KL klar med ”dødsliste”: Ti forbrændingsanlæg står til at blive ofret

STOP: KL er klar med en plan over forbrændingsanlæg, som skal lukke frem mod 2030 for at leve op til regeringens klimaplan. Det kan ikke ske uden betydelige økonomiske tab, siger KL. Argo i Roskilde er blandt de lukningstruede.

Foto: Argo
Morten Øyen

KL er klar med den berygtede ”dødsliste” over kommunale affaldsforbrændingsanlæg, der skal tages ud af drift inden 2030 for at bidrage til regeringens mål om, at der skal brændes mindre affald af og genanvendes mere.

Fakta
Mindre forbrænding af affald

Inden sommerferien landede regeringen sammen med alle Folketingets partier undtagen Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige en aftale, der skal gøre affaldssektoren grønnere og reducere CO2-udledningen med 0,7 millioner tons frem mod 2030.

Det skal blandt andet ske ved at få danskerne til at sortere mere af deres skrald. Men når affaldet sorteres og genanvendes, sker der et dyk i kapacitetsbehovet på landets forbrændingsanlæg.

Derfor har regeringen bedt KL lægge en plan og inden 1. januar 2021 komme med anbefalinger til en liste over anlæg, der kan lukkes. Det skal ifølge aftaleteksten være de “miljømæssigt dårligste anlæg".

17. december kom KL så med "dødslisten", hvor disse forbrændinganlæg er på: 
Argo (Roskilde), MEC Bioheat & Power (Holstebro), I/S Norfors (Hørsholm), Affaldsselskabet Vendsyssel Vest (Hjørring), AffaldPlus (Slagelse), Sønderborg Kraftvarme I/S, Aars Fjernvarme, Svendborg Kraftvarme A/S, Hammel Fjernvarme og Bornholms Affaldsbehandling.

Nu starter en politisk drøftelse med staten og kommunerne, der frem mod sommeren 2021 skal konsolidere planen og finde en model for fordeling af affald i hele landet.

Kilde: kl.dk

Listen med navnene på ti forbrændingsanlæg og den medfølgende plan til at reducere forbrændingskapaciteten med 30 procent frem mod 2030 er nu sendt til Energistyrelsen. Nu skal planen så drøftes politisk mellem staten og kommunerne, før den endelige liste ventes at være på plads til sommer.

På KL’s liste er Argo (Roskilde), MEC Bioheat & Power (Holstebro), I/S Norfors (Hørsholm), Affaldsselskabet Vendsyssel Vest (Hjørring), AffaldPlus (Slagelse), Sønderborg Kraftvarme I/S, Aars Fjernvarme, Svendborg Kraftvarme A/S, Hammel Fjernvarme og Bornholms Affaldsbehandling.

Flere anlæg på ”dødslisten” har ikke ønsket at bidrage med data til KL’s arbejde med planen, fremgår det i KL’s plan til Energistyrelsen.

Der er investeret milliardstore beløb i de kommunale affaldsenergianlæg for at løse en samfundskritisk opgave. Derfor er det ikke uden økonomiske tab at lukke flere af dem ned.

Jacob Bundsgaard (S)
Formand for KL og borgmester i Aarhus

”Det er ingen hemmelighed, at det ikke har været en let opgave. Men alternativet er en model baseret på udbud og konkurrence, og det mener vi ikke er den rigtige løsning, da der er tale om samfundskritisk infrastruktur,” siger KL’s formand, Jacob Bundsgaard, i en pressemeddelelse.

Regning eksploderer
Ifølge KL kan planen bidrage med en reduktion på 0,5 millioner tons CO2 i 2030, men også en langt større regning end Christiansborgpolitikerne aftalte i sommer.

Ser man i klimaaftalen fra Folketinget, skal der afsættes en pulje på 200 millioner kroner til at kompensere kommunerne for udgifterne med deres forbrændingsanlæg, de nu ikke kan få igen. Men ifølge KL kan der blive "strandede omkostninger" på cirka 1,5 milliarder kroner i 2026 og cirka 1,0 milliarder kroner i 2030, skriver KL i planen til Energistyrelsen.

Læs også

Et af de anlæg, der kan blive dyrt at lukke, er Argo i Roskilde. Det karakteristiske forbrændingsanlæg med "energitårnet" blev taget i brug i 2013 og skulle efter planen forbrænde affald fra 420.000 personer på Sjælland og sende varmen derfra ud som fjernvarme i 25 år.

Lever ikke op til aftale
I en pressemeddelelse kalder Solrøds borgmester og bestyrelsesformanden i Argo, Niels Hörup (V), KL’s beslutning om at placere Argo på listen ”helt uforståelig”.

Han mener ikke, at det vil bidrage til den grønne omstilling at lukke et af de mest moderne anlæg i Danmark, der oven i fortsat har en gæld på 1,3 milliarder kroner.

Spørgsmålet om at dække de økonomiske tab ved lukning af anlæggene bliver centralt i drøftelserne med staten, lover KL-formand Jacob Bundsgaard.

Læs mere i den fuld artikel på Altinget Forsyning.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Kim Mortensen

Direktør, Dansk Fjernvarme, fhv. MF (S)
elektriker (Esbjerg Tekniske Skole 1986)

0:000:00