København kaster redningskrans til kontanthjælpsmodtagere

LAPPELØSNING: Budgetforliget i København rummer 22 mio. kr. til ledige, som bliver ramt af kontanthjælpsloftet. Ekspert kalder det meget usædvanligt, at en kommune direkte modarbejder intentionerne i regeringens politik.

24.000 danskere på kontanthjælp forventes at blive ramt af kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen, som træder i kraft 1. oktober.
24.000 danskere på kontanthjælp forventes at blive ramt af kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen, som træder i kraft 1. oktober.Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Få uger før det moderne kontanthjælpsloft træder i kraft, har Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune vedtaget at smide en økonomisk redningskrans til de borgere, som bliver hårdest ramt af regeringens nye regler.

Det sker i forbindelse med budgetforliget for 2017, som blev vedtaget tirsdag med opbakning fra samtlige partier i Borgerrepræsentationen.

Her er der afsat 22 millioner kroner til en fireårig støttepulje, som kan søges af de mere end 3.500 københavnere, som står til at få færre penge mellem hænderne som følge af kontanthjælpsloftet og 225-timers-reglen, som træder i kraft 1. oktober.

Ifølge en kommunalforsker er det usædvanligt, at en kommune direkte modarbejder intentionerne i regeringens politik. 

Det er meget usædvanligt, at en kommune på den måde målrettet forsøger at kompensere for regeringens politik

Roger Buch
Kommunalforsker

"Reglerne på det sociale område er minimumsregler, så principielt er der ikke noget i vejen for, at kommunerne gør noget ekstra. Men det er meget usædvanligt, at en kommune på den måde målrettet forsøger at kompensere for regeringens politik," siger Roger Buch, der er forskningschef i samfundsfag ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Kontanthjælpsloftet sætter et loft over den samlede mængde af ydelser, som ledige kan modtage. Den samlede ydelse kan dog ikke reduceres med mere end summen af boligydelse og særlig støtte. Selve kontanthjælpen og de børnerelaterede ydelser er dermed fredet.

Ekstra hjælp er allerede en mulighed
Det er SF, som står bag forslaget. Sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen lægger ikke skjul på, at det handler om at lappe på regeringens uretfærdige politik. Hun understreger, at den kommunale hjælpepakke er clearet med kommunens jurister.

Den københavnske redningsaktion gør ikke syndeligt indtryk på beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).

"Jeg har ikke kommentarer til Københavns kommunes budgetter, men vil gerne slå fast, at kontanthjælpsloftet allerede er indrettet, så det sikrer balance mellem et rimeligt forsørgelsesniveau, og at det altid skal kunne betale sig at arbejde til en overenskomstmæssig mindsteløn fremfor at være på kontanthjælp," skriver han i en mail til Altinget.

Han understreger, at man allerede i dag efter en konkret vurdering kan tilkende kontanthjælpsmodtagere hjælp til ekstraordinære udgifter.

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Roger Buch

Centerleder, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
ph.d. (SDU. 1996), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00