Kolding offer for ærgerrig Obama

SKUD FOR BORGEN: Ved at løse billet til Obamas "me first"-tour synker Kolding ned i provinsens mindreværd, når det er værst, skriver Altingets udgiver, Rasmus Nielsen.

Noget klinger hult, forud for at Barack Obama om to uger står en time på scenen i Kolding.

Den engang i Europa så populære, nu forhenværende amerikanske præsident er på en af sine cash-in-turneer, hvor honoraret for timens optrin efter sigende er 2,7 millioner kroner. Noget, et LO-medlem skal bruge mere end tre-fire år på at tjene. 

Det medvirker til den desværre omsiggribende politikerlede, når politikere efter deres tid opfører sig for egen vindings skyld. Det ses der flere og flere eksempler på. Både i Danmark, på EU-plan og nu altså med en tidligere amerikansk præsident.

Politikerne burde forblive ydmyge efter deres tid – for et fortsat demokratis skyld. Styreformen er rigeligt udfordret i forvejen og behøver ikke politikere, der først udskriver skatter og afgifter på almindelige familievirksomheder og offentligt ansatte, for efter deres tid selv at tjene 1.000 eller 10.000 gange mere i timen end de borgere, der skabte deres navn, det samfund, de stod på toppen af.

"Sådan lykkedes det at få fat i Obama", hedder det på forsiden af et magasin tidligere på måneden i JydskeVestkysten. Den må da tage førsteprisen i provinsialisme. Og inde i avisen: "Da en 'lidt fjern og urealistisk drøm' blev virkelighed i Kolding".

Sagen er tværtimod, at den smukt beliggende og stolte jyske storstad Kolding lader sig udnytte af en forhenværende amerikansk statsmand. Som snesevis af internationalt ukendte europæiske købstæder er blevet det eller bliver det. Af en mand, der alene med sit etniske ophav gav os frie mennesker håb om en bedre og mere retfærdig verden derude.

Koldings skatteydere må, selv om de da ikke har adgang til talen på SDU, bøde med 750.000 kroner til at dække en lille del af Obamas pris, ligesom SDU yder en hel million. 

Nå, hvordan kommer man så ind, når kommune og staten via SDU har betalt den første halvanden million+ for "en time med Obama". Jo, køb billet, min herre. Pris: 12.500-17.500 kroner plus moms, da. Det er 23 gange mere, end jeg i sommers betalte for billetten til en anden historisk amerikaner, Paul Simon. Og han var endda på scenen to en halv gange længere. Obama er med andre ord 57 gange dyrere i minuttet. Før det offentlige har betalt broderdelen til den ene, men ikke den anden. Lighedsidealer? Ikke hér.

Obamas navn er endda alene vælger- og senere medieskabt. Politisk er han jo på flere områder rullet tilbage af sin efterfølger. Simon skabte sit kunstneriske format selv. Og det kan ikke overspilles.

Man kan sagtens unde USA's første sorte præsident at rejse rundt i verden og pleje sit eftermæle. Men det burde ske per invitation fra søsterpartier, der betaler kost og logi på første klasse, hvis de kan. Ikke mere. Så må han tjene de millioner af dollars, han kan på bøger. Det er trods alt et frit marked og alene en sag mellem forfatter, forlag og køber. Dog ville mange demokrater og socialister nok mene, at der burde falde noget partiskat af. Eventuelt progressivt, så den steg med indtægterne. Eller hvad?

Det var klogt af Region Syddanmark at afstå fra at hoste op med endnu flere penge. Det kunne have splittet regionen, for hvad var der så til Esbjerg, Sønderborg, Vejle og så videre?

Kolding er en succesrig by, der ikke bare har et blomstrende erhvervsliv med risikovillige og innovative iværksættere, som mange beundrer, for eksempel i bankerne i København. De nappede TV Syd fra Sønderjylland, har med Trapholt et af landets smukkeste kunstmuseer og så videre.

Men ved at løse billet til Obamas "me first"-tour synker Kolding ned i provinsens mindreværd, når det er værst. Bliver byen større af, at den "kan tiltrække" Obama? Nej, man må håbe, at han griner hele vejen til banken. Hvis han da ikke glemmer, at han var i "Jutland", for samme eftermiddag 28. september går han på scenen i Amsterdam, hvor honoraret næppe er mindre.

Man ser det for sig: Republikanerne vil ved næste præsidentvalg udnytte, at Obama bare viste sig lige så glad for penge som Trump, der trods alt som erhvervsmand har et vist alibi lige her. Demokraternes fremtidige partiinteresser er klart på spil. Det er så let på sociale platforme – med og uden trolde – at skade Demokraterne med henvisning til Obamas timepris.

