Kristendemokraterne vil droppe formand til partilederdebatter

UDSKIFTNING: Formanden for Kristendemokraterne, Stig Grenov, viger pladsen som partiets frontfigur ved debatterne op til folketingsvalget til fordel for en lokal kandidat, der satser på at vinde kredsmandat i Vestjylland. Men den går ikke, siger DR og TV 2.

Han har været formand for Kristendemokraterne siden 2012, hvor han også har været partiets ansigt udadtil i partilederdebatterne. Men ved det kommende folketingsvalg vil det ikke længere være Stig Grenov (KD), der er frontfigur. 

Den tjans skal i stedet tilfalde Kristian Andersen fra Tarm i Vestjylland, hvis det står til partiet selv.

Det skriver avisen Danmark.

Udskiftningen til partilederdebatterne skyldes, at Kristendemokraterne satser på et kredsmandat i det vestjyske i stedet for at komme op over spærregrænsen på landsplan. 

Et kredsmandat til Kristendemokraterne vil kræve i omegnen af 18.000 stemmer, vurderer professor Kasper Møller Hansen fra Syddansk Universitet. 

Lokal topscorer
Selvom Kristian Andersen ikke er en landskendt politiker, så er han før blevet mødt med stor opbakning i baglandet i Ringkøbing-Skjern kommune. Ved seneste kommunalvalg blev han således kommunens absolutte topscorer med 3.618 personlige stemmer, hvilket var flere end både borgmesterkandidaten fra Socialdemokratiet og fra Venstre. 

"Vi er overbeviste om, at vi kan vinde et kredsmandat i Vestjylland, og her er det mest sandsynligt, at jeg bliver valgt. Derfor giver det mest mening, at det er mig, der tager opgaven," siger Kristian Andersen.

Partiformanden selv kalder det en strategisk beslutning, at den vestjyske kandidat får en bedre platform til at tale til sine vælgere. Kristendemokraterne satser blandt andet på, at Kristian Andersen kan fange nogle af de vælgere, der tidligere har stemt på Venstres Esben Lunde Larsen, som ikke genopstiller.

Kun partiledere i debatterne
Selvom Kristian Andersens lokale succes har givet partiet et løft i selvtilliden om at komme i Folketinget igen efter 20 år uden for indflydelse, så kan håbet hurtigt slukkes igen.

Både Danmarks Radio og TV 2 afviser nemlig indtil videre at have Kristian Andersen til at repræsentere Kristendemokraterne i partilederdebatterne. Det skriver Danmarks Radio. Her lyder begrundelsen, at man sender partilederen til debatterne.

Ifølge nyhedschef på Danmarks Radio Thomas Falbe skyldes det, at man vil have debattører, der repræsenterer hele partiet, og man samtidig ikke vil være "en brik i et politisk spil".

Forrige artikel EU-overblik: Historisk stor opbakning til EU blandt danskerne EU-overblik: Historisk stor opbakning til EU blandt danskerne Næste artikel Uret tikker: Hvornår skal Løkke senest udskrive valg? Og kan han lade være? Uret tikker: Hvornår skal Løkke senest udskrive valg? Og kan han lade være?