Kommuner vil udstede natur-bøder

NATUR: Kommunerne skal have lov at udskrive administrative bøder, når naturen bliver ødelagt, foreslår Kommunal Teknisk Chefforening. S er positive. V og K vil gerne drøfte forslaget.
Kommunerne vil selv udskrive bøder, når natur - som her en gravhøj - bliver ødelagt.
Kommunerne vil selv udskrive bøder, når natur - som her en gravhøj - bliver ødelagt. Foto: Peder Størup
Anders Jerking
Kommunerne skal have lov til selv at udskrive bøder til landmænd, der ødelægger beskyttet natur. Det foreslår Kommunal Teknisk Chefforening (KTC) i et debatindlæg i Altinget i dag.

"Det foreslår vi, fordi det er utroligt ressourcekrævende at føre disse sager ved anklagemyndigheden og domstolene. Vi misbruger simpelt hen vores tid. Derfor vil vi gerne have lov til at udskrive administrative bøder, ligesom Arbejdstilsynet og Fødevarekontrollen kan," siger foreningens formand, Torben Nøhr, der også er teknik- og miljøchef i Vordingborg Kommune.

Han påpeger, at politi og domstole efter reformerne er ved at drukne i sager, og derfor er det vanskeligt at få rejst sager om natur- og miljøspørgsmål.

"Vi havde en sag i Vordingborg, hvor en landmand etablerede en ny svinestald uden byggetilladelse eller husdyrgodkendelse. Vi gav ham påbud og anmeldte ham til politiet, men der gik mere end et år, inden sagen blev behandlet, og så endte det med, at han fik en bøde på 5.000 kroner," siger Torben Nøhr og tilføjer, at natursager er endnu sværere at få rejst ved anklagemyndigheden.

Hensyn til retssikkerhed 
Han mener, at det især vil være relevant at give kommunerne mulighed for at udskrive dagbøder, hvis en landmand ikke er villig til at rette sig efter et påbud.

Det er et spørgsmål om, hvordan vi som forvaltning bruger vores ressourcer bedst muligt, og som kommunaltekniske chefer kan vi se, at disse sager koster mange ressourcer, som vi hellere vil bruge på opsøgende arbejde og naturpleje.

Torben Nøhr
Formand, KTC

"Det er klart, at man skal finde en model, der sikrer hensynet til landmandens retssikkerhed, men det har man jo formået i forhold til Fødevarekontrollen og Arbejdstilsynet, så det må man kunne finde en løsning på," siger han.

Torben Nøhr understreger, at forslaget ikke er rejst af politiske grunde.
"Det er et spørgsmål om, hvordan vi som forvaltning bruger vores ressourcer bedst muligt, og som kommunaltekniske chefer kan vi se, at disse sager koster mange ressourcer, som vi hellere vil bruge på opsøgende arbejde og naturpleje," siger han og tilføjer, at forslaget vil give hurtigere sagsbehandling og også frigive ressourcer hos politi og domstole.

KTC har viderebragt forslaget til KL.

Parat til at drøfte forslaget 
På Christiansborg modtages forslaget positivt af flere partier.
"Vi er åbne over for alle gode forslag. Det har vist sig, at vi har et problem med håndhævelsen af naturbeskyttelsesloven, så vi skal ikke udelukke noget på forhånd. Vi må drøfte med miljøministeren, om vi skal ændre på praksis," siger den konservative miljøordfører, Per Ørum Jørgensen, og fortsætter:
"Jeg ser det som et problem, der eskalerer for øjeblikket. Vi kan selvfølgelig ikke leve med, at naturen bliver pløjet op, uden at det har en konsekvens, der står mål med de ødelæggelser, man har lavet."

Socialdemokraternes ordfører på naturområdet, Flemming Møller Mortensen, er umiddelbart positiv over for forslaget.
"Jeg er med på at finde en lettere administrativ metode. I dag er det alt for vanskeligt for kommunerne at løfte disse sager, som ofte ender med meget små bøder. Det kan næsten være omsonst for kommunerne at sætte så stort et administrativt arbejde i gang," siger han og understreger, at der også er behov for at øge bødestørrelsen for overtrædelse af naturbeskyttelsesloven.

I Venstre vil miljøordfører Eyvind Vesselbo afvente et konkret forslag fra KL, før han tager stilling.
"Hvis man kan undgå bureaukrati og retssager og få en smidigere sagsgang, så vil jeg meget gerne være med til det, men vi skal se, hvad der er af fordele og ulemper, og vi skal have belyst folks retssikkerhed, men jeg vil godt være med til at finde nogle løsninger, så vi får mindre bureaukrati," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

Per Ørum Jørgensen

Byrådsmedlem (løsgænger), Herning Kommune, stifter og seniorrådgiver, Ørum Advice, forperson, Mental Talk, fhv. MF (K og KD)
HH (Herning Handelsskole 1988)

Eyvind Vesselbo

Fhv. MF (V), fhv. 1. viceborgmester, Gentofte, formand for Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner
mag.art. i kultursociologi (Københavns Uni. 1978)

0:000:00