Kommuner i oprør: Orkesterlukning vil skade provinsen

MUSIK: Blå blok vil nedlægge landsdelsorkestret Copenhagen Phil og flytte musikken fra hovedstaden til provinsen. Men sjællandske udkantskommuner frygter, at det får den modsatte effekt.

Foto: Torben Christensen/scanpix
Peter Pagh-Schlegel

”Man udpiner området hernede igen og igen, og det synes jeg er trist,” lyder det fra Eva Sommer-Madsen (V).

Hvis orkestret lukker, skal vores unge talenter tage til København, men det er der altså mange af vores borgere der ikke bare gør.

Linda Frederiksen (S)
Formand for kulturudvalget, Næstved Kommune

Hun er formand for kulturudvalget i Vordingborg Kommune og har svært ved at forstå regeringens argumentation om at en lukning af Copenhagen Phil skal styrke det klassiske musikliv i provinsen.

”Er det her ikke provinsen, eller hvad?” siger hun og påpeger at Vordingborg Kommune har haft et frugtbart samarbejde med Copenhagen Phil.

”Orkestret kommer ud til unge mennesker der går til undervisning på vores musikskoler. De øver og optræder sammen flere gange årligt. Så det går særligt ud over vores unge mennesker, som er dem vi skal bygge vores fremtid på,” forklarer hun.

Orkesterlukning del af DR-rokade
Idéen om at nedlægge landsdelsorkestret Copenhagen Phil blev præsenteret for offentligheden 5. marts af både kulturminister Mette Bock (LA) og kulturordfører Alex Ahrendtsen (DF), der enslydende, men uafhængigt af hinanden, fremlagde forslaget i hver deres landsdækkende avis.

Forslaget blev stillet i forbindelse med en større omstrukturering af Danmarks Radio hvor DR SymfoniOrkestret skulle trækkes ud af DR og i stedet høre under Det Kongelige Teater.

Midlerne fra det nedlagte orkester på Sjælland skulle så flyttes over i landsdelsorkestrene i Odense og i Jylland, og kulturministeren forsvarede i Jyllands-Posten orkesterlukningen med at ”balancen mellem hovedstad og resten af landet vil blive forbedret”.

Svigter lokalt vækstlag
Men den argumentation holder ikke holder vand, mener udkantskommunerne på Sjælland.

”Copenhagen Phil kommer ud til vores unge mennesker som skal have nogle at spejle sig i, hvorfor det her samarbejde er enormt vigtigt. Og det vil vi komme til at savne meget, hvis orkestret lukker,” siger Ole Glahn, der er kulturudvalgsformand i Kalundborg Kommune for Radikale.

Samme melding kommer fra Linda Frederiksen (S), der er formand for kulturudvalget i Næstved Kommune.

”Man fratager en befolkningsgruppe muligheden for at blive inspireret til at dyrke klassisk musik og svigter dermed vækstlaget i lokalområderne. Hvis orkestret lukker, skal vores unge talenter tage til København, men det er der altså mange af vores borgere der ikke bare gør,” siger Linda Frederiksen.

DF fastholder: Det er et københavnerorkester
Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen fastholder dog kritikken af Copenhagen Phil. Han mener ikke, at man længere kan kalde det for et landsdelsorkester, eftersom de hovedsageligt spiller i København.

"Deres årsrapporter viser, at hovedvægten af deres orkesteraktiviteter er i København eller lige i nærheden. De er alt for sjældent ude at spille i Vordingborg og Kalundborg. Og de er slet ikke nede i Guldborgsund og på Lolland," siger Alex Ahrendtsen og peger desuden på at orkestret i 2013 tog navneforandring fra at hedde Sjællands Symfoniorkester til Copenhagen Phil – dog stadig med undertitlen Hele Sjællands Symfoniorkester.

"Med navneforandringen til Copenhagen Phil har de også sendt et klart signal," siger Ahrendtsen.

Han tager dog kommunernes bekymring alvorligt, men mener ikke de bør være nervøse.

"Jeg kan forstå, at de er glade for det udbytte de får, men orkestret er stadig alt for meget i København. Og der er ingen grund til bekymring, fordi de opgaver som Copenhagen Phil løser i provinsen vil fremover kunne blive varetaget af DR's symfoniorkester," siger han.

