livet, så kommunerne også reelt får flere frihedsgrader og færre regler,” sagde han.

Et andet tema for Martin Damm var udviklingen i landdistrikterne. Her er det nødvendigt at gøre noget, sagde han.

Konkret lagde han vægt på, at barrierer i planloven bør fjernes, 15 procent af fremtidige statslige investeringer til trafikkorridorer og knudepunkter bør øremærkes satellitforbindelser mellem landområder og hovedfærdselsårerne. Sidst, men ikke mindst bør nogle af milliarderne fra salget af mobillicenser bruges til at udbrede bredbåndsdækningen til hele landet.

“Man tror næsten, det er løgn her i 2015. Men vi må konstatere, at markedskræfterne ikke har kunnet sikre alle danskere adgang til stabile mobil- og internetforbindelser,” sagde han, og fortsatte:

“Helt ærligt, det eneste, man rigtigt har lyst at betale for med huller i, er da en si. Det giver simpelthen ikke mening, at man i 2015 skal lede efter mobildækningen. Vi vil ikke leve med at vente flere år på, at hullerne i netdækningen bliver lappet.”

Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg fortsætter torsdag og fredag, hvor de delegerede byrødder blandt andet skal beslutte, om KL skal arbejde videre på fusionsplanerne med Danske Regioner.

Læs hele Martin Damms tale her.

Læs økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaards (R) hilsen fra regeringen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Damm

Borgmester (V), Kalundborg Kommune, formand, KL
mpm (SDU 2005), civiløkonom (Handelshøjskolen, Slagelse 1994), seniorsergent (Frederikshavn 1989), elektronikmekaniker (Holmen Kbh. 1985)

0:000:00