Krifa: Regeringen misbruger den danske model i coronatiltag

DEBAT: Trepartsaftalen mellem regeringen, FH og DA om arbejdsfordeling er hastet gennem Folketinget. Man vil i virkeligheden helst ikke have input, og man har heller ikke rigtig tid til at forholde sig til dem, skriver Søren Fibiger Olesen.

Af Søren Fibiger Olesen
Formand i Krifa

I foråret sikrede Mette Frederiksen sig, at der langt hurtigere kunne træffes afgørende beslutninger for at mindske smittespredning. Så langt så godt.

Men jeg må indrømme, at det i stigende grad bekymrer mig, hvor meget der bliver aftalt bag lukkede døre i en snæver kreds, som gør en stor del af de danske lønmodtagere og folkevalgte politikere til statister i det demokratiske system.

Set fra min stol kan det være svært at se, hvem der regerer det her land og styrer os igennem coronakrisen: Arbejdsmarkedets parter eller de folkevalgte politikere? Det bør jo være Folketinget, for dem kan vi stille til regnskab ved næste valg.

Aftaler hastet igennem
For nogle uger siden præsenterede regeringen en ny aftale om arbejdsfordeling. Det er en såkaldt trepartsaftale, som regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er blevet enige om bag lukkede døre.

Aftalen er hastet gennem Folketinget - fem bekendtgørelser med en høringsfrist på 24 timer. For mig at se svarer det lidt til at sende en invitation dagen før festen – en såkaldt nonvite. Man vil i virkeligheden helst ikke have input, og man har heller ikke rigtig tid til at forholde sig til dem.

Arbejdsfordelingen kommer i øvrigt for sent. Hjælpepakken med lønkompensation udløb i august, og mange arbejdsgivere havde allerede opsagt medarbejdere, fordi der ikke var udsigt til en ny ordning. Virksomhederne kunne ikke vente mere, og de blev nødt til at indrette sig efter noget, der ikke var vedtaget endnu. Men hvilket parti vil så stemme imod noget, der allerede er implementeret i virkeligheden?

Forklædt som helte
Vi har i flere måneder vidst, at hjælpepakken ville udløbe, så der ville have været god tid til at inddrage flere parter og undgå flere fyringer end højst nødvendigt. Der kunne sagtens have været forhandlet en politisk aftale, som alle faglige organisationer kunne kommentere på.

Der bliver ikke tænkt på de flere hundrede tusinde danske lønmodtagere, som ikke repræsenteres i trepartslokalet. Det vigtigste for regeringen, FH og DA er at vise, hvor godt den danske model virker, og hvordan de fremstår som helte gang på gang. Og samtidig kan de eventuelt skælde os andre ud for ikke at bidrage i lokalet, selv om de låser døren.

Trepartsaftaler er gode, når de involverer overenskomstsystemet, men her er tale om, at regeringen udskifter den offentlige debat med en lukket drøftelse med de parter, de selv har lyst til at tale med.

De øvrige folketingspolitikere bør stille regeringen til regnskab for den proces, de har gennemført her og adskillige gange under coronakrisen.

Åbenhed er afgørende
Det er så afgørende, at vi har åbenhed i samfundet – at Folketinget er tilgængeligt for befolkningen, at retssager er offentlige, og at den offentlige forvaltning gøres transparent for medierne, så folket kan se regeringen efter i sømmene.

I forbindelse med arbejdsfordeling sidder vi nu tilbage med en hjælpepakke, der kom alt for sent, fordi FH og DA ikke kunne blive enige. Og regeringen trak tiden, til det var mere eller mindre for sent.

Taberne bliver i første omgang virksomhederne, der ikke ved, hvordan rammen for deres drift bliver - dernæst lønmodtagerne, der blev fyret. Men til syvende og sidst er vi alle tabere, fordi vi nu har en regering, der i deres magtfuldkommenhed handler hen over hovedet på den danske befolkning og de politikere, vi også har valgt.

Forrige artikel Forsker om #MeToo: Mediekvinder tror, de taler på alle kvinders vegne. Det gør de ikke Forsker om #MeToo: Mediekvinder tror, de taler på alle kvinders vegne. Det gør de ikke Næste artikel Nye Borgerlige: Truslen fra islam er vigtigere end klimakampen Nye Borgerlige: Truslen fra islam er vigtigere end klimakampen