Dagpenge-anbefalinger kommer i oktober

ANBEFALINGER: Dagpengekommissionen kommer i oktober med sine anbefalinger til, hvordan et nyt dagpengesystem skal skrues sammen.

19. oktober fremlægger Dagpengekommissionen sine anbefalinger til en løsning på dagpengeproblemet. 
19. oktober fremlægger Dagpengekommissionen sine anbefalinger til en løsning på dagpengeproblemet. 
Cecilie Gormsen

Dagpengekommissionen er netop nu i gang med at lægge sidste hånd på sine anbefalinger til et nyt dagpengesystem, og i efteråret er de klar til at blive præsenteret. 

På et pressemøde 19. oktober vil kommissionen, der har professor Nina Smith som formand, afrapportere sit arbejde og komme med sine anbefalinger til et nyt dagpengesystem. Det oplyser Beskæftigelsesministeriet. 

Dagpengekommissionen blev nedsat af den tidligere SR-regering i sommeren 2014, og de ti medlemmer har haft til opgave at komme med konkrete modeller til et nyt og mere moderne dagpengesystem. Anbefalingerne må ikke indebære højere strukturel ledighed og lavere strukturel beskæftigelse, og derudover må det ikke blive dyrere, end det er i dag. 

Det sidstnævnte kriterium har skabt stor debat, og flere partier på Christiansborg har kritiseret netop den del af kommissionens opdrag. Enhedslisten og SF vil begge poste flere penge i det nye system. De to partier har sammen med Dansk Folkeparti stået stejlt på, at genoptjeningsperioden skal halveres, hvis de skal stemme for en ny aftale.

S slækker dagpengekurs
Tirsdag blødte Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen en lille smule op i retorikken omkring et nyt dagpengesystem, dog uden at være konkret i forhold til, hvad Socialdemokraterne ønsker. Vi afventer Dagpengekommissionens anbefalinger, lød det igen og igen, og dermed gentog hun både sig selv og sin forgænger på formandsposten, Helle Thorning-Schmidt (S). Men hvor retorikken tidligere har været, at det ikke måtte koste flere penge, indsatte Mette Frederiksen tirsdag et ”nødvendigvis” i sætningen.

”Vi møder op til forhandlingerne med et krav om, at færre skal falde ud af dagpengesystemet, at systemet skal blive bedre - ikke, at det nødvendigvis skal blive dyrere,” sagde Mette Frederiksen.

Kommissionens 3 anbefalinger
I en lækket udgave af de foreløbige anbefalinger, lægger Dagpengekommissionen op til tre mulige løsninger på dagpengeproblemet.

Den første mulighed er at "forlænge dagpengeperioden fra to til tre år". Det vil indebære, at dagpengeydelsen sænkes med mellem seks og 15 procent, alt efter hvem og hvor mange af dagpengemodtagerne reduktionen skal gælde.

Mulighed nummer to er at fortsætte med en to-årig dagpengeperiode som i dag, men som noget nyt at lade et halvt års beskæftigelse "udløse et tredje år med dagpenge på 80 procent sats".

Den tredje og sidste af kommissionens muligheder vil gøre det muligt løbende at genoptjene og forbruge dagpenge, hvor man for hver måned i beskæftigelse optjener to måneders dagpengeret. Denne mulighed vil kræve, at man reducerer ydelsen med fem procent, når den optjente dagpengeret er lavere end et år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00