Klimaminister: Drama med åben-dør-ordning vil have begrænset effekt på klimamål for 2030

Tirsdag var klimaminister Lars Aagaard (M) i sit første samråd om åben-dør-ordningen, der er blevet sat på pause for muligvis at være i strid med EU-regler. Her afviste ministeren, at sagen vil få stor betydning for Danmarks arbejde mod at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent inden 2030.

Det vil ikke have stor betydning for Danmarks arbejde med at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030, at åben-dør-ordningen er på pause, mener klimaminister Lars Aagaard (M).
Det vil ikke have stor betydning for Danmarks arbejde med at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030, at åben-dør-ordningen er på pause, mener klimaminister Lars Aagaard (M).Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Det er svært at spå. Særligt om fremtiden.

Men alligevel forventer klimaminister allerede nu, at beslutningen om at sætte åben-dør-ordningen i dvale vil have "begrænset effekt" på Danmarks mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent inden 2030.

Det fortalte han på sit første samråd som klimaminister, hvor han skulle gøre rede for processen omkring beslutningen om at sætte åben-dør-ordningen på pause.

"At gøre åben-dør-ordningen til en forudsætning for at leve op til 70-procents målet vil være faktuelt forkert," lød det fra Lars Aagaard under samrådet.

Min forventning vil være, at effekten i forhold til 70-procents målet vil være meget, meget lille

Lars Aagaard (M)
Klima-, energi- og forsyningsminister

Han uddybede svaret med, at opsætningen af vindmøller gennem åben-dør-ordningen ikke er det, der har afgørende betydning for, om vi når klimamålet for 2030.

"Meget af det, der driver 70-procents målet, er afbrænding af fossile brændsler. Og der kører ikke færre biler på vejene af, at man sætter åben-dør vindmøller op. Så min forventning vil være, at effekten i forhold til 70-procents målet vil være meget, meget lille," sagde ministeren på samrådet.

Der har været stor politisk bevågenhed omkring den såkaldte åben-dør-ordning, siden den blev sat på pause i starten af februar.

I 25 år har virksomheder nemlig haft mulighed for at sætte vindmøller op gennem denne ordning. Nu er der så opstået tvivl om, hvorvidt ordningen er i strid med EU's regler om statsstøtte, og derfor er den sat på pause. Det oplyser Energistyrelsen.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00