Politisk interesserede mennesker bør ideelt starte i en politisk ungdomsorganisation og så arbejde sig op frivilligt i moderpartiet i civilsamfundets tjeneste og så måske en dag blive folkevalgt og få en god, midlertidig levevej, før turen går retur til erhvervslivet eller tjeneste i den offentlige sektor.

Bagefter? Ja, så kan man pakke politikerens holdninger ind i de aviser, der snart ikke eksisterer på papir længere. Ingen tvivl om, at Obamas tale sikkert er skrevet af de bedste, unge taleskrivere og retorikere, der har læst de sidste nye bøger om samfundenes udvikling. Og Obama har magisk, personlig udstråling som kun enere som Kennedy og Clinton, der kom til tops blandt andet af den grund. Men den politiske betydning af en Obama-tale er mindre end de første 14 bogstaver af et dugfriskt Trump-tweet.

Samme Trump har kaldt EU en fjende, og derfor må enhver europæer nu være på vagt for sin amerikanske lillebror. Den danske statsminister tropper op i Kolding – man må håbe, han og livvagterne ikke betaler for billetten? Men hans tid var bedre givet ud ved at tænke over, hvordan de gamle artsfæller og våbenbrødre Europa og USA skal samarbejde i fremtiden med de nye kolde vinde, der blæser fra vest.

Forrige artikel Rasmus Nielsen: 70'ernes ustabilitet tilbage i politik Rasmus Nielsen: 70'ernes ustabilitet tilbage i politik Næste artikel Rasmus Nielsen: Europa fortjener politikere med Obamas karisma Rasmus Nielsen: Europa fortjener politikere med Obamas karisma
 • Anmeld

  Tommy Jensen, Vollerup

  Tog du fejl af natpotten og kaffen i morges? - Shit happens….

  Kære Rasmus Nielsen!

  Du skriver i ”Skud for Borgen”: ”Koldings skatteydere må, selv om de da ikke har adgang til talen på SDU, bøde med 750.000 kroner til at dække en lille del af Obamas pris, ligesom SDU yder en hel million”.

  Jamen det er jo skrækkeligt! Tænk engang! Det svarer til 8,10 kr. pr. indbygger ud af et samlet ’kultur’-nøgletal på 496 kr. pr. indbygger i 2018 for Kolding Kommune!

  Nu skal du høre om det virkelige liv i Sønderborg; byen som svømmer i mælk og honning! Sidste år afholdt kommunen Spejderlejr 2017 til en samlet pris på knap 40 mio. kr. svarende til 685 kr. pr. indbygger! – Dette oveni de normale kulturudgifter!

  Men jeg forstår din oprevethed, hvis det handler om, at du og andre, der vil tiltrække interessante foredragsholdere på markedsvilkår, skal finde sig i det offentliges støtte til sådanne projekter med skattekroner under et skalkeskjul, der hedder ”kommunalfuldmagten!

  - Så ville min morgenkaffe også have en bismag…..

  God weekend :-)

 • Anmeld

  HP · Sprogrevisor

  Misvisende overskrift

  At dømme efter indholdet af artiklen må der menes grådig eller grisk Obama og ikke ærgerrig (ambitiøs) Obama?

 • Anmeld

  Kim kabat

  Kom igen!

  Det er længe siden jeg har læst en så mavesur og smålig artikel i Altinget. Den er som taget ud af et moderne jantelovs katalog.
  Kolding nedgøres som ramt af provinsielt mindreværd. Obama som grådig og som en der kun blev præsident pga etnicitet.
  Jeg savner en mere substantiel argumentation for hvorfor Obamas ageren og andre i hans situation er så forkastelig.
  Rasmus Nielsens mavesure svada ligner mest af alt et hastigt venstrehåndsskriv.
  Udgiverens egne tekster skal vel også leve op til et mindstemål for rødspætter?

 • Anmeld

  Christian · kommunikatør

  tilbage står dog stadig spørgsmålet

  Hvorfor tager Obama 2,7 mio for en optræden? Svar: Fordi han kan! Og her rammer Nielsen plet, for det udstiller desværre alt for tydeligt hele paletten af hykleri, griskhed og ideologisk forfald, som tilsyneladende overtager alle store statsmænds bevidsthed i samme sekund de bliver 'forhenværende'. Hvorfor gør han det ikke gratis? Eller blot med udgifterne dækket?

