Kommissærkandidater i opsamlingsheat klarer skærene

HØRINGER: De to sidste EU-eksaminer for kommende EU-kommissærer forløb uden de store sværdslag, da Parlamentet mandag aften havde slovenske Violeta Bulc og slovakiske Maros Sefcovic til afhøring. Dermed peger alt på, at Parlamentet kan godkende den næste EU-Kommission på onsdag. 

STRASBOURG: Det tegner til, at kommende EU-kommissionformand Jean-Claude Juncker har fået sat et kommissærhold, der kan få EU-Parlamentets accept, når de folkevalgte onsdag skal godkende eller forkaste den samlede EU-Kommission.

Det står klart, efter høringerne af slovenske Violeta Bulc i rollen som transportkommissær og slovakiske Maros Sefcovic som næstformand for EU's energiunion forløb uden det store drama mandag aften.

Juncker blev tvunget til at lave visse ændringer i sin holdopstilling, efter den tidligere slovenske statsminister Alenka Bratusek mislykkedes totalt med at overbevise de folkevalgte om, at hun var moden til jobbet som næstformand i Kommissionen, som hun var udset til.

Hun måtte trække sit kandidatur, efter et overvældende antal af medlemmerne i Parlamentets miljø- og industriudvalg udtrykte deres mistillid til hende. Juncker valgte herefter at forfremme den garvede nuværende EU-kommissær Sefcovic til næstformandsrollen, mens en ny slovensk kandidat arvede jobbet som transportkommissær, der var tiltænkt ham.

Går på gløder og taler med heste
Mange afventede med spænding den slovenske Violeta Bulcs EU-debut foran Parlamentets transportudvalg mandag aften. Den siddende vicestatsminister har kun få uger på bagen i politik og et kulørt forløb i slovensk erhvervsliv bag sig, hvor hun ikke mindst er blevet kendt for sin interesse i shamanisme, holisme og positive energier.  

Med kun fem dages forberedelsestid, siden Juncker annoncerede, at han ville sætte hende i spidsen for den europæiske transportpolitik, har hun ikke haft megen tid til at sætte sig ind i alt fra EU’s fjerde jernbanepakke til konkurrencesituationen i flybranchen, men hun gik smilende og entusiastisk til sin tre timer lange EU-eksamen og fik de folkevalgte vundet over på sin side.

Også slovakiske Maros Sefcovic slap nådigt fra sin høring hos industri- og miljøudvalget.

Den nuværende kommissær for inter-institutionelle forhold var rolig og selvsikker i sine svar og leverede en rutineret præstation uden at møde den store modstand fra de folkevalgte.

Ikke flere høringer
Begge høringer bar dog også præg af en vis træthed hos udspørgerne efter flere ugers opslidende proces med at godkende Junckers 27 kommissærer. Parlamentarikerne sivede fra begge udvalgslokaler, som ved enden af de tre timer lange høringer var fyldt med tomme stolerækker, og de fleste virker, som om de nu bare gerne vil videre i teksten.

De ansvarlige udvalg mødes tirsdag formiddag for at drøfte deres endelige holdning til de to kandidater. Derefter mødes alle udvalgsformændene for at gennemgå udtalelserne fra de 27 høringer. Sen eftermiddag mødes formændene for de politiske grupper i Parlamentet for at holde de afsluttende drøftelser, inden hele Parlamentet skal stemme om den samlede EU-Kommission onsdag middag.

Forrige artikel Flygtninge splitter rød bloks vælgere Flygtninge splitter rød bloks vælgere Næste artikel Leif Lahn ny gruppeformand for S Leif Lahn ny gruppeformand for S