Koch giver a-kasserne en på kassen

A-KASSE: Skattekommissionens forslag om reduceret rentefradrag for medlemskab af a-kasser er helt skævt, mener AK-Samvirke. SF og DF er også skeptiske, mens De Radikale er positivt stemt.
Skattekommissionens formand, tidl. S-skatteminister Carsten Koch, præsenterede mandag sine anbefalinger til en skattereform.
Skattekommissionens formand, tidl. S-skatteminister Carsten Koch, præsenterede mandag sine anbefalinger til en skattereform.Foto: Hasse Ferrold
Torbjørn Næs Bertelsen

Det er en kendt sag, at medlemstallet i såvel de danske a-kasser som fagforeninger er vigende. Siden 1995, hvor 80 pct. af alle danskere i den arbejdsdygtige alder var medlem af en a-kasse, er organiseringsgraden faldet til 70 pct.

På den baggrund forekommer det meget forkert, at regeringens nedsatte Skattekommission, under ledelse af den tidligere socialdemokratiske skatteminister Carsten Koch, vil nedsætte rentefradraget for blandt andet medlemskab af en a-kasse fra 33 pct. til 25 pct.

Det mener sekretariatschef i Arbejdsløshedskassernes Samvirke (AK Samvirke) Torben D. Jensen, der forudser, at et reduceret rentefradrag vil ramme de mennesker, der i forvejen har den ringeste tilknytning til arbejdsmarkedet.

"Vi ved, at de, der har færre midler at rutte med, og som er mere udsatte på arbejdsmarkedet, har en større tendens til ikke at melde sig ind i en a-kasse. For dem er medlemskabet i en a-kasse en relativt større post i deres budget end for personer med højere indkomst. Derfor rammer det dem ekstra hårdt, når fradragsretten reduceres," siger Torben D. Jensen.

Med den økonomiske situation taget i betragtning, hvor virksomheder i øjeblikket fyrer folk for at holde skuden oven vande, mener Torben D. Jensen ikke, at der er brug for barrierer for, at folk kan komme med i en a-kasse.

Det er godt for samfundet, at der kommer flere medlemmer i en a-kasse, så personen der bliver arbejdsløs, ikke skal på understøttelse. Det er bestemt ikke positivt, da man reelt gør det dyrere at blive medlem af en a-kasse.

Torben D. Jensen
Sekretariatschef i AK Samvirke

"Alt i alt, så er det godt for samfundet, at der kommer flere medlemmer i en a-kasse, så personen, der bliver arbejdsløs, ikke skal på understøttelse. Det er bestemt ikke positivt, da man reelt gør det dyrere at blive medlem af en a-kasse," siger Torben D. Jensen.

Forsigtige udmeldinger i følsom skattedebat
Blandt Folketingets partier er der generelt stor forsigtighed med at komme med udmeldinger i den ene eller anden retning mht. rentefradraget for medlemskab af en a-kasse, da forslaget er en del af den på Christiansborg længe ventede skattedebat.

Hos Dansk Folkepartis skatteordfører, Mikkel Dencker, er attituden lettere stram og forsigtig.

"Da vi hele tiden har været imod, at rentefradraget skal beskæres, så er vi selvsagt også lidt skeptiske ved det nu. Men vi skal lige have lejlighed til at se hele Skattekommissionens rapport igennem og vurdere dens helhed, men umiddelbart ser vi ingen grund til at ændre på rentefradraget," siger Mikkel Dencker.

Samme skeptiske holdning mødes fra SF's arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen. Han mener generelt, at det ikke er en god idé at forringe fradraget for kontingent i fagforeninger eller a-kasser, men ønsker ikke at sige mere end de generelle vendinger med henvisning til, at forslaget indgår i en større forhandling om skatten.

Denne større forhandling vurderes bredt i det politiske spektrum til at skulle munde ud i den måske vigtigste politiske aftale i denne valgperiode, og flere politikere er derfor meget påpasselige med deres udmeldinger.

Men hos De Radikale er arbejdsmarkedsordfører og gruppenæstformand Morten Østergaard ikke bleg for at udtrykke sin opbakning til forslaget. Han er nemlig glad for, at regeringens skattekommission er kommet frem med et forslag, der har været en del af De Radikales skattepolitik i mange år, forklarer han.

"Vi vil gerne gøre op med den holdning, at man vil ændre folks adfærd ved at give med en skat og tage med en anden skat. Vi opfordrer folk til at melde sig ind i en a-kasse, men vi mener ikke, at folk skal melde sig ind, fordi man kan trække det fra på selvangivelsen. Man skal melde sig ind, fordi det er en rigtig god idé," fastslår Morten Østergaard.

Han mener, at Folketinget er med til at gøre skattesystemet mere forvirrende ved at fremskynde folk til at melde sig ind i en a-kasse med skattetekniske justeringer, der ikke bidrager til at gøre skattesystemet enkelt og overskueligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eigil Andersen

journalist (DJH 1976)

Mikkel Dencker

Kommunalbestyrelsesmedlem og 1. viceborgmester (DF), Hvidovre Kommune
økonomi (Københavns Uni. 2000)

Morten Lindbo

Pressechef, Dansk Transport og Logistik, fhv. fuldmægtig, vicedirektør
cand.jur. (Københavns Uni. 1991)

0:000:00