KL om nye kystbyggerier: Skridt i den rigtige retning

KYSTER: Regeringens ti kystnære byggeprojekter vækker både begejstring og vrede. KL kalder det et skridt i den rigtige retning, mens Dansk Naturfredningsforening raser.

Foto: Kasper Palsnov/Scanpix
Cecilie Gormsen

Ti kommuner har fredag fået tilladelse til store byggeprojekter tæt på de danske kyster.

De nye byggeprojekter skal styrke kyst- og naturturismen, og i Kommunernes Landsforening ønsker man de ti udvalgte kommuner tillykke.

”Jeg håber, at det er begyndelsen på en udvikling, der bringer Danmark mere ind i turisternes bevidsthed. Og jeg er sikker på, at projekterne vil skabe lokal udvikling i balance med den natur og det landskab, vi alle ønsker at passe godt på,” siger Jørn Pedersen (V), formand for KL’s Teknik- og Miljøudvalg.

De ti projekter, der er blevet godkendt, er de første i en ny forsøgsordning, der blev vedtaget sidste år. Ordningen giver mulighed for at bygge inden for den 300 meter brede strandbeskyttelseslinje, der ellers er grænsen.

Efterlyser langsigtede løsninger
Jørn Pedersen ser ordningen som et rigtigt skridt på vejen mod mere kommunal indflydelse på udviklingen i de kystnære områder. Men han efterlyser samtidig mere langsigtede løsninger.

”Vi skal sikre en mere tidssvarende lovgivning, der tillader udvikling i tilknytning til de eksisterende aktiviteter. Samtidig ser vi gerne, at det bliver muligt at tillade mindre moderniseringer og udvidelser af turistfaciliteter inden for de nuværende beskyttelseslinjer,” siger han til kl.dk.

DN: Frarøver os kystnatur
Men ikke alle er glade for udsigten til de ti nye byggerier. Dansk Naturfredningsforening har siden vedtagelsen af forsøgsordningen kritiseret den, og kritikken er ikke blevet mindre, efter foreningen har set de udvalgte projekter.

”Forsøgsprojekterne er ikke et startskud til vækst i udkantsdanmark, men derimod til et opgør med en unik dansk værdi – nemlig de frie kyster,” siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Hun peger på, at forsøgsordningen kan gå hårdt ud over kystnaturen, og peger på, at selvom det kaldes en forsøgsordning, taler regeringen allerede nu om at udvide den.

”Vi taler på befolkningens vegne, når vi siger nej til byggeri helt ned til stranden. Det frarøver os alle vores frie kystlandskaber og kystnatur,” siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

"En sand skræmmekampagne"
Hos hotel- og restaurationsbranchen er man glade for de nye projekter, og her giver man ikke meget for kritikken fra Danmarks Naturfredningsforening.

”Det har været en sand skræmmekampagne. Der bliver selvfølgelig ikke tale om at ødelægge den danske kystlinje, der er det vigtigste råstof, når vi skal tiltrække turister. Såvel turisterhvervet som kommunerne har en helt naturlig interesse i, at der bliver bygget i respekt for naturen,” siger Horestas administrerende direktør, Katia K. Østergaard, i en pressemeddelelse.

Hun peger på, at turismen er et vigtigt redskab til at skabe vækst og nye arbejdspladser i vandkants-Danmark.


”Turismen er et væksterhverv og et erhverv, der fylder meget i mange af de kommuner, som i disse år oplever fraflytning. Skal denne udvikling vendes, er der brug for initiativer, som kan trække turister til, og her har blandt andet planloven alt for ofte stået i vejen for de gode ideer og investeringslysten,” siger hun.

Dokumentation

38 projekter havde søgt om at få lov at bygge tæt på kysten. De ti udvalgte er valgt på baggrund af følgende kriterier:

  • Der skal være et potentiale for udvikling af kyst- og naturturismen, for øget tiltrækning af udenlandske turister samt mulighed for at forløse dette potentiale med etableringen af forsøget.
  • Etableringen af konkrete fysiske projekter skal ske i tilknytning til øvrige turismemæssige aktiviteter for at sikre størst mulig synergi og samspil med de sammenhængende turistpolitiske overvejelser i kommunens planlægning for turisme for at understøtte en samlet udvikling i området.
  • De fysiske projekter skal være bæredygtige, arkitektonisk indpasset og opført under særlig hensyntagen til omkringliggende natur og landskab.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00