Misvisende tal
Ifølge Uffe Savery, der er orkesterchef for Copenhagen Phil, bunder mange af Alex Ahrendtsens pointer i misforståelser.

"Navneforandringen handler ikke om at signalere et tilhørssted, men om gerne at ville fremstå moderne og tidssvarende," siger han og forklarer, at alle lokalarrangørerne på Sjælland bakkede op om navneforandringen i sin tid.

Derudover mener Uffe Savery, at Alex Ahrendtsen læser tallene forkert når han henviser til årsrapporternes koncertopgørelser. I den senest offentliggjorte årsrapport for 2015 står der i ledelsesberetningen, at orkestret har spillet 82 koncerter i København, mens det kun har spillet 22 koncerter uden for hovedstadsområdet. Men disse tal fortæller ikke alt, påpeger han.

"De andre landsdelsorkestre har valgt at opgive åbne prøver og gymnasiebesøg som koncerter. Det har vi valgt ikke at gøre. Men hvis man tæller alt med, så spiller vi fifty-fifty i København og på Sjælland,” siger Uffe Savery og understreger, at det altid har været meningen at orkestret både skal spille i København og på Sjælland.

"De andre landsdelsorkestre i Odense, Aalborg og Aarhus spiller over 90 procent af deres koncerter i deres hjemby. De forpligtelser vi har i vores rammeaftaler, har vi opfyldt hvert år," siger Uffe Savery, der lige nu arbejder på et længere Q&A-brev til kulturministeren og Folketingets kulturordførere i håb om at få opklaret nogle af misforståelserne.

DR-orkester kan ikke løse opgaven
Desuden afviser han Alex Ahrendtsens påstand om at DR SymfoniOrkestret uden videre kan overtage rækken af opgaver som Copenhagen Phil lige nu varetager i provinsen.

"Jeg tror simpelthen ikke han ved hvad vi foretager os. Det er en total misforståelse at tro, at man med lidt ekstra musikere her og lidt ekstra forpligtelser sagtens ville kunne løfte den opgave. Det er helt urealistisk," siger han. 

Hvis kommunerne punger ud...
Copenhagen Phil er det landsdelsorkester i Danmark der får mindst offentlig støtte på 40,5 millioner kroner årligt. Men mens Copenhagen Phils offentlige støtte primært kommer fra staten, står de lokale kommuner omkring Aalborg, Aarhus og Odense for halvdelen eller mere af finansieringen af de andre landsdelsorkestre.

Dansk Folkeparti er derfor villige til at frede Copenhagen Phil, hvis kommunerne vil punge ud.

"Hvis kommunerne på Sjælland virkelig ønsker at bevare Copenhagen Phil, så skal de være velkomne til at dele halvdelen af udgifterne. Så betaler staten den anden halvdel. Det er samme model som de andre landsdelsorkestre," siger Alex Ahrendtsen. 

Offentlig støtte til landsdelsorkestrene

 

  

Staten

 

 

Lokalt

Aalborg Symfoniorkester 20,2 29,7
Aarhus Symfoniorkester 20,6 20,4
Odense Symfoniorkester 20,7 33,4
Sønderjyllands Symfoniorkester 39,3 2,8
Copenhagen Phil 40,3 0,2

Alle beløb er i millioner kroner. Finansloven 2017.

Bock: Forstår kommuners bekymring
Altinget har forelagt kritikken fra de sjællandske kommuner til kulturminister Mette Bock, som giver følgende skriftlige kommentar:

”Det er vigtigt for mig, at vi finder en løsning, hvor der vil være symfoniske musiktilbud til borgerne i hele landet – også i de sjællandske kommuner. Det er vigtigt at tænke i helhedsperspektiver, når man ser på et område. Jeg forstår dog kommunernes bekymring. Sammen med Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg har jeg inviteret til en konference om orkestrene og klassisk musik i Middelfart den 21. april, hvor vi skal drøfte udviklingen af orkesterområdet i Danmark i forhold til at sikre alle danskere adgang til orkestermusik,” skriver kulturminister Mette Bock.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Ahrendtsen

MF (DF), medlem, Nationalbankens repræsentantskab
cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk (Odense Uni. 1996)

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

Ole Glahn

Fhv. byrådsmedlem (R), Kalundborg Kommune, fhv. MF
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1974)

0:000:00