For første gang i 20 år: Kløften mellem rige og fattige lande vokser

Uligheden stiger mellem verdens rigeste og fattige lande. Det skyldes blandt andet corona-pandemien, lyder det i en ny rapport, der sætter tal på udviklingen.

For præcis et år siden var HKH Kong Frederik på statsbesøg i Niger for at markere det danske bistandssamarbejde. Blot to måneder senere blev landets præsident afsat ved et militærkup og udviklingsprogrammet sat i bero. Niger ligger blandt de lavest placerede lande i UNDPs Human Development Index.   
For præcis et år siden var HKH Kong Frederik på statsbesøg i Niger for at markere det danske bistandssamarbejde. Blot to måneder senere blev landets præsident afsat ved et militærkup og udviklingsprogrammet sat i bero. Niger ligger blandt de lavest placerede lande i UNDPs Human Development Index.   Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Liv Raahauge-Pedersen

I 2023 blev kløften mellem de rigeste og fattigste lande for første gang i over 20 år ikke mindre – men større.

Det viser det globale Human Development Index (HDI) fra FN’s Udviklingsprogram (UNDP).

Hvert år siden 1990 har UNDP målt den menneskelige udvikling verden over, målt et lands BNI per indbygger, uddannelse og forventet levealder.

I de sidste to årtier er uligheden mellem de rigeste og fattigste lande hvert år blevet mindre, ifølge UNDP. Men med Covid-pandemien vendte tendensen. Så mens de rige landes menneskelige udvikling i dag er højere end nogensinde før, efterlades de fattigste lande tilbage.

Foto: 2023/2024 UNDP Human Development Report

"Det skyldes verdens manglende evne til at håndtere vores fælles udfordringer," siger Pedro Conceição, der er direktør for Human Development Report Office og hovedforfatter til rapporten.

I toppen af indexet ligger lande som Schweiz, Norge og Hong Kong, Danmark og Island. I Bunden finder man blandt andet Somalia, Niger, Chad, Den Centralafrikanske Republik og Burkina Faso. Se hele ranking listen her:  Country | Human Development Reports (undp.org)

Afglobalisering er ikke vejen frem

Blandt de indikatorer, UNDP indkredser som udtryk for, at det går den gale vej, er blandt andet:

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00