Kommuner vil bruge færre penge på den enkelte ældre

BUDGET19: Landets kommuner afsætter flere penge til velfærd. Men antallet af ældre stiger hurtigere, end bevillingerne kan følge med, viser ny opgørelse.

Der er afsat mere end 650 millioner kroner mere til ældreområdet i kommunerne i 2019 end året før. 
Der er afsat mere end 650 millioner kroner mere til ældreområdet i kommunerne i 2019 end året før. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Trods over end en milliard kroner til ekstra lokal velfærd kan de kommunale budgetter ikke følge med det stigende antal ældre.

Det viser en opgørelse, Vive har lavet over udviklingen i kommunernes budgetter fra 2018 til 2019. 

Lolland Kommune er den kommune, som har hævet velfærdsbevillingerne mest i 2019 opgjort per indbygger.

Men selv om årets budget også har haft fokus på ældreområdet, så kan det ifølge borgmester Holger Schou Rasmussen ikke følge med det stigende andel af ældre i kommunen.

”Vi kan slet, slet ikke følge med. Vi har primært bare lukket huller i forhold til besparelser, som ikke er gennemført. Først og fremmest på ældreområdet, men også på andre områder,” siger Holger Schou Rasmussen.

Læs også

Flest ekstra penge til ældre
Målt i kroner er det ellers ældreområdet, som med et løft på 650 millioner kroner har fået tilført flest ekstra midler i budgetterne for 2019.

Men set i forhold til den samtidige stigning i antallet af borgere over 65 år, så er der tale om et fald i bevillingerne på knap 0,4 procent.

”Når man taler om, hvorvidt der nu bruges flere eller færre penge på ældreområdet, så kan svaret være helt forskelligt, alt efter om man kigger på de samlede udgifter eller udgifterne per ældre,” siger Kurt Houlberg, professor i kommuneøkonomi ved Vive.

Samlet set er kommunernes velfærdsbudgetter øget med 1,2 milliarder kroner fra 2018 til 2019. Opgjort per indbygger er stigningen dog kun på 14 kroner for hver enkelt borger.

 

Det er ikke kun på ældreområdet, at målgruppen vokser hurtigere, end økonomien kan følge med. Samme mønster gør sig gældende på andre store velfærdsområder som folkeskolen og børnepasning.

Omvendt er der sket et mærkbart løft af kommunernes sundhedsudgifter og ikke mindst det specialiserede socialområde set i forhold til udviklingen af den potentielle målgruppe.

Læs hele historien på Altinget: kommunal

Dokumentation

Flere penge til udsatte, færre per ældre

Vive har opgjort udviklingen i kommunernes budgetter på forskellige kommunale velfærdsområder holdt op i mod den samtidige udvikling i den 'potentielle målgruppe'.

Udviklingen mellem budget 2018 og budget 2019 ser ud, som følger:

  Vækst i udgifter i pct. set ift. målgruppe
Børn og unge med særlige behov 2,08
Voksne med særlige behov 1,26
Sundhedsvæsen 0,56
Administration 0,08
Tilbud til ældre -0,38
Børnepasning -0,49
Folkeskolen -0,56
Kultur og fritid -1,21
Vejvæsen -3,10

 

Kilde: Vives kommunetal, februar 2019


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kurt Houlberg

Professor, Vive
cand.phil. i samfundsfag (Odense Uni. 1988), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1989), ph.d. i statskundskab (SDU 2007)

0:000:00