Debat

Krifa: Den danske model skal justeres

DEBAT: Lønmodtagerne skal beskyttes mod nye udfordringer, og det kræver justeringer af den danske model. Sådan lyder det fra Krifa-formand Søren Fibiger Olesen, der foreslår, at der indføres en mindsteløn. Samtidig håber han, at Krifa inviteres med, når en ny regering indbyder til trepartsforhandlinger.

Økonomisk vækst er ikke alene svaret på fremtidens udfordringer, hvis man spørger Krifas formand, Søren Fibiger Olesen. Han vil have bedre og ikke bare flere jobs.
Økonomisk vækst er ikke alene svaret på fremtidens udfordringer, hvis man spørger Krifas formand, Søren Fibiger Olesen. Han vil have bedre og ikke bare flere jobs.Foto: Pressefoto, Krifa
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Fibiger Olesen
Formand for Krifa

Det glæder mig, at Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, på årets folkemøde på Bornholm bød arbejdsmarkedets parter op til dans i forhold til at finde holdbare løsninger på en række udfordringer for fremtidens arbejdsmarked. 

Vi har et fælles ansvar for fremtidens arbejdsmarked, og i Krifa tager vi gerne vores del af ansvaret. 

Vi er partipolitisk uafhængige, og vi ønsker at samarbejde konstruktivt med alle politikere.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit debatindlæg til [email protected].

Demokratiske trepartsforhandlinger
Jeg synes generelt, at danske regeringer i alt for ringe grad har gjort brug af trepartsforhandlinger med arbejdsmarkedets parter om vigtige spørgsmål for danske lønmodtageres løn- og arbejdsvilkår. 

Da den socialdemokratisk ledede regering i 2012 forsøgte sig med en trepartsdrøftelse om deres såkaldte Fair Løsning, nåede parterne jo nærmest ikke frem til forhandlingsbordet, før regeringen aflyste forhandlingen.

Det er nødvendigt at tage en fordomsfri diskussion om, hvor vi er nødt til at justere den danske model for at beskytte danske lønmodtageres løn- og arbejdsvilkår. 

Søren Fibiger Olesen
Formand for Krifa

Nu, hvor alt tyder på, at vi får en ny borgerlig regering i Danmark, håber jeg, at regeringen holder fast og indbyder alle arbejdsmarkedets parter til en trepartsforhandling om nogle af de mange udfordringer, vi står overfor. Herunder hører blandt andet spørgsmålet om social dumping og spørgsmålet om, hvordan vi får skabt flere arbejdspladser. 

Historisk set har de næsten 500.000 lønmodtagere, der er organiseret i faglige organisationer uden for hovedorganisationerne, herunder også Krifas mere end 200.000 medlemmer, ikke været en del af den formelle dialog ved netop trepartsforhandlingerne. 

Det er et demokratisk problem, og det håber jeg naturligvis, at den nye regering vil forholde sig til.

Mindsteløn mod social dumping
I forhold til hele diskussionen om social dumping, som Lars Løkke Rasmussen også peger på som et vigtigt tema ved en kommende trepartsforhandling, er mit svar klart. 

Det er nødvendigt at tage en fordomsfri diskussion om, hvor vi er nødt til at justere den danske model for at beskytte danske lønmodtageres løn- og arbejdsvilkår. 

Derfor foreslår jeg, at der indføres en mindsteløn. 

Næsten 700.000 danske lønmodtagere er ikke omfattet af en overenskomst. Den bedste måde at sikre danske lønmodtagere imod social dumping er en mindsteløn, der gælder for alle, som arbejder i Danmark. 

I den sammenhæng er det ikke tilstrækkeligt at drøfte kædeansvar og overenskomster.

Mennesker kommer først
I Krifa ønsker vi at indgå i den formelle dialog om løsningen af udfordringerne på arbejdsmarkedet, fordi vi har noget på hjerte, og fordi vi har noget unikt at bidrage med. 

Blandt andet ønsker vi at bidrage med en værdipolitisk dagsorden. 

Vi tror ikke på, at økonomisk vækst alene er svaret på fremtidens udfordringer. Vi vil ikke kun have flere jobs, men også bedre jobs. 

Vi ønsker at sætte mennesket før systemet, og vi ønsker at understøtte den enkelte lønmodtager i en bedre balance mellem familie- og arbejdsliv. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Fibiger Olesen

fhv. formand, Krifa, fhv. formand, The World Organization of Workers
fotohandler (1980)

0:000:00