Debat

Kofod: Vi vil tage et opgør med EU's fejlslagne asylsystem

DEBAT: Det er på tide, at Europas lande foretager et kvantespring i asylpolitikken, for vi hjælper flere og bedre i nærområderne, skriver Jeppe Kofod (S). Det betyder en geninvestering i EU og FN, for Danmark hverken kan eller skal løfte problemerne alene.

Det er på tide, at Europas lande foretager et kvantespring i asylpolitikken, skriver Jeppe Kofod (S).
Det er på tide, at Europas lande foretager et kvantespring i asylpolitikken, skriver Jeppe Kofod (S).Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jeppe Kofod (S)
Gruppeformand for Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet

Der er noget galt i Danmark. Og Tyskland. Og Italien. Ja, faktisk i hele EU. Og det er vores asylsystemer.

På kryds og tværs af Europa har de ukontrollerede flygtninge- og migrantstrømme skabt voldsomme spændinger og sat særligt velfærdsstaterne under pres.

Og hvad værre er, så har den nuværende asylmodel lokket titusindvis af håbefulde unge afrikanere ud på livsfarlige rejser over både ørken og hav – og i endeløs gæld til skruppelløse menneskesmuglere. Mere end 10.000 mennesker er omkommet eller meldt savnet i Middelhavet alene fra 2015-2017. Rejser der, for langt de flestes vedkommende, er formålsløse. For de har hverken krav på asyl eller opholdstilladelse, når og hvis de når frem.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Socialdemokratiet fører ganske simpelthen ikke udenrigspolitik, når vi er i opposition. Det er ordentlig, forsvarlig og seriøs politik baseret på forholdene i den virkelige verden.

Jeppe Kofod (S)
Gruppeformand for Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet

Man behøver ikke bevæge sig særligt højt op i helikopterperspektivet, før man ser, hvor uendeligt ulykkeligt og udueligt de nuværende systemer er. De er reelt brudt sammen.

Derfor foreslår Socialdemokratiet nu, at Europas lande foretager et kvantespring i asylpolitikken. Der er simpelthen brug for en grundlæggende ny model. Vi skal fjerne incitamenterne fra menneskesmuglere til at fragte mennesker over sø- og landegrænser. Vi skal hjælpe der, hvor vi hjælper flest og bedst. Og vi skal sikre, at det vitterlig er de mest trængende, der bliver hjulpet – ikke kun dem med fysikken, midlerne og heldet til at drage fra Nigeria til Næstved.

Når vi fremlægger forslag om et grundlæggende nyt asylsystem og en Marshall-plan for Afrika, så er det en geninvestering i både FN og EU. Vi forestiller os ingenlunde, at Danmark hverken kan eller skal løfte de her kolossale problemer alene.

Jeppe Kofod (S)
Gruppeformand for Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet

Derfor skal vi flytte asylprocessen fra Danmark til nærområderne. Og derfor foreslår vi et stop for spontane asylansøgninger i Danmark. Til gengæld skal der oprettes modtagecentre i nærområderne, så enhver, der har brug for beskyttelse, kan få en ordentlig, hurtig og sikker vurdering af sin sag. Herefter kan og skal Danmark tage vare på sin fair del i form af kvoteflygtninge.

Forfejlet automatkritik
Med vores nye samlede asyludspil anviser vi en konkret og sammentømret løsning på de massive problemer, vi står overfor. Men desværre forfalder de fleste politiske partier til klassisk Christiansborg-fnidder. I stedet for at forholde sig til det samlede udspil, som immervæk er på over 40 sider, så forsøger man at pille enkeltelementer ud og problematisere disse.

Det er en helt klassisk spin-disciplin, men det løser bare absolut intet.

Så lad mig slå det fast én gang for alle: Vi kommer ikke til at lege hverken gæt et tal eller find et land. Og det gør vi ikke, fordi vi allerede har fremlagt en konkret model for, hvordan de spørgsmål kan håndteres.

Vi vil fastsætte et årligt loft baseret på de faktiske forhold i Danmark. Hvor mange ledige boliger råder vi over? Er der arbejde at få? Hvad med institutionspladser? Det er nemlig alt det, der får en hverdag til at løbe rundt i Danmark. Den hverdag vil vi inkludere dem, der kommer til vores land, i.

Samarbejde med kommunerne
Det er ikke nødvendigvis politikere og embedsmænd på Slotsholmen, der har det bedste overblik over, hvor mange nytilkomne der kan integreres ordentligt. Derfor skal loftet findes i samarbejde med kommunerne i forbindelse med de årlige økonomi-aftaler.

Når det kommer til landene, så er det klart, at vi kun kan og vil oprette modtagecentre i lande, hvor både sikkerheden og de grundlæggende retsstatsprincipper er i orden. Hvordan disse centre konkret vil blive udformet, og hvor de vil ligge, vil selvsagt blive fastsat i konkrete forhandlinger. Og forhandlinger med andre lande er nu engang den til enhver tid siddende regerings ret og pligt.

Socialdemokratiet fører ganske simpelthen ikke udenrigspolitik, når vi er i opposition. Det er ordentlig, forsvarlig og seriøs politik baseret på forholdene i den virkelige verden. At hive tilfældige tal og lande ud af den blå luft er ikke.

Geninvestering i FN og EU
En anden hyppig automatkritik af Socialdemokratiet er, at vi skulle vende ryggen til FN og EU med vores udspil. Så kender man Socialdemokratiet dårligt. Og så har man nok ikke læst vores udspil.

Når vi fremlægger forslag om et grundlæggende nyt asylsystem og en Marshall-plan for Afrika, så er det netop en geninvestering i både FN og EU. Vi forestiller os ingenlunde, at Danmark hverken kan eller skal løfte de her kolossale problemer alene.

Men vi er heller ikke bange for at påtage os et ansvar og lede an. Det er det, vi gør med vores forslag om et kvantespring i asylpolitikken. Solidt funderet på en styrkelse af FN-systemet, flere ressourcer til både UNHCR, en Marshall-plan for Afrika – og i tæt samarbejde med andre EU-lande.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00