Kristendemokraternes fremtid deler hovedbestyrelse, der lørdag skal træffe afgørende beslutning

Lørdag står Kristendemokraternes hovedbestyrelse over for en stor beslutning: Skal partiet droppe drømmen om at komme i Folketinget? Blandt de hovedbestyrelsesmedlemmer, Altinget har talt med, er der uenighed om partiets fremtid.   

Marianne Karlsmose (KD) trak sig som partiformand for Kristendemokraterne mandag og opfordrede til at nedlægge partiet landspolitisk. Men det er der bred uenighed om i kommunalbestyrelsen, viser en rundspørge, Altinget har foretaget.
Marianne Karlsmose (KD) trak sig som partiformand for Kristendemokraterne mandag og opfordrede til at nedlægge partiet landspolitisk. Men det er der bred uenighed om i kommunalbestyrelsen, viser en rundspørge, Altinget har foretaget.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lærke Møller HansenPeter Ingemann Nielsen

30 personer skal lørdag besegle Kristendemokraternes politiske skæbne. 

På et hovedbestyrelsesmøde skal partiets øverste ledelse diskutere fungerende formand Marianne Karlsmoses opsigtsvækkende forslag om, at Kristendemokraterne opgiver ambitionen om at komme i Folketinget for i stedet at koncentrere sig om lokalpolitik. 

Ud af hovedbestyrelsens 30 medlemmer er det lykkedes Altinget at komme i kontakt med 19 af dem. Blandt dem har kun syv ønsket at udtale sig inden mødet lørdag - og de er uenige om, hvilken retning partiet bør gå.

Et af hovedbestyrelsesmedlemmerne, Johnnie Vang Gregersen, som også var kandidat til det forgangne folketingsvalg, mener ikke, at der er grund til at ændre kurs.

"Vi skal fortsætte. Vi er meget godt rustet, så det vil være trist at lukke partiet ned landspolitisk," siger han. 

Jens Christian Olesen, storkredsformand i Sydjylland, henviser til, at Kristendemokraternes søsterpartier rundt omkring i Europa nyder stor succes. Eksempelvis er CDU - de tyske kristendemokrater - en vigtig aktør i tysk politik. Han mener derfor, at partiet bør fortsætte med at være engageret i landspolitik.

Det er både naturligt og rigtigt at være i både regionalpolitik, lokalpolitik og landspolitik.

Jens Christian Olesen
Storkredsformand i Sydjylland

"Når jeg læner mig tilbage i den internationale sammenhæng, kan jeg ikke se nogen grund til, at der ikke også skal være en kristendemokratisk tilstedeværelse i Danmark. Det er både naturligt og rigtigt at være i både regionalpolitik, lokalpolitik og landspolitik," siger han. 

Landskasserer Per Kristensen, som er bosat i Jyllinge nord for Roskilde, mener, at han og andre i partiet vil blive kørt ud på et sidespor, hvis det besluttes, at partiet fremover kun skal være en lokalliste i Vestjylland. 

Altinget logoEtik og Tro
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget etik og tro kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00