 • Anmeld

  Bjrne Bo Jensen

  Obama hype

  Jeg er enig i, at det er vanvittigt at bruge offentlige midler, Kolding Kommune og SDU på en times pep-talk fra Obama.
  Vel, Obama er en god taler, men det har kun virkning i offentlige sammenhæng, hvor politiske udsagn og idéer kan udbredes til et større publikum.
  I en lukket kreds som det er tilfældet i Kolding vil det ikke rykke ved en millimeter på noget som helst, men det passer meget godt med Obamas embedsperiode, hvor der var mange ord og feel-good taler, men få resultater. Især på det udenrigspolitiske område var det sløjt.
  For Obama er det jo perfekt. Hvis man ikke rejsetid med er timelønnen astronomisk.

 • Anmeld

  Rasmus Gjedssø Bertelsen · Professor, UiT Norges arktiske universitet

  Naturligt for universiteter at huse topledere og eksponere studerende for disse

  Besynderlig kommentar fra Rasmus Nielsen.

  Støjen omkring Obamas besøg på Syddansk Universitet i Kolding illustrerer først og fremmest en begrænsende dansk opfattelse af universiteters rolle og virke som begrænset til traditionel undervisning og eksamination (samt forskning).

  Universiteter kan og bør være mødesteder for samfundsaktører på så højt niveau som muligt, og universiteter bør eksponere de studerende for samfundsaktører på så højt niveau som muligt.

  Jeg er selv fra Kolding - og blev PhD studerende i Cambridge og senere postdoc forsker på Harvard.

  I Cambridge og på Harvard lærte jeg værdien af uformel læring og værdien af, at unge mennesker hele tiden eksponeres for topledere fra forskning, politik, militær, kultur, erhversliv, etc. Det giver disse unge mennesker en selvtillid til selv at indgå på det niveau. Man er simpelthen vant til at diskutere med en Nobelpristager, minister, general, etc.

  Problemet med Obamas besøg i Kolding er derfor et for begrænset syn på danske universiteters rolle - og en alt for begrænset økonomi for danske universiteter.

  Problemet med prisen på Obamas besøg på SDU er, hvor lille kassen er til at betale - ikke at bruge disse penge på at give nogle SDU studerende mulighed for at høre og opleve en tidligere amerikansk præsident, hvilket burde være en naturlig opgave for SDU.

  Denne polemik burde være en opvågning til Danmark om, hvor voldsomt underfinansieret især humaniora og samfundsvidenskab er, og at det kræver helt andre midler at levere universitetsuddannelser af international kvalitet.

  Årligt taxameter til humaniora og samfundsvidenskab i Danmark er ca. 45.000 DKK, hvor et års studium på Harvard (alle fag) koster ca 300.000 DKK.

  Når man sammenligner disse tal, så kan man se, hvorfor Harvard studerende kan være hjemmevante blandt topledere, mens vi i Danmark sidder fast i provinsielle kommentarer - fra København.

  Og der er rigelige midler til at hæve niveauet, hvis man ikke kaster samfundets penge i grams på topskatte- eller selskabsskattelettelser. Man kunne også begynde at opkræve sine skatter eller får dem hjem fra skattely.

 • Anmeld

  Niels Peter Nielsen · København

  Kig indad, Rasmus Nielsen

  Kære Rasmus Nielsen.
  Du har skrevet et ualmindeligt mavesurt og nidkært indlæg, som ikke holder blot et minimum af den kvalitet, som chefredaktør Jacob Nielsen normalt er garant for. Jeg ved godt, at du selv hæfter for indholdet. Og som ejer af Altinget er du naturligvis hævet over redaktionel indblanding, men det kunne have tjent dig godt, hvis du havde lagt teksten forbi redaktionen, inden den landede ude hos os læsere.
  Selvmodsigelserne står i kø og skriger til himlen. For eksempel skriver du, at Obama samme dag optræder i Kolding og Amsterdam. I samme afsnit "synker Kolding ned i provinsens mindreværd" ... øhh - hvor efterlader det Amsterdam?
  Tommy Jensen fra Vollerup skriver i en kommentar, at Sønderborg skød 40 mio. kr. i Spejderlejr 2017 - 685 kr. per borger i kommunen. Det giver i min optik bedre mening at investere 8 kr. per indbygger i Kolding for at koble kommunens navn til Nobelpristager Barack Obama.
  Og hvad angår din syrlige og nedrige sammenstilling af Obama og hans evne og berettigelse til at tjene penge: Prøv at kigge indad på dit eget forretningskoncept. Altinget lever i det store og hele af abonnenter tegnet af medarbejdere i staten og kommunerne. Findes der overhovedet private, som selv skyder penge i jeres produkt, eller er alle abonnementer betalt af ministerier og kommuner? (må vi evt. se en opgørelse, eller er det hemmeligheder, der er forbeholdt en kommende køber af Altinget?)
  Og hvor stiller det dig selv? Nu hvor du er blevet udlandsdansker (og udlever din drøm om at bo på Cypern ... sic!), vil det så komme dig til skade ved et frasalg? Det er sikkert meget belejligt at have bopæl i skattelyet Cypern, når man sælger sit livsværk til Berlingske Media eller en anden køber. Men husk, at indtægterne i selskabet er bygget på indtægter fra ministerielle abonnementer (hvilket sikkert løber op i en del mere end 8 kr. per indbygger). Hvem sagde grådighed?

