Konservative oprørere vil vælte Theresa May – afstemning i aften

BREXIT: Et partioprør har udløst en mistillidsafstemning, der i aften kan tage livet af Theresa Mays politiske karriere. ”Jeg vil stå imod den afstemning med alt, hvad jeg har,” siger premierministeren.

Theresa Mays konservative formandskab hænger i en tynd tråd.

Minimum 48 oprørske partikolleger har underskrevet en mistillidserklæring til May, hvilket udløser en afstemning om hendes formandskab onsdag aften.

Premierministeren har nu ganske få timer til at sikre sig, at et flertal af de 317 konservative parlamentsmedlemmer står på hendes side.

”Jeg vil stå imod den afstemning med alt, hvad jeg har,” siger Theresa May på et pressemøde, hvor hun afviser at kaste håndklædet i ringen.

”Et formandsskifte hos De Konservative vil være en risiko for vort lands fremtid og skabe usikkerhed, når vi har allermindst råd til det,” lyder det fra May.

Oprør undervejs længe
Et konservativt oprør har længe ulmet under Theresa May.

Hendes håndtering af Brexit har skabt vrede hos især de hårde brexiteers i hendes parti, herunder tidligere udenrigsminister Boris Johnson og Jacob Rees-Mogg, lederen af den EU-kritiske ECR-gruppe i partiet.

Tirsdag aflyste hun en planlagt afstemning i det britiske parlament om den Brexit-aftale, Storbritannien og EU har brugt halvandet år på at forhandle.

Et træk, der sandsynligvis har skubbet flere May-tvivlere over i bunken af deciderede oprørere og gjort, at de 48 påkrævede mistillidserklæringer nu udløser en afstemning om formandskabet.

Aflyser forhandlinger
Afstemningen kunne næppe komme på et værre tidspunkt for May.

Tirsdag var hun på europæisk charmetur i Berlin, Haag og Bruxelles for at kæmpe for indrømmelser og ændringer i sin hårdt prøvede Brexit-aftale.

I dag skulle hun have været i Dublin hos den irske premierminister. Og torsdag begynder et to-dages topmøde med EU’s stats- og regeringschefer i Bruxelles, hvor Brexit efter tirsdagens mislykkede afstemning står højt på dagsordenen.

Taber May afstemningen i aften, vil hun være nødsaget til at træde af som premierminister og fuldende det kaos, som briternes EU-exit i øjeblikket befinder sig i.

På sit pressemøde lagde May vægt på, at et endnu større Brexit-morads vil komme på tale, hvis hun bliver væltet. Hendes regering har lovet det britiske parlament, at der senest 21. januar stemmes om Brexit-aftalen.

Det kan ikke nås med en ny partiformand, mener May.

”En ny formand vil ikke have tid til at forhandle skilsmisseaftalen og få lovgivning gennem parlamentet inden 29. marts. En af de første handlinger vil blive at udskyde eller tilbagekalde Artikel 50 – og forsinke eller endda stoppe Brexit,” siger hun.

Ikke et kampvalg
Aftenens afstemning er ikke et kampvalg, hvor en egentlig modkandidat stiller op mod Theresa May.

Men i britiske medier er spekulationer om en eventuel afløser allerede i fuld gang.

Navne som Boris Johnson, tidligere Brexit-minister Dominic Raab og nuværende miljø- og fødevareminister Michael Gove nævnes som favoritter.

Opdateret med nye oplysninger klokken 11.10.

Forrige artikel Dagens overblik: Minister vil gøre det lettere at dømme for voldtægt Dagens overblik: Minister vil gøre det lettere at dømme for voldtægt Næste artikel Lars Løkke: Peter Birch blev ikke fyret, vi ville bare have en anden formandsprofil Lars Løkke: Peter Birch blev ikke fyret, vi ville bare have en anden formandsprofil