KL kritiserer lavere boligydelse til ældre

FINANSLOV: KL melder sig nu i koret af kritikere af forslaget om at reducere boligydelsen til pensionister. Det kan give mangel på boliger, lyder argumentet.

Kommunerne kan få problemer med at skaffe boliger, som de ældre kan betale, advarer KL.
Kommunerne kan få problemer med at skaffe boliger, som de ældre kan betale, advarer KL.Foto: Colourbox.dk
Kasper Kaasgaard

Hidtil ukendte konsekvenser af at skære i ældres boligydelse har fået regeringen til at genåbne næste års finanslov.

Nu kommer KL på banen med endnu et kritikpunkt af de planlagte besparelser. Det sker i et høringssvar til lovforslaget, hvor kommunernes interesseorganisation påpeger et muligt problem med at skaffe boliger til de ældre, hvis ydelse står til at blive beskåret.

”Det er KL’s opfattelse, at de fremsatte lovændringer får en konsekvens for kommunernes mulighed for at finde en egnet bolig til berørte borgere, da ændringerne må forventes at medføre en reduktion i borgerens rådighedsbeløb. Det er ikke muligt at nedsætte huslejeniveauet for eksisterende byggeri,” skriver KL i høringssvaret og fortsætter:

”Flere kommuner er allerede udfordret med mangel på billige boliger til udsatte voksne og voksne med et handicap. Det er derfor forventningen, at lovændringerne vil forøge denne udfordring.”

Dårlig løsning at bygge nyt
Kommunerne er forpligtede til at skaffe boliger til denne gruppe af ældre. Når de eksisterende tilbud viser sig for dyre, kan man blive tvunget til at bygge nyt. Det er dog ikke uproblematisk, mener KL.

”Såfremt man fremover bygger billigere boliger vil det på sigt betyde en forringelse af kvaliteten i byggeriet af boliger til denne målgruppe for derved at sikre, at den relevante målgruppe har råd til at betale huslejen. En ventet afledt effekt af en sådan bevægelse for kommunerne er øgede vedligeholdelsesudgifter,” skriver KL.

Ud over kritikken af forslagets substans er KL også utilfredse med den korte høringsfrist.

Det har ikke reelt været muligt at svare inden for perioden, mener organisationen, der dog alligevel er lykkedes med at finde kritikpunkter.

Uforudsete konsekvenser
Den stærkeste kritiker af forslaget har været Ældre Sagen. De mener, at det vil ramme de svageste ældre hårdere, end det er blevet lagt frem.

Det gjorde de efter eget udsagn Dansk Folkeparti opmærksom på, længe inden aftalen om næste års finanslov kom på plads.

Kritikken nåede avisspalterne for alvor i sidste uge, og efter først at have afvist har Venstre nu genåbnet aftalen om næste års finanslov. En aftale, der i forvejen var forsinket.

Hvis parterne ikke ændrer i indholdet, forventer KL, at besparelserne paradoksalt nok vil medføre merudgifter.

”Ændringerne i borgerens rådighedsbeløb må endvidere forventes at medføre udbetaling af andre økonomiske ydelser i form af enkeltydelser. Det gælder særligt den gruppe af førtidspensionister, der er tildelt førtidspension før 2003, men også andre grupper vil blive ramt. Det er derfor KL’s forventning, at forslaget vil medføre yderligere udgifter inden for dette område,” skriver KL i sit høringssvar.

Tirsdag aften skal finansminister Claus Hjort Frederiksen i samråd om sagen. Onsdag er der en hasteforespørgsel i folketingssalen, inden finansloven skal tredjebehandles og vedtages efter planen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00