 • Anmeld

  Hanne Riisager · Lektor HHX Campusvejle

  En præcis pointe

  Obama er ikke et bedre menneske end alle vi andre, Og ja det er rigtig svært for os mennesker at sige tak og vise ydmyghed over for det samfund og det skattegrundlag vi står på skuldrene af.

 • Anmeld

  Ellinor Tøndering · Tidl. selvstændig

  Misundundelse er en grim ting

  Misundelsen driver ned ad væggene i ovenstående tekst/artikel. Indtægten, honoraret svarer størrelsesmæssigt til, hvad konsulenter indenfor dit og dat oppebærer. Ingen grund til at gå i små sko, med det i tankerne, kan man roligt i det jyske foretage sådanne events med en reelt set stor konsulent.

 • Anmeld

  Ib Heinisch

  En krigsforbryder score kassen!

  "There is no doubt that US President Barak Obama is a war criminal, as are his military and intelligence officials and most of the House and Senate.

  Obama is the first president to keep the US at war for the entirety of his eight-year regime. During 2016 alone, the US dropped 26,171 bombs on wedding parties, funerals, kid’s soccer games, hospitals, schools, people in their homes and walking their streets, and farmers tilling their fields in seven countries: Iraq, Syria, Afghanistan, Libya, Yemen, Somalia and Pakistan.

  What does the administration have to show for eight years of illegal military interventions in seven countries, none of which comprised a danger to the US and against none of which the US has declared war? Terrorism was created by US invasions, no wars have been won, and the Middle East has been consumed in chaos and destruction. Worldwide hatred of the United States has risen to a record high. The US is now the most despised country on earth."

  The only purposes of these crimes is to enrich the armaments industry and to advance the insane neoconservative ideology of US world hegemony. A tiny handful of despicable people have been able to destroy the reputation of the United States and murder millions of peoples, sending waves of war refugees to the US and Europe.

  We call these “wars,” but they are not. They are invasions, largely from the air, but in Afghanistan and Iraq from troops on the ground. The invasions by air and land are entirely based on blatant, transparent lies. The “justifications” for the invasions have changed a dozen times.

 • Anmeld

  Frode Sørensen

  Tak

  Til Rasmus Nielsen og Ib Heinisch

 • Anmeld

  Morten Bjørn Hansen · Direktør

  Svar fra provinsen

  Sikke en mavesur kommentar.

  Vel og mærke fra en udlandsdansker, der skatteoptimerer sin indtægt fra et medie der næsten udelukkende bygger på abonnementer betalt af offentligt ansatte.

  Et par pointer til de mange påstande, der sejler rundt på de sociale medier. De kan måske mildne udgiverens raserianfald, for jeg ved hvad jeg taler om, da jeg er direktør for foreningen som arrangerer besøget.

  1) påstand: besøget er elitært.

  Ingenlunde. Der er 200 studerende fra SDU, 30 elever fra Koldings skoler og 10 tilfældigt udvalgte borgere der deltager.

  2) Påstand: Obama er skidt fyr, fordi han tager penge for at holde oplæg rundt omkring i verden.

  Det er få jeg kender, som arbejder gratis. Det gælder vist ikke mindst udgiveren af Altinget. Og man bør nok bemærke, at den tidligere præsident jo i adskillige tilfælde stiller ganske gratis op og deltager i den offentlige debat. Den deltagelse er ikke gratis - ligesom de mange ansatte i Obama foundation, der arbejder for at få unge fra socialt belastede baggrunde ud af fattigdom og ind i samfundet, nok heller ikke er gratis arbejdskraft. Så måske det ikke er så dumt, at dem som kan betale, også er med til at støtte op om det arbejde, eller hvad synes du, Rasmus?

  3) påstand. Det er et lukket arrangement.

