Kolding offer for ærgerrig Obama

SKUD FOR BORGEN: Ved at løse billet til Obamas "me first"-tour synker Kolding ned i provinsens mindreværd, når det er værst, skriver Altingets udgiver, Rasmus Nielsen.

Noget klinger hult, forud for at Barack Obama om to uger står en time på scenen i Kolding.

Den engang i Europa så populære, nu forhenværende amerikanske præsident er på en af sine cash-in-turneer, hvor honoraret for timens optrin efter sigende er 2,7 millioner kroner. Noget, et LO-medlem skal bruge mere end tre-fire år på at tjene. 

Det medvirker til den desværre omsiggribende politikerlede, når politikere efter deres tid opfører sig for egen vindings skyld. Det ses der flere og flere eksempler på. Både i Danmark, på EU-plan og nu altså med en tidligere amerikansk præsident.

Politikerne burde forblive ydmyge efter deres tid – for et fortsat demokratis skyld. Styreformen er rigeligt udfordret i forvejen og behøver ikke politikere, der først udskriver skatter og afgifter på almindelige familievirksomheder og offentligt ansatte, for efter deres tid selv at tjene 1.000 eller 10.000 gange mere i timen end de borgere, der skabte deres navn, det samfund, de stod på toppen af.

"Sådan lykkedes det at få fat i Obama", hedder det på forsiden af et magasin tidligere på måneden i JydskeVestkysten. Den må da tage førsteprisen i provinsialisme. Og inde i avisen: "Da en 'lidt fjern og urealistisk drøm' blev virkelighed i Kolding".

Sagen er tværtimod, at den smukt beliggende og stolte jyske storstad Kolding lader sig udnytte af en forhenværende amerikansk statsmand. Som snesevis af internationalt ukendte europæiske købstæder er blevet det eller bliver det. Af en mand, der alene med sit etniske ophav gav os frie mennesker håb om en bedre og mere retfærdig verden derude.

Koldings skatteydere må, selv om de da ikke har adgang til talen på SDU, bøde med 750.000 kroner til at dække en lille del af Obamas pris, ligesom SDU yder en hel million. 

Nå, hvordan kommer man så ind, når kommune og staten via SDU har betalt den første halvanden million+ for "en time med Obama". Jo, køb billet, min herre. Pris: 12.500-17.500 kroner plus moms, da. Det er 23 gange mere, end jeg i sommers betalte for billetten til en anden historisk amerikaner, Paul Simon. Og han var endda på scenen to en halv gange længere. Obama er med andre ord 57 gange dyrere i minuttet. Før det offentlige har betalt broderdelen til den ene, men ikke den anden. Lighedsidealer? Ikke hér.

Obamas navn er endda alene vælger- og senere medieskabt. Politisk er han jo på flere områder rullet tilbage af sin efterfølger. Simon skabte sit kunstneriske format selv. Og det kan ikke overspilles.

Man kan sagtens unde USA's første sorte præsident at rejse rundt i verden og pleje sit eftermæle. Men det burde ske per invitation fra søsterpartier, der betaler kost og logi på første klasse, hvis de kan. Ikke mere. Så må han tjene de millioner af dollars, han kan på bøger. Det er trods alt et frit marked og alene en sag mellem forfatter, forlag og køber. Dog ville mange demokrater og socialister nok mene, at der burde falde noget partiskat af. Eventuelt progressivt, så den steg med indtægterne. Eller hvad?

Det var klogt af Region Syddanmark at afstå fra at hoste op med endnu flere penge. Det kunne have splittet regionen, for hvad var der så til Esbjerg, Sønderborg, Vejle og så videre?

Kolding er en succesrig by, der ikke bare har et blomstrende erhvervsliv med risikovillige og innovative iværksættere, som mange beundrer, for eksempel i bankerne i København. De nappede TV Syd fra Sønderjylland, har med Trapholt et af landets smukkeste kunstmuseer og så videre.

Men ved at løse billet til Obamas "me first"-tour synker Kolding ned i provinsens mindreværd, når det er værst. Bliver byen større af, at den "kan tiltrække" Obama? Nej, man må håbe, at han griner hele vejen til banken. Hvis han da ikke glemmer, at han var i "Jutland", for samme eftermiddag 28. september går han på scenen i Amsterdam, hvor honoraret næppe er mindre.

Man ser det for sig: Republikanerne vil ved næste præsidentvalg udnytte, at Obama bare viste sig lige så glad for penge som Trump, der trods alt som erhvervsmand har et vist alibi lige her. Demokraternes fremtidige partiinteresser er klart på spil. Det er så let på sociale platforme – med og uden trolde – at skade Demokraterne med henvisning til Obamas timepris.

Politisk interesserede mennesker bør ideelt starte i en politisk ungdomsorganisation og så arbejde sig op frivilligt i moderpartiet i civilsamfundets tjeneste og så måske en dag blive folkevalgt og få en god, midlertidig levevej, før turen går retur til erhvervslivet eller tjeneste i den offentlige sektor.

Bagefter? Ja, så kan man pakke politikerens holdninger ind i de aviser, der snart ikke eksisterer på papir længere. Ingen tvivl om, at Obamas tale sikkert er skrevet af de bedste, unge taleskrivere og retorikere, der har læst de sidste nye bøger om samfundenes udvikling. Og Obama har magisk, personlig udstråling som kun enere som Kennedy og Clinton, der kom til tops blandt andet af den grund. Men den politiske betydning af en Obama-tale er mindre end de første 14 bogstaver af et dugfriskt Trump-tweet.

Samme Trump har kaldt EU en fjende, og derfor må enhver europæer nu være på vagt for sin amerikanske lillebror. Den danske statsminister tropper op i Kolding – man må håbe, han og livvagterne ikke betaler for billetten? Men hans tid var bedre givet ud ved at tænke over, hvordan de gamle artsfæller og våbenbrødre Europa og USA skal samarbejde i fremtiden med de nye kolde vinde, der blæser fra vest.

Forrige artikel Rasmus Nielsen: 70'ernes ustabilitet tilbage i politik Rasmus Nielsen: 70'ernes ustabilitet tilbage i politik Næste artikel Rasmus Nielsen: Europa fortjener politikere med Obamas karisma Rasmus Nielsen: Europa fortjener politikere med Obamas karisma