Krav til moskeer skærpes: Kan miste retten til at vie folk

AFTALE: Et bredt flertal er enige om at skærpe kravene til radikaliserede forkyndere og foreninger. Samtidig skal alle moskeer i Danmark kortlægges.

Foto: Uffe Weng/Scanpix
Cecilie Gormsen

Regeringen skærper kravene til religiøse forkyndere og trossamfund.

Det sker med en ny aftale, som faldt på plads torsdag formiddag. Her er et bredt flertal i Folketinget blandt andet blevet enige om, at vielsesbemyndigelse til religiøse forkyndere skal kobles sammen med et nyt værdighedskrav – et såkaldt decorumkrav.

Det vil sige, at imamer, præster og andre religiøse forkyndere skal leve op til nogle specifikke regler, og gør de ikke det, kan de miste retten til at vie folk. Vier en præst eller imam for eksempel en mindreårig eller uden begge parters samtykke, skal man kunne fratage dem vielsesbemyndigelsen.

LÆS OGSÅ: Ny radikaliseringsaftale: Skrappere krav til offentlig støtte

”Det handler stadig om, at vi ikke vil være til grin for egne penge. Hvis man underminerer grundlæggende friheds- og menneskerettigheder, skal man hverken kunne opnå tilskud eller fradrag,” siger kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V), der leder de såkaldte imamforhandlinger.

”Og det er ganske rimeligt, at man lever op til et værdighedskrav, hvis man vil have bemyndigelse til at vie folk,” slår han fast.

Skærper mulighed for fradrag
Det brede flertal bag torsdagens politiske delaftale består udover regeringen af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, SF og Konservative.

Parterne er også blevet enige om, at trossamfund og foreninger, der underminerer friheds-og menneskerettighederne, skal fratages skattemæssige fordele i form af fradrag.

LÆS OGSÅ: Haarder ændrer taktik i forhandlinger om antiradikalisering

Og det glæder skatteminister Karsten Lauritzen (V). Han synes ikke, at der skal give økonomisk støtte til nogen, som modarbejder de danske samfundsværdier.

”Derfor er jeg glad for, at der er enighed om at afskære skattebegunstigelsen for foreninger, hvis adfærd underminerer vores demokrati og grundlæggende frihedsrettigheder. Derudover er der bred enighed om at styrke Skats kontrol med denne type foreninger og religiøse samfund,” siger Karsten Lauritzen.

Forhandlinger fortsætter
Slutteligt er partierne også enige om, at der skal laves en ny kortlægning af moskeer i Danmark.

Dagens delaftale er nummer to i forhandlingerne, der skal dæmme op for radikalisering og anti-demokratiske kræfter. Den første faldt på plads i sidste uge, og den handlede blandt andet om friskoler.

LÆS OGSÅ: Løkke håber på aftale om hadprædikanter inden sommer

Men forhandlingerne stopper ikke ved de to delaftaler. Kriminalisering af visse ytringer i religiøse læreforhold og spørgsmålet om en liste over uønskede personers indrejse til Danmark drøftes nemlig fortsat, fortæller Bertel Haarder.

”Der er stadig udsigt til, at vi kan blive enige om en samlet aftale inden sommerferien,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)









0:000:00