  Ikke mere end at vi inviterer den skrevne presse indenfor til at dække arrangementet. Men jeg kan jo så forstå, at det spændende som foregår i den mindreværdsramte provins ikke er interessant for Altinget og dets udgiver. Det er noteret.

 • Anmeld

  John Strand · CEO

  Er det en offentlig opgave...

  Kære Morten Bjørn Hansen

  Jeg tror at vi er mange der mener at det ikke er en kommunalopgave at invitere en tidligere præsident til Danmark.

  Jeg tror at der er mange der sammentligner den slags brug af skatteydernes penge med den salige Peter Brixtoftes resturationsregninger.

  Jeg er sikker på at de folkevalgte i Kolding kommer til at vise os Danmarks dyreste skatteyder finansierede selfies på de sociale medier dagen efter.

  Måske skulle i spørge Obama om hvorfor hans parti tabte 1000 sæder på tværs af de mange lovgivende forsamlinger i USA i hans periode og hvorfor amerikanere fravalgte hans kandidat og valgte en kandidat som Donald Trump der føre dansk politik på rigtig mange områder.

  Jeg er sikker på at jeres arrangement vil få masser af opmærksomhed fra en lang række medier.

  Hilsen


  John Strand

 • Anmeld

  John Strand · CEO

  Spændende artikel...

  På mediset Journalista har de i dag en rigtig fin historie: http://journalista.dk/advokater-siger-stop-overfor-kolding-kommune-uddeling-af-17-500-kroner-dyre-billetter-til-obama-arrangement-ulovlig-virksomhedsstoette/ hvor kommunens advokat kalder de billetter som Kolding Kommune vil give gratis til udvalgte virksomheder for ulovlig støtte.

  Der er så mange vinkler på det besøg omvendt så syntes jeg at det vigtigste er at man bruger en sag som den til at diskutere hvor kommunale opgaver starter og slutter.

 • Anmeld

  Frank Nørgaard Dam · Virksomhedskonsulent

  Yes I Can

  Hvis der skulle være format over Obama og eliten blandt SDU, erhvervspingerne og Kolding Kommunes ledelse, så havde man da sikret sig at alle kommunens borgere kunne indløse billet (først til mølle) og så holde arrangementet i Sydbank Arena. Så ville mange flere kunne tage stilling til om de ville betale 5-600 kr for ikke at gå glip af denne amerikanske gurus kloge budskab. Men så er det jo ikke mere interessant for eliten, der lader almindelige skatteborgere betale for oplevelsen!

 • Anmeld

  Søren Ellegaard

  Langt fra Borgen - især

  Typisk er det ret godt at have sit på det tørre, når man går i gang med at skyde på nogen i medierne.

  Ikke mindst i overskriften - hvor et hurtigt tjek - ville fortælle, at det hedder et skud for BOVEN (altså et varsels skud for skibets bov). En slåfejl i teksten - pyt ... men her ... virkelig!?

  Det ville have klædt forfatteren i det mindste ulejlige sit med dette - før han forlod tasterne og kritikken...

 • Anmeld

  Thomas Nielsen · Bredbånd.dk

  Reklame for byen

  Jeg tror at det er længe siden der har været så mange erhvervsledere og pressefolk samlet på en gang i Kolding. Omtalen af byen, mængden af indflydelsesrige folk der besøger byen og omsætning på byens hoteller skal nok give et positivt resultat af dette besøg.

  Nu smed SDU en del mere end kommunen, men til gengæld fik de også en lang række pladser til foredraget. Jeg er sikker på at de studerende der kom med hellere ville til dette foredrag end på en kedelig studietur til London hvor man lige besøger 1-2 virksomheder der egentligt ikke gider at have besøg.

  Jeg var selv med til foredraget og kan kun rose det. Ja det var dyrt, men på samme tid betød prisskiltet også at de visitkort jeg fik med hjem fra eventet var nogle jeg normalt skulle have brugt en del flere aftener på at skaffe.

  God dag
  Thomas
  https://bredbånd.dk/

 • Anmeld

  Frank Nørgaard Dam · Virksomhedskonsulent

  Svar til Thomas Nielsen

  Du skriver noget bla. bla. bla. om hvor meget byen og du fik ud SF mødet med Obama. Mig bekendt kommer han altså først d. 28. september, så hvad mener du med dit indlæg?

Sundhedsudspil uden psykiatere vækker kritik

Sundhedsudspil uden psykiatere vækker kritik

SUNDHEDSUDSPIL: Trods stor psykiatermangel er rekrutteringsudspil blottet for nye initiativer. Det har ikke været i fokus, siger sundhedsministeren og sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).