Krigen i Ukraine får Kommissionen til at åbne døren til EU for lande i Putins skygge

Ukraine og Moldova får EU-Kommissionens grønne lys til at blive kandidater til EU-medlemskab, mens Georgien får samme tilbud, hvis de opfylder en række krav.

Ursula von der Leyens besøg i Kyiv i sidste weekend var et første tegn på, at EU-Kommissionen havde godt nyt i vente til ukrainerne. 
Ursula von der Leyens besøg i Kyiv i sidste weekend var et første tegn på, at EU-Kommissionen havde godt nyt i vente til ukrainerne. Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Et klart signal om en fremtid i EU bliver nu sendt fra Bruxelles til flere af de lande i Østeuropa, der er ofre for eller frygter russisk aggression.

Der er en plads til dem i EU-klubben, hvis de leverer en række reformer.

”Det er en meget solid basis for at bevæge os fremad sammen,” sagde kommissionsformand Ursula von der Leyen.

"Vi ved allerede, at ukrainerne er rede for at dø for det europæiske perspektiv. Vi ønsker, at de skal leve med den europæiske drøm," understregede kommissionsformanden.

Anbefalingerne gælder Ukraine, Moldova og Georgien, hvor de to første får Kommissionens grønne lys til kandidatstatus i klubben. Så langt går Kommissionen ikke med Georgien, som bliver bedt om at finde større fælles fodslag i det politisk splittede land, før det kan lade sig gøre.

Vi ved allerede, at ukrainerne er rede for at dø for det europæiske perspektiv. Vi ønsker, at de skal leve med den europæiske drøm.

Ursula von der Leyen
EU-Kommissionens formand

Beslutningen er af historisk karakter, særligt hvad angår Ukraine. Aldrig før har et land i krig, som er så langt fra at opfylde de gængse krav til medlemskab, fået den blåstempling fra EU-Kommissionen. Der er heller aldrig gået så hurtigt. Ukraine indleverede sin medlemskabsansøgning 28. februar, få dage efter den russiske invasion. Herefter er den screeningsproces, der normalt kan tage et år, blevet ekspederet på tre måneder.

Ursula von der Leyen afviser dog, at der er blevet slækket på kravene.

"Hele denne proces er meritbaseret, og den er kørt efter bogen," siger kommissionsformanden.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00